За рулцата са необходими:
патладжан/и - дълги е за предпочитане, олио, сол. Количества - по желание.
За плънката:
4-5 глави лук, 2 ч.ч. шампанско (според общите разбирания - иначе - шампанизирано вино), 1 с.л. захар, малко сол, риган; 2-3 ск. чесън; олио и масло - по 1 с.л.
кашкавал (и пармезан) за поръсване
Приготвяне: (като че ли не знаете вече )
* Патладжаните се режат на тънки (3-4 мм) , дълги филии. Посоляват се и оставят да се отцедят за 30-40 мин.
* Поставят се на хартия за печене или фолио, намазват се с четка с олио от горната страна и пекат за 10 мин. в загрята фурна на 200*
* Обръщат се, намазват и от другата страна, пекат още 10 мин.
*Охлаждат се.
*Охлаждат се.
* Лука се нарязва на тънки полумесци, стрива се с малко сол и оставя да престои около 20 мин.
* Измива се, отцежда добре от водата (на кухненска хартия или мека, без власинки кърпа)
* Маслото се разтопява, прибавя се олиото и поставя лука в него.
* Запържва се 3-4 мин. и прибавя шампанизираното вино; оставя се да къкри отворено, докато се изпари течността; прибавят се счуканите скилидки чесън и запържва още 3-4 мин ( да се освободят захарите в лука, които започват да го карамелизират), прибавя се захарта, разбърква още 2-3 пъти в продължение на 5-6 мин. - да се получи прозрачно-карамелен цвят; поръсва с риган и отстранява от котлона.
* Охлажда се.
* Взема се филия от патладжана, поставя се плънка в единия край, завива на руло и нареждат в чиния / чиниите, в която ще бъдат сервирани. Завиват се и останалите. Моите патладжани бяха малко, това количество стигна за 2 такива порции. Остана мъничко лук, но той ... в една друга салата)
* Поръсват се с настърган кашкавал (и пармезан) и запичат до разтапянето му и зачервяване под грил (или на горен реотан)
Това е :))) чудесни за предястие, или за постна, лека вечеря :))
Е, не,
ОтговорИзтриванетова ще е безумно вкусно!!!!!!
И пак го гледам гладна!!!!!
Поздрави, Пепи и хубава вечер!
Пепчоооо, канибалите да нямат стомашна профилактика......аха, за предястие си го предложила , знам те аз.
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение.Много изискана плънката с това винце.
Спокойна вечер!
Ще ме побъркате с тези патладжани :) Страхотни :)
ОтговорИзтриванеУмопомрачително предястие, Пеп! Лукът и шампанското са невероятна комбинация, а в обвивка от патладжан със сигурност - много вкусни!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и спорна нова седмица!
Зори, вярно патладжаните са масово плъзнали по блоговете :))
ОтговорИзтриванеДа, Евка, много добре си паснаха лукът и шампанското. Винаги около Нова година купуваме няколко бутилки, а после - никой не ги пие. Сега съм си харесала и лучена супа с шампанско..
Вили, Вили,... няма профилактика. Случва се и у нас, нали знаеш :)) независимо в каква категория ще мине :)
Дани, заменям мое рулце за твое рулце :))
Усмихната и хубава седмица на вас, дами!
Пепи Стоева и постна лека вечеря????!!!!
ОтговорИзтриванеПепи,това ти ли си??? :))
Издай сега за кого бяха двете порции и кой замезваше:).
Много ти е вкусно предложението,аз бих го хапнала без грам мисъл за нещо месно и никак няма да ми тежи,че е постно.Чудесно си оползотворила шампанското,че то почти следващата Нова година дойде :)).
Чакам да зърна и лучената супа.
Прегръщам те и ти пожелавам спорен ден утре!
Пепи,чудесна идейка!Много ми харесаха и ще ги пробвам задължително!Така не съм ги приготвяла!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден:)))
Ммм, това ще е определено много вкусно! Как се сещащ за такива чудесии? :)))
ОтговорИзтриванеБраво, ако имам щастието, може да си ги приготвя само за мен (другите двама не ядат вече патладжан)
Хубава седмица и от мен :)
Интересно предложение, Пеп! Оценявам усилията ти във вегетарианската кухня:) И ние си имаме новогодишен запас от шампанско, виждам че е дошло време да му намеря подходящо приложение! Хубава сидмица!
ОтговорИзтриванеРоси, Гуинет :))за предястие са да :) кого ще заситят чиния постни патладжанени рулца :))
ОтговорИзтриванеШегувам се, достатъчно засищащи са. Първия път ги хапнахме на предястие, но втория - на обяд :)
Инче, поглези се. Те пък много разбират, като не ядат патладжани... Капризи :))
ви харесат; да споделиш после :)
Честит вторник :)) и усмивки!
Абе за какъв честит вторник говорите,че не мога да вдяна?И Катето ми го честити,ама не стоплям за какво е точно?!Да няма връзка с рекламата на шоколад Своге?
ОтговорИзтриванеДано не ми се смеете,ама ще си питам аз :))
Реклама на шоколад: Тя се прибира, подава шоколада на мъж и дете...
ОтговорИзтриване"....... Честит вторнииииик.."
Той "Аз празнувам в сряда.... но нищоооо"
Как ще ти се смеем, точно ние? Пък и смеем ли :)))
:))
ОтговорИзтриванеИ аз за тази реклама се сетих,ама не направих връзката.
Понякога съм много отвеяна,да му се не види!:))
Пеп,вчера нещо не ми се отваряше този пост,а ми изглеждаше много интересно...и действително е страхооооооотно съчетание от обработка и съчетание на продукти.Представям се хрупкавата хапчица и после как се топи в устата.!И чудесни снимки си направила.Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеПепи, прекрасно патладжанено предложение -
ОтговорИзтриванелюбими продукти и видимо чудесен резултат.
Харесах идеята за добавка на шампанизирано вино при карамелизирания лук, много го обичаме, ще опитам и твоята рецепта.
Сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана
Не знаех как се приготвя карамелизиран лук, а много го обичаме. Страхотно предложение.
ОтговорИзтриванеПоздравявам те за представянето ти в Good Food!
Марияна, за карамелизирането на лука може да се добави малко бульон. Малко, не толкова, колкото аз шампанско. Благодаря ти :) И честит ти нов облик на профила!
ОтговорИзтриванеДианка, ще се радвам, ако ви хареса с пенливото вино лука :) Сърдечни поздрави и на теб и хубави почивни дни!
Бети, снимките бяха оставени в "редакция", докато се наканя да пиша :) Не само ти си виждала, а да не ти се отваря. Не знаех, че така се вижда :)
Поздрави на теб и хубави почивни дни със семейството!
Ааа, ето ги. Аз пак със закъснение виждам. Ама иначе при мен излиза, че друго си публикувала, с едно заглавие от три букви :Р
ОтговорИзтриванеАааа, Илианка, ти иначе ги виждаш преди всички :) а после..... те няма :)
ОтговорИзтриванеОправено е :) и онова с трите букви :))
Важното е, че виждам :Р
ОтговорИзтриванеМного навътре и надалече виждаш ти :)))
ОтговорИзтриванеВъзхитена съм от кухнята която предлагаш. Рецептите който си предложила винаги са били вдъхновение за мен.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
И аз ти благодаря, Веси!
ОтговорИзтриванеРадвам се, когато мога да помогна с нещо :)
Хубава нова седмица на теб!
Exquisitos rollos de berenjenas se ven hermosos,me encanta,tienes lindas recetas,me gusta tu cocina,abrazos grandes.
ОтговорИзтриванеgracias, Rosita!
ОтговорИзтриване