мезето, разбира се. Няма българска трапеза без мезе, било с аперитив, било за виното. Ама пък каква звучна дума - мезе, а Иначе биха могли да се нарекат
Многоцветни яйчени кули. Но приемам и предложения за кръщаването им.
Многоцветни яйчени кули. Но приемам и предложения за кръщаването им.
И както в един виц се казва, трима канибали на самотен остров и бутилка ром. Двама пият, с третия замезват.
Тъпа шега посред нощ, но какво пък, името на блога не обещава нищо постно.
За разлика от долното мезе, което е изцяло безмесно. И на което така или иначе не мога да му измисля име. Идеята я взех от една снимка при Майстори готвачи, но единия продукт не е "одобрен" за ползване у нас (авокадото) а черния хайвер трудно се връзва на чаша ракия
Вчера беше Сирни заговезни и на трапезата трябваше да има варени яйца, а аз разбира се се бях поунесла с броя на яйцата..... които иначе са страхотно мезе за ракия, поръсени с червен пипер и шарена сол. Топеница с пармезан и зелении има много често готова, в хладилника, пастет от маслини се прави за 2 минути....... и така се роди горния кулинарно-колоритен шедьовър (дано следващия път имам наситено черни маслини). Продукти:
4 бр. сварени яйца (внимателно, жълтъка да не посинява)
~100 гр. пастет от маслини (4 с.л.)
~ 200 гр. (6 с.л.) топеница с пармезан*
сол
ринг с d~ 6 см. **
Приготвяне:
* На сварените яйца се разделят белтъците и жълтъците и настъргват в отделни купи.
* Посоляват се и разбъркват внимателно, за да не се намачкат.
* Ринга се поставя в чинията и в него се сипват 3 с.л. от зеления пастет със сирене(топеницата). Сместа се притиска с лъжицата.
* За следващ пласт се поставя жълтъка - половината от настъргания, притиска се отгоре.
* Следва пласта от белтък; отново се притиска отгоре. Но не толкова, че да ги направи на каша
* Най-отгоре се разпределя пастета от маслини.
* Формата се издърпва нагоре с леко извиване напред-назад, за да могат да се отлепят пастетите.
* Поръсва се с нарязан зелен лук (или друга зелена подправка по избор) и гарнира с препечена филийка.
* А ако настърганите яйца са дошли в повече, прибавяте им зелен лук, лъжица горчица и гарнирате и филията.
* Вместо топеницата с пармезан - което си е пастет със зелени подправки - лук, чесън, магданоз, зехтин и точно този с орехови ядки, може да се сложи друг пастет със зелен цвят.
**Трудно е човек да има ринг за всичко, а в този случай моя се оказа нисък и широк. Затова, както и друг път съм споменавала, често ползвам PVC бутилки от вода: подбирам гладки, с еднакъв диаметър на поне 6-7см. дължина и гладка, за да може да се изважда добре след направата на "кулата".
Още във фейсбук си харесах тази твоя идея, и сега потвърждавам , че е много добра!Благодаря, че сподели тайната за ринговете!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеблагодаря, Соня!
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
Страхотно предложение, Пепи,
ОтговорИзтриванес много вкусове и аромати, свежо и интересно оформление.
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
Поздрави и на теб, Дианка! Поздрави и на теб!
ИзтриванеВърху оформлението може още да се поработи, но друг път :)
Страшно вкусно ми изглежда! Но честно казано като видях заглавието, веднага си помислих за мусаката :D
ОтговорИзтриванеда, да, мусака :) Тя е рядко срещано явление у нас :)
ИзтриванеПепи,много оригинално и красиво поднесено!Чудесно мезе!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята и хубавите снимки!
Весела и усмихната седмица!
Весела и спорна седмица и на теб, Мира!
ИзтриванеБлагодаря и аз :)
Ах, Пепи много ми хареса това мезе! Подходящо за разядка, за салатка, за предястие, кой каквото му душа иска! Колоритно, вкусно, красиво! А може ли да попитам къде във фейсбук ги качваш тези вкусотии, че от Сончето разбирам, че там ги е видяла:)
ОтговорИзтриванеНа всичко върви, Кате, само с кафето не :))
ИзтриванеНамерих те :)
Пепи, много красиво предложение. Страхотна си!
ОтговорИзтриванеИзчервих се, Стаси!
ИзтриванеБлагодаря
Пепи,и аз си почесах главицата с надежда да ми изникне подходящо име,но се затруднявам...май твоето за кулите си е съвсем добро :) !
ОтговорИзтриванеМного ми допада идейката ти,красивичко,цветничко,много вкусничко!
И пак хубаво ме подсети за този тарикатлък с бутилката,че още си нямам рингове,мерсаж!
Спорна седмица,дружке!
Роси, ами аз пък като имам рингове, че... или понякога не стигат (защото искам да ги оставя докато стане време за сервиране) или пък не са точен размер. И много често ползвам бутилки такива.
ИзтриванеХубави почивни дни на теб, дружке мила!
За заглавие едва ли бих могла да помогна, но мезето ти изглежда много апетитно, Пепи! Прегръдки и спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Евка! И на теб спорна и усмихната да е!
ИзтриванеМного свежо предложение:)
ОтговорИзтриванеУспешна и ползотворна нова седмица!
Благодаря, Краси!
ИзтриванеХубава и спорна седмица на теб!
Пепи, много красиво и ефектно!!! Страхотни снимки и поздравления за хубавата идея :)
ОтговорИзтриванеА на всичкото отгоре и вкусно :)
Успешна нова седмица и много усмивки :)
Благодаря ти, Еви! В идеята има много хляб - може да се съчетаят доста продукти - важно е, контраст да има и сходни вкусове.
ИзтриванеУспешна нова седмица и на теб!
Харесва ми, харесва ми :) Ще се прави и у дома, мезето е много на почит у нас :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Пеп и хубава нова седмица!
ще се радвам да ти хареса, Зори! А ти винаги можеш да го обогатиш, знам те :)
ИзтриванеПепчо,
ОтговорИзтриванеабсолютно си права за българина и мезето. Пък това мезе си е универсално, защото става и за вино, и за бира и за ракия и да не изброявам. Е, има и изключения. И така повдигнато като кула, ми повдигна и настроението, макар да седя на една гола морковена салата в момента;)
Хубава седмица!
Така е, Мъхче. Става за вино, бира, ракия... пък и за безалкохолно :)
ИзтриванеНе е ли време в почивните дни да оставяш морковената салата на заден план :
Поздрави и хубав уикенд!
Това много ми допадна!Обичам вкусните рецепти да са и красиви! Ей, машина си ти, мда...! Поздрави и спорна седмица!
ОтговорИзтриванеОт плът и кръв :) Кое повече, кое по-малко :)
ИзтриванеПоздрави, Гуинет и хубави събота и неделя!
Страхотно! Обичам такива неща! Наистина суперско!
ОтговорИзтриванеМда, теб си те знам :)
ИзтриванеЧудесно мезе и чудесно поднесено, Пепи. Ние ще си го знаем като кулата на Пепчо, ако беше я наклонила малко, можеше и мезе Пиза да стане, хехе!
ОтговорИзтриванехехех, кулата на Пиза, нали? Павлети, ти да нямаш ясновидски способности? Както бях решила да сложа още зехтин на топеницата, че ми беше гъста, като нищо щеше да се наклони :)
ИзтриванеЕ, Пепи, Разядка по канибалски, или Канибалска разядка:) Нищо че няма мръвка. Все пак е разядка, а после се знае, какво ще има след нея:) Хаххахахахах
ОтговорИзтриванеМайтап!;)
Разядката на канибалите може, а :))Правилно, Даре, не се знае какво ще има след нея.
ОтговорИзтриванеДано не е постен бобец :))