където пастата Penne rigate може да бъде всяка друга. Вярно, тук е във вид на тръбички, които имат вкусния "навик" да се пълнят със сос.
И ще хапваме паста - съвременното наименование на познатите ни в миналото тестени изделия с бакалско име макарони. Сега макароните по-често се споменават за френските макарони, които изискват много точно мерене и спазване на рецептата, което лично мен ме ужасява и поради тази причина закупеното бадемово брашно замина в други сладкиши....
Която прецизност е излишна при приготвянето на тази простичка, но вкусна паста, овкусена само със сирена. Които пък могат да бъдат по избор, тези посочените не са задължителни. Дори аз, когато ги приготвих втория път сложих различни видове крема и топено сирене.
Продукти за 4 порции:
1 пакет Пенне Ригате ( 500 гр.)
250мл. готварска сметана (животинска; малка кутия)
150гр. сирене тип Фета
150гр. крема сирене
100гр. топено сирене
3-4 ск. чесън
2 с.л. зехтин
черен пипер
кашкавал, пармезан, синьо сирене
Приготвяне:
***Тъй като пастата е готова за 7-8 мин, а толкова трябва и на сиренето, най-добро е да се приготвят едновременно, на двата котлона.
* Пастата (пенето :)) се сварява в тенджера с 3-4 л. подсолена вода, в която аз поставям и 2 с.л. олио или зехтин. Така знам, за да не се слепва, така правя. Времето за варене е според указанието на пакета.
* Скилидките чесън се белят, смачкват с широката страна на ножа и нарязват.
* Поставят се в загрелия зехтин и запържват за минута - не трябва да покафеняват.
* Прибавят се сирената - начупени, нарязани на едро и едновременно запържват и намачкват в тигана - за 2-3 мин. Прибавя се сметаната и кипва за нови 3-4 мин, за да могат сирената добре да се разтопят и смесят в соса.
* Прибавят се сирената - начупени, нарязани на едро и едновременно запържват и намачкват в тигана - за 2-3 мин. Прибавя се сметаната и кипва за нови 3-4 мин, за да могат сирената добре да се разтопят и смесят в соса.
* И тъй като през това време пастата е готова, взема се от нейната вода 1 черпак (около 150 мл) и сипва при сирената, а останалата паста се отцежда.
* Соса се сипва в тенджерата при пастата, поръсва се с черен пипер, разбърква добре и разпределя в чинии.
* Поръсва се с настъргания (предварително) кашкавал, пармезан, миризливото сирене и запича до приятен лек тен под горните реотани във фурна (или на грил).
А тези раковини тук са пълни с кайма. Също много бързи за приготвяни, вкусни и много ефектни. Особено впечатляващи тийнейджърите Правя ги, откакто ги видях за пръв път при Йоли - с пилешко месо. Достатъчно големи и събират всякаква плънка.
Нищо особено - каймата е задушена с чесън, доматен сос с чушка. И риган, тъй като босилека (освен лимоновия) е табу у нас.
А най-хубавото им е, че могат да бъдат приготвени предварително - сварени, измити със студена вода и прибрани в кутия, след като са внимателно разбъркани с малко олио, за да не слепват и да не съхнат. А плънката - също приготвена предварително - дали кайма, или сирена; да се постави, когато ще се хапват, поръсят с кашкавал или залеят с някакъв готов сос и съвсем леко запекат.
Нищо особено - каймата е задушена с чесън, доматен сос с чушка. И риган, тъй като босилека (освен лимоновия) е табу у нас.
А най-хубавото им е, че могат да бъдат приготвени предварително - сварени, измити със студена вода и прибрани в кутия, след като са внимателно разбъркани с малко олио, за да не слепват и да не съхнат. А плънката - също приготвена предварително - дали кайма, или сирена; да се постави, когато ще се хапват, поръсят с кашкавал или залеят с някакъв готов сос и съвсем леко запекат.
Пепи,много,много любима паста си приготвила! Да ти бъда нагости беше удоволствие отново!
ОтговорИзтриванеИ аз се радвам, че тук най-после има нещо и за теб, Бети!
Изтриванепоздрави и Честита Баба Марта!
Прекрасни са, Пепи! От мидичките, ако може да ми сложиш една голяма порция, ще съм вечно признателна! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеМоже, Еви. Приемам какаов кекс обаче, само да намекна :)Прегръдки и Честита Баба Марта!
ИзтриванеМного обичам пенне, заради вкусния навик да се пълнят със сос :) Половинката - не. Вземам си от твоите, Пепи :)
ОтговорИзтриванеЛошо, Зори, когато има разногласия. Ето моята половинка яде само добре познатите макарони на фурна и за нищо друго не противоречи :) А с младите лесно се споразумявам.
ИзтриванеЧестита Баба Марта!
Eeeee,то затова ли и аз още не съм се пробвала на макароните,че даже и брашно не съм си взела,а то подсъзнателно ще е било заради точното мерене,което и на мен не ми е страст :).
ОтговорИзтриванеИстината е,че опитах домашни френски макарони и любопитството ми вече е задоволено дотолкова,че да си спестя разправията. :)
За пастата ти обаче мога да проведа ръкопашен бой,ако се наложи и някой ми дръпне чинийката,ей тази,последната,моля!
И от другата ще ти поискам,ти как си я мислиш,и на нея няма да й простя,но ще съм скромна и ще се задоволя без синьото,тъкмо за теб ще има двойно :).
Правим ли сделката?!
Прегръдки,миличка,и лека нощ!
ооо, благодаря за преотстъпването на синьото :)) Без бой давам една чиста порция.
ИзтриванеИначе за макароните - може би подсъзнателно да; затова ги избягваш.
Прегръдки и хубава бабо-мартенска вечер!
Ей, Пепчо,
ОтговорИзтриванечудна паста си приготвила- и аз я обичам със сирена.
Това с макароните и мен ме спира да опитам, като се знам каква съм "прецизна" в готвенето като цяло...;)
Хубава вечер и утре по-полека;)
Мъхче, значи остава купени да опитваме :) като не се наемаме да правим.
ИзтриванеПриятна вечер!
Честита баба Марта!
ОтговорИзтриванеДа си бяла и червена ,като слънцето засмена!
Хубава идея,Пепче с тези сиренца-дори и идея чинията във фурната.Следващия път ще опитам и с топено,крема-ще ми допаднат като вкус,сигурна съм-обожавам такива видове пасти.
Хубав ден!
Благодаря, Живе, пак честита и на теб!
ИзтриванеОпитвай със всякакви сирена :) съвсем малко са тези, на които бих отказала.
Хубава вечер на теб!
Честита Баба Марта, Пепи.
ОтговорИзтриванеНареждам се на опашката за пастата със сиренца, дано да е останало малко и за мен.
Много вкусно изглежда, особено с тая коричка.:)))
Любими,
ОтговорИзтриванеа ти много апетитно и изкушаващо си ги приготвила...
И ЧЕСТИТА БАБА МАРТА, Пепи!
Сърдечни пожелания за здраве и късмет, много щастие и сбъднати мечти, Диана
Здрасти, Рони! Видя нещо без месо и се отби, а :)
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта!
Честита Баба Марта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Честита и на теб, Траяна!
ИзтриванеПепи, раковинките са ми голям мерак, много вкусно си ги приготвила! В Бургас не ги намерих или не съм търсила достатъчно :)
ОтговорИзтриванеЧестита баба Марта, много здраве и радост да ти донесе!
Марианка, в Метро ги има. Комай винаги.
ИзтриванеЧестита Баба Марта и на теб!
Честита Баба Марта на цялото семейство,Пеп!Много здраве ,усмивки и вече дано по-ведро,пролетно настроение!
ОтговорИзтриванеЛека нощ и спорно утре!
Благодаря, Роси. С малко закъснение, но от сърце, знаеш :))
ИзтриванеХубави почивни дни на теб!
Честита Баба Марта! Здраве, усмивки и хубаво предпролетно настроение:)
ОтговорИзтриванеХем вкусно, а и kak апетитно пишеш:)
Благодаря, Диди! Честита Баба Марта и на теб!
ИзтриванеАпетитно :)) понякога ми е по-лесно да напиша нещо, отколкото да го кажа на глас :))
Честита Баба Марта :))
ОтговорИзтриванеС пожелания за много здраве и щастие!
Благодаря, Нели! Честита Баба Марта и на теб!
ИзтриванеРецептите са точно за мен и по мой вкус, Пепи!
ОтговорИзтриванеКакто винаги - перфектна във всяко едно отношение!:)
:)) Даре, направи раковините с плънка асорти - пилешко, кайма, сирена. Така е най-ефектно :)
Изтриване