16 февруари 2012 г.

Страта със сирене и пушено месо.


     Ако погледнем по нашенски - би могло да бъде баница или пица със стар хляб.
     Въпреки, че хляба ми съвсем не беше стар :) 
     Но пък добре известната баница със стар хляб е залята само с яйца и мляко.
Италианците имат точно наименование за това ястие, което търпи страаааашно много импровизации в приготвянето му.  Важното е хляб да има.  дано да има във всеки дом, че времето е трудно за много хора..
     Вече няколко пъти правя такава запеканка с ръжен хляб.....  Никога не се получава една и съща, но всички, които ме познават добре  знаят, че у нас два пъти една и съща манджа няма.  В този случай - закуска. Не се подвеждайте по чашката с червена течност - у дома сока от вишна е на много голяма почит.
     Затова ако някой реши да направи въпросната страта, моля да не се чувства длъжен да спазва точните пропорции. 
     Освен това тази я приготвих в crock pot  - според италианските (и рускоезични) рецепти за страта, преди да се изпече, хубаво е да престои напоена с млякото или бульона около 8-10 часа. Каква по-подходяща препоръка да я направя в бавноготвещия crock pot? Ако сте се сдобили с този уред, не се притеснявайте да го експлоатирате за всяко ястие, което се сетите - от 3 поне 2 ще се получат перфектни :))) 


Долните продукти са за тава с размери 17/30см. или крок-пот 5,7л

6-7 филии хляб 
100 гр. сирене 
100 гр. рикота (или хубава извара) 
150 гр. кашкавал 
200 гр. пушено месо (варено-пушено - бут, бекон, гърди, филе)
шепа маслини без костилки
150 мл прясно мляко 
100 мл пилешки бульон (или пак мляко, ако бульона не е истински домашен) 
3 яйца 
1 голям домат
 3 с.л. майонеза  (или олио)

Приготвяне: 
* Хляба се нарязва на хапки, поставя в тава  и изсушава! (не препича)  за 10-на мин. на 150*  във фурната.
* Охлаждат се. 
* Дъното на тавата (или крок-пот-а) се застила с хартия за печене (или намаслява) 
* Поставят  се хапките хляб, нарязаното на дребни кубчета месо, натрошеното сирене, рикота, нарязаните маслини; домата на кубчета и зеленчуковата подправка (ако нямате такава 1 морков и 1-2 сухи чушки ще свършат работа). Всичко се разбърква много добре. 

Тук разделям нещата за нормална фурна и крок-пот: 

За Крок-пот:
* Залива се със 100 мл от прясното мляко и бульона. 
* Включва се на режим І за 6 часа. 
* След тези 6 часа: яйцата, майонезата  и останалото 50 мл.прясно мляко се разбъркват и изсипват върху сместа. Поръсва се с настъргания кашкавал и контейнера на Крок-пот се премества в загрята на 190-200* фурна. до получаването на приятен загар отгоре.
За нормална фурна:
* Разбиват се яйцата, заедно с млякото, бульона и майонезата. 
* Тавата се завива със свежо фолио  и оставя за 7-8 часа в хладилник.
* Маха се фолиото, поръсва се с настърган кашкавал и пече  около 20-25 мин. (до зачервяване) в загрята на 190* фурна. 

И в двата случая се оставя да поизстине 15-20 мин., след което се изважда, заедно с хартията и пренася в голяма чиния за сервиране. От там - в малките индивидуални :)) 

30 коментара:

  1. Вкусна, ароматна и цветна закуска, Пепи! Много ми хареса, предполагам, че ще се хареса вкъщи. Благодаря за споделянето! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна, Ева. У нас девойчетата първи оценяват всеки нов модел страта.
      Прегръдки и на теб!

      Изтриване
  2. Страта...това ли било то,пък аз му казвам мързелива баница или пица.Важното е,че е много вкусно и наистина дава поле за импровизации според продуктите и настроението.
    Този крок пот добре си уплътнява работното време при теб,браво!Наистина ти е много полезен,Пеп!

    Според ден,другарчето ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз до скоро, Роси, ама виж сега ги шашкам с разни имена :)) Абе има си малко разлика от нашата баница със стар хляб. Или както Ели казва - попара с наденица :))
      Права си за крок-пота, експлоатирам го упорито и ми е от голяма полза. С право съм изпитвала увлечение по него от години :)))))) Но пък и не съм фен на домашните потреби и уреди, които да ми събират прах или място само.

      Изтриване
  3. Пепи,интересна рецепта-не съм хапвала такава вкусотия,но ще я направя и аз.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, Живе. Ще ти хареса, сигурна съм.
      Хубав край на седмицата на теб!

      Изтриване
  4. Пеп-4о,
    Нямах идея, че това ястие/закуска се нарича така...Чудесен вариант!И чудесни снимки!
    Искам да те поздравя и с представянето ти с рецептата за пъдпъдъците в Good Food.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети, разбрах за списанието, но утре ще го видя.
      И аз нямах идея до преди година.... После видях. Аз си го знаех пица от стар хляб - ама дали пица или страта - все е италианско :)
      Хубав утрешен ден на теб!

      Изтриване
  5. Пепи, няма публикация, която да не ме е накарала да се усмихвам:). Толкова ми е хубаво да идвам тук! Този уред изглежда наистина върши чудесна работа. А стратата изглежда много вкусно! Приятен ден!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, хубаво е, че те карам да се усмихваш :))
      Много съм доволна от уреда. Но другия път ще си направя такова изделие вътре, но без яйца - така поне от вечерта ще съм приготвила закуската :)
      Лека нощ на теб!~

      Изтриване
  6. Пепи, придърпвам си едно парченце :) Много вкусничко изглежда!

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда ми изкушаващо вкусно!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, чудесна и бърза идея. Много вкусно изглежда.
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна идея, Пепи,
    много вкусно и свежо изглежда - обичам такива рецепти.
    Харесах и свинските медальони, а месеницата е страхотна!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка!
      Хубав край на седмицата на теб!

      Изтриване
  10. Идеалната закуска за неделя сутрин. Като спомена за сока от вишни, направо взех да се облизвам;)
    Прекрасно, шарено и вкусно, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, ами ходят си двете :))
      Луд на шаренко се радва, нали :§))

      Изтриване
  11. Пепи, не съм опитвала страта, но звучи и изглежда страшно вкусно!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Петя, опитай. Можеш и в италианските сайтове да провериш - има мноооого вариации. До тук най-харесах тази с пилешкия бульон - без мляко и яйца.

    ОтговорИзтриване
  13. Леле,леле,от вкусно та по-вкусно!

    ОтговорИзтриване
  14. Браво Пеп! Чудесна идея!Разбира се,че ще се възползвам! Мерси много!

    ОтговорИзтриване
  15. Пепи, стратата видях за първи път при теб и съм й голям фен :) ще пробвам и тази :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз току що заложих още една, Зори :) за утре сутрин.

      Изтриване
  16. Извинявам се за глупавия въпрос, но капакът на крок пота маха ли се при местенето във фурната накрая?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не е глупав, трябваше а уточня.
      Маха се. За да може да се запече лекичко отгоре.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...