14 март 2011 г.

Топеница с пармезан

Една разядка, която може да се приготви винаги, когато има време. Или нужните продукти. 
След това се прибира в хладилника и колкото повече стои, толкова по-вкусна става. Е, аз мога да кажа до 3 дни, готов продукт с каквото и да е сирене у нас не би могло да издържи повече време все пак. 
Името и рецептата, която префасонирах по мой вкус (и джоб, и наличности на сирена и вкус) е на Майкъл Киарело, един симпатичен американец от италиански произход, който освен, че говори  сладко-сладко (както казваше баба ми) готви все едни вкусни неща, в които сиренето е в изобилие. 
Това е оригиналната рецепта на Майкъл Киарело.


Размисли на глас smile1 
Пармезана е прекалено скъп, за да нарежа в една купа наведнъж четвърт килоsmile1 пък и има малко остър вкус, който в по-голямо количество не знаех как ще се приеме;
Сирене Асиаго  - тук дори в големите супермаркети не са чули;
Вече има пресен чесън, кой ще ползва стар smile1 

Или иначе казано, това е само една идея, която може да разбъркате в къщи и да си имате не само за ненадейни гости на чаша вино............... искрено и лично за в случаите, когато вечерята отдавна е минала, а нещо в корема прави скръц-скръц.... blush2 


Продукти: 
пармезан - 100 гр.
синьо сирене - 100 гр.
твърдо овче сирене 100 гр. 
твърдо козе сирене - 100 гр. 
магданозено /или босилково / песто - 2 с.л. (или връзка пресен магданоз/босилек)
зелен лук - 2 връзки 
зелен чесън - 1 връзка 
едросмлени люспи на 2 сухи червени чушки 
300-350 мл зехтин 

Приготвяне: 
* Сирената се натрошават на едро.
* Зелената част на лука и стръковете чесън (и магданоза/босилека, ако е пресен) се нарязват 
* Всички зелени продукти с половината зехтин се поставят в блендер/чопър и пасират на два пулса за по 10-15 сек. 
* Прибавят се сирената и люспите люта чушка  и на два пъти останалия зехтин  - след всяко наливане се пасира за по 5-6 сек. 
* Прехвърля се в  стъклен буркан и съхранява в хладилник.



Топеницата е точната определение за тази разядка - сипваш в купа, препичаш филия хляб или притупваш две-три пърленки, наливаш си чаша бира (напоследък тъмното пиво ми е любимо)
Може да се направи по-рядка - с повече зехтин (като сос) , или гъста -с по-малко зехтин, но тази консистенция с това количество ми допадна - не се разтича  на парчето хляб.

ПП: През лятото и есентна подправките са много по-ароматни, отколкото през зимата. Пък са ми и собствено производство. Обирам всички листа, пасирам ги със зехтин и щипка сол на гъста каша и така пълня в бурканчета в камерата/фризера. Когато правя от тази топеница, вадя по 2-3 лъжици за нея, а когато искам да направя песто от подправките - "разреждам" с още зехтин, скилидка чесън, малко пармезан и ядки. 

14 коментара:

  1. Аааа, това звучи уникално вкусно, обожавам такива допълнения, които провокират апетита.
    Много интересно и определено по мой вкус предложение, Пепи, благодаря за рецептата.:)

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусно, красиво и поднесено толкова апетитно, че не можеш да му устоиш! :)
    Прегръдка с пожелания за хубава нова седмица, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, с тези вкуснотии направо ми отива диетата на кино.Изглежда божествено!

    ОтговорИзтриване
  4. Пеп, препекох филийка и малко като Хитър Петър, гледам и хапвам :)
    Обичам "неща" за топене, а твоето е чудесно :)
    Асиаго и то е твърдо сирене като Пармезана, само не знам дали има силен аромат!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, то че твърдо - твърдо, разгледах го аз, ама хайде кажи дали има при вас и къде, че да поръчам :)
    Траяна, Роси, Ваня, благодаря :) Моя блог и думата "диета" никога не трябва да се свързват в едно изречение :)
    Евка, благодаря ти, ако питаш мен - бих седнала с бурканчето на масата :)
    Джинджър, ще се радвам, ако ти хареса :)
    Поздрави, мили дами и :))) Честит празник (утре е сряда, спомнете си рекламата :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ооо, Пепчо, тази разядка е разкошна! Не смея да си помисля колко филии припечен хляб ще заминат покрай нея :-)

    Честит ти нов облик! :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Пепчо, апетитно и оригинално предложение! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Ани, ще подхожда и на рибната ти тема :)
    Благодаря, Миленка :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, това е :)) онова божественото нещо, което задължително ще се пробва още тия дни!!! Пепчо, рецептата ти е един път!!! Умирам си да го пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  10. Опитала вече тая страхотна рецепта! :) Няма да ти кажа, колко филии хляб изядох! Много вкусно! Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ммм, Пепи, страшно предложение! Много ми допада, ще се пробва и това, макар че овчето и козето сирене ще бъдат заменени с краве. Може и да загубя от качествата, но поне някой ще го яде :))

    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  12. Разкошно предложение, разкошно!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...