Невероятно нежни, ароматни и вкусни мъфини.
Които могат да се преобразуват в кекс. Въпрос на избор, но вкуса си заслужава.
Преди време в руския сайт kuking.net имаше девойка с име Mishelle, която живееше в Канада (ако добре си спомням) и публикуваше най-вкусните сладкиши, торти, кексове......... Най-страхотната торта за мен и моето семейство си остава нейната торта Трюфел. Това е сайта и, а в кукинга не знам дали още пише.
Така и с рецептата за тези нейни мъфини, въпреки, че са с моркови ги харесахме от първа хапка - морковите не се усещат, а самите кексчета са пухкави и много ароматни.
Продукти:
360 г мед
113 г масло (тук аз сложих 70 масло и 50 олио)
2 малки или 1 голям добре узрял банан
2 яйца
2 моркова (200 г), настъргани на средно ренде
300 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. сол
360 г мед
113 г масло (тук аз сложих 70 масло и 50 олио)
2 малки или 1 голям добре узрял банан
2 яйца
2 моркова (200 г), настъргани на средно ренде
300 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. сол
*** по рецепта има и 1/2 ч.л. сода за хляб, но не слагам - достатъчно са пухкави и така.
1/2 ч.ч. едро смлени орехи
1 с.л. кафява захар
Приготвяне:
* Фурната се нагрява до 170С (350F).
* Формичките за мъфини се намасляват (или поставят хартиени капсули)
* Медът се изсипва в тенджера и загрява на бавен огън заедно с маслото , разбърквайки, докато маслото се разтопи (или всичко това се извършва в микровълнова фурна) .
* Яйцата се разбиват с тел и добавят в меда.
* Бананите се размачкват с вилица и добавят в меда, заедно с настърганите моркови.
* Брашното се пресява заедно със солта, канелата и бакпулвера.
* Добавя се към медената смес и разбърква с лъжица с няколко движения само колкото да се смесят всички компоненти. Може да останат малко брашнени топчета, които после ще се разтворят в процеса на печене.
* Изсипва се тестото в приготвените форми.
* Смлените орехи се смесват с кафявата захар; посипват се обилно по повърхността на всяко мъфинче.
* Пекат се за около 22-25 мин., (или проверявайки готовността с клечка)
1/2 ч.ч. едро смлени орехи
1 с.л. кафява захар
Приготвяне:
* Фурната се нагрява до 170С (350F).
* Формичките за мъфини се намасляват (или поставят хартиени капсули)
* Медът се изсипва в тенджера и загрява на бавен огън заедно с маслото , разбърквайки, докато маслото се разтопи (или всичко това се извършва в микровълнова фурна) .
* Яйцата се разбиват с тел и добавят в меда.
* Бананите се размачкват с вилица и добавят в меда, заедно с настърганите моркови.
* Брашното се пресява заедно със солта, канелата и бакпулвера.
* Добавя се към медената смес и разбърква с лъжица с няколко движения само колкото да се смесят всички компоненти. Може да останат малко брашнени топчета, които после ще се разтворят в процеса на печене.
* Изсипва се тестото в приготвените форми.
* Смлените орехи се смесват с кафявата захар; посипват се обилно по повърхността на всяко мъфинче.
* Пекат се за около 22-25 мин., (или проверявайки готовността с клечка)
Пеп, много вкусно предложение :)
ОтговорИзтриванеАроматно ,здравословно...
С две думи :попада в "оня"списък!!!
Хубава нова седмица!
Обожавам морковени мъфини, а с добавката на банан, мед и ядки сигурно са още по-вкусни! Да ти кажа и аз избягвам да смесвам бакпулвер и сода, винаги съм се чудела защо се ползват два вида набухватели в някои рецепти.. :-)
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Сигурно имат причина, Ирка, но бакпулвера е съвсем достатъчно в този случай - от реакцията с меда сместа шупна веднага след като я разбърках, може би точно заради това не се бърка много-много след брашното.
ОтговорИзтриванеДани, а тези списъци едни такива набъбват, набъбват...
Хубава неделна вечер на вас!
Аз ползвам два вида набухватели в доста неща:)) Сода и бакпулвер, мая и бакпулвер - винаги се получава:)
ОтговорИзтриванеПепчо, мъфините са ми слабост! Няма как да не ги харесам тези!
Пепи,
ОтговорИзтриваненеверятно нежни и ароматни мъфини!
Наистина могат да се приготвят и като кекс!
Поздрави и хубава нова седмица!
благодаря, Русанка :)
ОтговорИзтриванеВенита, аз също ползвам на някои рецепти, но тук бакпулвера е цяло пакетче. Знам, че харесваш мъфини, ако искаш направи и съ сода и кажи как са :)
Ще ги забъркам под формата на кекс, то се е видяло... Неустоими са, Пепи, а и сигурно много вкусни.
ОтговорИзтриванеСпорна нова седмица ти желая!
Изкусителка!Трябваше ли да поглеждам тук,като току що сложих едни солени мъфинки във фурната!
ОтговорИзтриванеИзглеждат неустоимо вкусни!Мед,банан,моркови и канела.....какво повече му трябва на човек в неделния следобед!
Успешна и спорна седмица!
Пепи, много обичам кексчета, а тези изглеждат страшно мекички и вкусни! Наистина неустоими!
ОтговорИзтриванеПепи, много ми харесват, скоро ще ги направя и аз :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Еви, ти упорито се съпротивляваш на мъфин-правенето :)
ОтговорИзтриванеНанита, нищо де, и утре е ден :)
Инче, представям снимка на кексче, правена от теб - ти влизаш вътре и им снимаш душицата даже :)
Зори, ще се радвам, ако ти харесат :)
Поздрави, дами и хубава нова седмица и на вас!
Поздравление за поредната вкусна рецепта. Мъфините изглеждат невероятно.
ОтговорИзтриванеАз също приготвям малките кексчета с бакпулвер и със сода. наистина съм се питала защо е необходимо повторение на набухвателя.
Успешна нова седмица!
Р.С. Пеп, миксерът работи безотказно. Е, Електролуксът беше по-добър, но се надявам отново да го имам като се опарича.
Пеп, изглеждат прекрасно! :) Копирам си рецептата (много обичам торта с моркови :))!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Пепи,
ОтговорИзтриванеИзглеждат прекрасно!
Обичам морковените кейкове, имам любим вариант, който съм качвала в блога, но твоя ми допадна много и ще го изпробвам непременно. Отсега подозирам, че резултата ще е нова любима рецепта :)
Спорна, вкусна, чудесна нова седмица!
Aйде и аз ги извадих от фурната тези мъфини. Много ароматни и мекички станаха, но нямах ядки, а щеше да е по-добре. Мисля следващия път да сложа фъстъчено масло по средата, от това с парченца фъстъци, така че да се получи нещо като кремов пълнеж и да има хрупкави парченца.
ОтговорИзтриванеМерси за рецептата и вкусна седмица!
Прекрасни мъфини, Пепи!
ОтговорИзтриванеМного хубава рецепта, а ароматът ми е познат.
Поздрави и хубава нова седмица, Диана
Копнах си ги!
ОтговорИзтриванеСтанислава, дано по-скоро се сдобиеш с Електролукс, а този винаги ще намериш на кого да подариш :)
ОтговорИзтриванеМирка, Лети, аз пък не съм фен на морковите и много съмнително подходих към тази рецепта. Ако не беше на Мишел, изобщо нямаше да опитам дори. И нямаше да знам, колко губя, като не пробвам вкуса :)
Jax, радвам се, че ти харесаха. Но следващия път направи с поръската от ядки отгоре - много интересен вкус има :) И да споделиш за пълнежа.
Дианка, благодаря :)
Веси, че аз съм ги писала преди 3 години , пиле :)
Ох, че са прекрасни!!! Пепи - изумителни са мъфинките, а комбинацията от вкусове е абсолютно неустоима!!! Идва ми да запретна на момента ръкави :)
ОтговорИзтриване