Рибената серия е временно прекъсната но пък е студено и много подходящо за пържоли. Въпреки, че е време за пости. Не и у нас, признавам си.
Една от любимите ни рецепти е тази, с много лук и лимон. Днес щях да правя онези с лучения сос на Вероника, но тъй като приготвях да изпращам и на младежа Н.С., а той не е фен на балсамовата подправка, отложих тяхното приготвяне до следващата неделя :)
Продукти:
10 бр (1,5 кг) пържоли от рибица (дебели ок. 1,5см)
10 бр (1,5 кг) пържоли от рибица (дебели ок. 1,5см)
3-4 глави лук, сока на 1 лимон, щипка сол и щипка захар (с три пръста ), щипка естрагон или риган; 50 мл зехтин или масло
10-12 малки глави лук (арпаджик) - по желание
За маринатата:
2 с л горчица
2 с л зехтин/олио
2 глави лук
5-6 скилидки чесън
сока на 1 лимон
1 пълна ч.л. подправка за месо - моята е смес от равни части: кимион, риган, черен пипер, лют червен, майорана или естрагон и чубрица,
1 ситно начупен дафинов лист
сол на вкус
и още:
100 мл бира
5-6 лъж. брашно
10-12 малки глави лук (арпаджик) - по желание
За маринатата:
2 с л горчица
2 с л зехтин/олио
2 глави лук
5-6 скилидки чесън
сока на 1 лимон
1 пълна ч.л. подправка за месо - моята е смес от равни части: кимион, риган, черен пипер, лют червен, майорана или естрагон и чубрица,
1 ситно начупен дафинов лист
сол на вкус
и още:
100 мл бира
5-6 лъж. брашно
Приготвяне:
• Пържолите не се начукват
• Лукът се реже на полумесци, прибавят се подправките и задушава в маслото/зехтина и лимоновия сок, докато остане на мазнина - на ниска степен на котлона, под капак.
• Арпаджикът се почиства и оставят цели главичките.
• Лукът за маринатата се настъргва ситно, а чесъна пресова (счуква в хаванче)
• Смесват се с всички останали подправки за мариноването в дълбока купа, поставят се пържолите, объркват се със сместа и завива купата с фолио/найлонов плик; прибира в хладилник за около 2-3 часа.
• Изваждат се от маринатата, отцеждат се..
• Всяка пържола се овалва в брашното и поставя в тавата за печене, в която е налята и бирата и останалата марината
• Върху пържолите се нарежда задушения лук, а между тях - по желание - се поставят само почистените, небелени дребни лукчета/арпаджик.
• Тавата се завива с фолио и пече - първо 15 мин. в загрята фурна на 220*, след това намаляват градусите на 160* и пече още 50-60 мин.
• Развива се фолиото и запича до леко зачервяване за още 6-7 минути
Вместо рибица, може да се ползва и друго месо - от бут или вратна пържола. Но и времето за печене малко трябва да се увеличи.
Обожавам свинското с лимон.
ОтговорИзтриванеСтанали са супер!
Пеп, толкова са апетитни, както само ти си можеш :)
ОтговорИзтриванеРадват ме кокиченцата!
Хубава нова седмица!
Ох,че съблазнителни пържоли,и с този лук....страхотия!Освен да си налее човек една чаша червено вино,друго не му трябва!
ОтговорИзтриванеПепи,чудесна гозба!
Чудничко :)
ОтговорИзтриванеИ у дома няма да постим :)
Хубава нова седмица, Пепи :)
Ех Пепи, твоите вкусотии край нямат.
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта.
Много добре изглеждат, а и на вкус сигурно си ги докарала! Ще ги пробвам... в нас обичат свинско:)
ОтговорИзтриванеПримамливи са станали, и много вкусни, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за успешна нова седмица!
Добър подбор на подправки,така много обичаме-добре подправени.Чудусно изглеждат,задължително ще се пробват.
ОтговорИзтриванеПепи, много изкушаващо! Това ми е любима комбинация, само че слагам по-малко по вид подправки и май съм в грешка. Ще взаимствам някои от твоите неща.
ОтговорИзтриванеХубав празник и лека седмица!
Сигурна съм, че ще бъде оценена подобаващо у дома тази рецепта!
ОтговорИзтриванеПепи, страхотно-свинско и лук-съвършената комбинация.:)
ОтговорИзтриванеАко на някой му трябва някаква идея за месно ястие, ти си човека.:)
Пожелавам ти хубав празник днес, честит 8 март.:)
е значи поздрави на Росен, Веси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Рони! Честит празник и на теб!
Евка, Диди, Ваня, Зори, Таня, Бенита, Еликсирче, Дани, Траяна,
Благодаря ви!
Честит празник, с пожелания за една много хубава вечер на вас!
Пепи, вероятно се повтарям, но :) не мога пак да не си кажа, че за мен ти си топ майстора на ястия с месце!! Невероятно вкусно предложение - запазвам си го на челна позиция в списъка си "да направя"!!!
ОтговорИзтриванеВинаги е подходящо за паржоли :) Няма начин да не ги направя! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБях се зарекла да не припарвам до твоя блог по време на постите, ама нещо не устоях:) Как да го подмина безразлично това предложение!
ОтговорИзтриванеТъй като смятам да приготвя пържолите по този начин за Нова година - не е ли малко количеството на маринаттата за 1.5 кг месо на пържоли.
ОтговорИзтриванеТази "марината" е колкото да се ..... нито овалят, нито потопят с нея, а не да бъдат заляти. Нещо като намазване става, след като се объркат с нея. Но това е достатъчно те да поемат ароматите.
ОтговорИзтриванеА после за печенето - бирата е достатъчна; месото си пуска своя сок, настъргания лук за мариноване също е сочен... те са под фолио... Като развиеш фолиото ако е малко - можеш да добавиш малко топла вода или бульон, но ако ще правиш сос.
Много благодаря. Съжалявам, че като купих месото веднага го нарязах на пържоли, можех цялото да го опека, но кой да се сети....Здрави и щастливи празници!!!яна
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Яна!
ОтговорИзтриванеВесели празници и на теб!
Ще стане и на пържоли, а тези не са и сухи. Следващия път ще е цяло :)
Пепи, страхотни са тези пържоли! Направо разкош и сами се топят в устата! Правих ги преди известно време, но все забравям да намина да ти благодаря за вкусната рецепта.
ОтговорИзтриванеПоздрави! Хубава вечер!