Продукти:
1пиле /около 1.2-1.5кг/ - нарязано на порции
1 консерва домати /около 800 г. или килограм обелени, бланширани домати/
1 консерва домати /около 800 г. или килограм обелени, бланширани домати/
2 пълни с.л. лютеница, лютивка, апетитка или друг подобен продукт
2 глави лук
1 глава чесън
3 дафинови листа
щипка риган
3-4 с.л. олио
1 с.л. мед
100мл. вода
100мл. бяло вино
30-40 г. пармезан за поръсване - по желание.
2 глави лук
1 глава чесън
3 дафинови листа
щипка риган
3-4 с.л. олио
1 с.л. мед
100мл. вода
100мл. бяло вино
30-40 г. пармезан за поръсване - по желание.
Приготвяне:
* Лукът и чесънът се нарязват съвсем ситно.
* Заедно с пилето, нарязано на порции се запържват за 3-4 мин. в олиото, докато месото си смени цвета.
* Консервата домати се пасира на 2-3 пъти за съвсем кратко време и изсипва в тенджерата.
* Прибавят се водата, виното, меда и всички подправки без дафиновия лист;
* Щом ястието заври, степента на котлона се намалява - да къкри тихо около час - докато омекне месото.
* Добавят се дафиновите листа и ври още 15 мин.
* Ако не е с консистенцията на сос /зависи от гъстотата на доматите или сока/ се сгъстява с 1 с.л. царевично нишесте.
* По желание - отгоре се настъргва на едро пармезанът
* Добавят се дафиновите листа и ври още 15 мин.
* Ако не е с консистенцията на сос /зависи от гъстотата на доматите или сока/ се сгъстява с 1 с.л. царевично нишесте.
* По желание - отгоре се настъргва на едро пармезанът
Доматите се пасират за кратко. Продължителното пасиране вкарва въздух в сместа и тя става розово-никаква на цвят, затова - колкото по-малко се пасират, толкова по-свежо червен остава цвета им.
По-лесният вариант на приготвяне - след пасирането на доматите - всичко се поставя в тава, завива се с фолио и се пече - 10 мин. на 220-250* и още около 30-40 мин. Развива се фолиото и запича, докато остане гъст сос.
Пепи,
ОтговорИзтриванеМного пролетно и хубаво е при теб!
А пиленцето е просто мечта, от тук усещам прекрасния аромат!
Слънчева, ведра неделя от мен!
pep-4o , много обичам пиле - много хубавко изглежда на снимката, апетитно:).Копирам си рецептата:).
ОтговорИзтриванеПеп, обичам всичко чесново :)
ОтговорИзтриванеА твоето е толкова ароматно!
Не се и съмнявам, че Ники е готов за
пътуване!
Изпращам ти и от нашето слънце, което днес се е ококорило от сутринта!
Хубава неделя!
Вкусно!
ОтговорИзтриванеМного вкусно обещава да е така приготвено пилето, Пепи! И аз си записвам рецептата, че нещо напоследък у нас само печено го искат :)
Ще ги изненадам :)))
Слънчева и много усмихната неделя! :)
Тони, май са прави, няма нищо по-вкусно от печено пиле :) Ще се радвам, ако ви допадне на вкус :) Благодаря ти,
ОтговорИзтриванеАелис, чакам отзиви :)
Дани, Лети, благодаря ви!
Хубава и слънчева седмица и на вас, мили дами!
Божествено ще е така приготвено хвъркатото, Пепи! Ароматно, вкусно и крехко от доматите...
ОтговорИзтриванеПрегръдка с пожелания за хубава неделя и с порна нова седмица!
Това нещо е много вкусно, любимо ястие ми е, макар че го правя без пармезана и виното, но с тези добавки сигурно е още по-вкусно.
ОтговорИзтриванеСнимката е жестока!!! :)
Хубава и слънчева неделя :)
Ох, направо ми се напълни устата!Ще се пробва, няма как!
ОтговорИзтриванеА ти купи ли си уреда, за който говорихме?Мога да го пратя по Ели във вторник, разбрах, че ще имате среща.:)
Ааааа не съм, аз разбрах, че са свършили. Аз си имам отдавна от "Щъркелските", но имам поръчка от 2 (или май 3) приятелки вече, да им купя. Ако си ми взела обаче - вземам го.
ОтговорИзтриванеТи защо не се присъединиш към срещата ни? Ако искаш - пиши на мейла ми, ще ти пиша кога и къде, тъкмо ще се запознаем на живо :)
Ина, Еви, благодаря ви :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Благодаря, но съм на работа. Не съм ти взела, но в четвъртък бяха докарали цяла партида!
ОтговорИзтриванеПодаръкът на Ели е оттам. Иначе благодаря за поканата, следващия път!:)
И вече са свършили :)
ОтговорИзтриванеСобствениците са "разконспирирани" - мъжът държи друг магазин, от който също са изчерпани количествата, но е обещал да доставят тази седмица.
Пепи,много вкусно се получи пиленцето!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за рецептата!
Спорна нова седмица ти пожелавам!
Благодаря, успешна седмица и на теб!
ОтговорИзтриванеИ много се радвам, че вкусно се е получило!