2 май 2013 г.

Кюфтета в прошуто


които трябваше да бъдат първо шницели,  после преминаха през план  Болярски кюфтета, но как да пропусна възможността да използвам съвсем прясната и млада салвия, която ми донесоха....  И тъй като за мен салвията върви редом с ленти прошуто, ето ни готови Пълнени кюфтета, завити в прошуто. Резултата е хрупкава коричка на кюфтетата, много здравословни :) защото са пълни и с магданоз  и най-вече - печени, не пържени.  Шегувам се, разбира се, но доубивам работния ден, а думата здравословен  толкова се преекспонира, та на места чак е смешно, когато видиш пълна купа с бяла захар в продуктите. Нищо, всеки си има свое виждане за здравословното, а моето е - продуктите да са добри и да не се прекалява  количеството. 



Продукти: 
500 гр.  кайма   (най добре телешко и свинско шарено месо, смляни пред вас в магазина, ако нямате месомелачка или робот в къщи. Тази манипулация обикновено се прави за повечко месо - поне 1.5-2 кг. материал; за по-малко в магазина ще ви гледат странно. Но пък после осмесвате и прибирате за още 1-2-3 готвения).
2 средни картофа 
1 глава лук
2 малки яйца
3-4 с.л. галета 
1/2 ч.л. сода за хляб с 1 с.л. кисело мляко 
голяяяма връзка магданоз 
сол и черен пипер 

и още: 
около 200 гр. кашкавал
12-14 ленти прошуто и двойно повече листенца салвия




Приготвяне: 

* Картофите се настъргват на ситно ренде. Изстискват се  (не до съвсем сухо), за да излезе голямо количество от водата им. 
* Главата лук се настъргва. 
* Магданоза се нарязва ситно. 
* Прибавят се към приготвената кайма, заедно с останалите продукти и всичко се омесва добре. 
* С мокри  ръце се взема от каймата - колкото :) голяяяяямо яйце и разстила на дланта.  
* Кашкавалът се нарязва на дебели ивици, според дължината на кюфтетата, които се правят :)
* Поставят се в средата на каймата и покрива от всички страни с нея - да се форми продълговато  кюфте, с дебелина  на каймата - 1.5 - 2см. над кашкавала. 

* Поставя се на парче прошуто, върху него 1-2 листа (или връхче) салвия и завива. 


*** Магданозът може да не се омесва с каймата, а да се постави като пълнеж, заедно с кашкавала. И така се получават много вкусни, особено за любителите на магданоза :)

* Готовите се нареждат  в тава (на хартия за печене, която спестява миене после).  
* Пекат се около 25-30 мин. в предварително загрята на 180* фурна. 




33 коментара:

  1. Пепи,рецептата можеш и да наречеш "Кюфтета салтимбока", ще пробвам варианта през следващата седмица непременно, че изглежда много примамливо! Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. с Катето (пък и аз, признавам) мислим еднакво за името. Но реших аз да не прекалявам с него. То не бе пиле, свинско, глиган, приба салтимбока ...
      Хубави празници на теб и семейството ти!

      Изтриване
  2. Пеп, имаме съвпадение на разбирането за здравословно :)
    Кюфтенцата са страхотни :) много добри за здравето и душевното такова ;)
    Хубави празнични дни от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а щом са добри за душата и здравето - значи са здравословни :) Каквото и да им е, витаминената бомба на магданоза го е ут*епала.
      Хубави празници и на теб, Зори!

      Изтриване
  3. Невероятни!Весел и вкусен празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Супер са ! Непремено ще ги пробвам !
    Весели празнични дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ивана!
      Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  5. ПИрфектни кюфтета!
    Щом са с месце, значи са вече любими :)

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно изглеждат, Пепи! Още като ги видях във ФБ и започнах да въздишам по тях :) Засмях се на размислите ти за здравословно или не, защото се видях в тази група, дето слага купа захар и после лепва етикет "диетично" :))). Но много си права, че количеството е определящо.
    Салвия и аз се надявам да бера това лято - по две листенца на стръкче ми стоят сега :) После подхващам всички рецепти, с които сте ме изкушавали :))
    Поздрави и прегръдки от мен! Хубаво настроение и весел Празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аа теб съм те пропуснала, Снежи :) с диетичното, иначе щях да се обадя :)) Колкото и захар да има, важно е да не се изяжда по ... една тава крем карамел на закуска, една на обяд и една на вечеря за десерт :) макар, че аз точно бих могла.
      Чакай салвията да дръпне малко, че аз така имах по 2- 3листенца и и ги изрязах, като си казах, че "Ето тук пукват нови, ще стане". Ама не би.
      Прегръдки и от мен и хубави празнични дни!

      Изтриване
  7. Мнооого добри кюфтенца,Пепи!
    Гледай колко много магданоз е взел участие тук,кога иначе щеше да му се случи тази възможност,нали? :)
    И снимките чудесни,а на заден план също има нещо,което винаги гали окото,а и небцето!
    Прегръдка от мен и хубави,усмихнати и слънчеви да са ви празничните дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама много ти е набито окото, Роси :)

      Така е, има от онова изкушение, с което ходих на изложението, но оставих а в къщи на човеците по парченце-две.
      Прегръдка и хубави и светли празници и от мен!

      Изтриване
    2. Аааа,знаех си,че "онова" руло е твоето,абе познавам си човека аз! :)

      Изтриване
  8. Невероятно апетитни са, Пепи! И несъмнено толкова вкусни. Светли празници на цялото семейство пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви! Светли празници и на теб и твоето семейство!

      Изтриване
  9. Кюфтенца салтимбока!:) Пепи, фантастични са! Какви идеи ти се въртят само! Весели и вкусни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно :) ама ме беше вече срам да им налагам името салтимбока :))Но ако са малко по-малки - ще бъдат точно "скочи в устата" :)

      Изтриване
  10. Ау, как може толкова магданоз ? ! :):):)
    Пепа, във ФБ беше качила снимка на едно предизвикателно плезещо се кюфте. Тук ми липсва! :)
    Невероятно вкусни са!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, онова е болярско - има кашкавал и гъби в пълнежа. Това няма гъби, има "завивка" :)
      Ами питаш ли ме как го ядох с тоя магданоз :)
      Хубав и празнични дни на теб!

      Изтриване
  11. Ето това вече е нещо сериозно, браво!
    Отвсякъде все козунаци, сладки, козунаци, бисквитки, козунаци, гнезденца и т.н., и т.н. ... Никой не помисли за хората, които пият биричка :))
    Ще ги направя тези разкошни кюфтенца със сигурност, Пепи!
    Желая ти слънчеви празнични дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Двойно благодаря, Мария :)
      Светъл празник и на теб!
      Да ти е вкусно, мятай кюфтетата, днес им е ден, че утре идва агнешкото!

      Изтриване
  12. Честит Празник, Пепи! Христос Воскресе! Здраве, любов и благоденствие! Много красота и топлина в отношенията! Хубав Великден и топли прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снежи!
      Светъл и вкусен Великден и на теб и цялото семейство!

      Изтриване
  13. Честито Възкресение Христово, Пепи! Здраве, щастие и благодат в дома ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ети!
      Светъл празник и на теб! Много здраве да има в дома ти!

      Изтриване
  14. Честито Воскресение Христово! И нека Светлината на неговото Воскресение да озари живота ни, да ни дари здраве, щастие, топлина и благополучие! Честит празник, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Честити празници и на теб!

      Изтриване
  15. Воистина воскресе!Здраве,благоденствие и сила на цялото семейство,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миме!
      Честити празници на теб, здраве и благополучие на цялото семейство!~

      Изтриване
  16. Светли Великденски празници Пепи!С пожелания за здраве,много любов и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня!
      Светли празници, здраве и благоденствие на теб и семейството ти!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...