Продукти:
1 кг. кайма (моята е почти винаги домашна, смес, но % количество-на око. Фино смляна.)
1 яйце
1 глава лук
2 с.л. кисело мляко с 1 каф.л. сода за хляб
3-4 с.л. галета
1 ситно настърган картоф
1 ситно настърган картоф
30 мл студена бира, или 3 кубчета лед
сол на вкус
по 1 каф.лъжица : кимион, черен пипер, чубрица, майорана - подправки по наш вкус.
За панировката:
5-6 яйца и щипка сол
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. галета
мазнина за пържене
Приготвяне:
* Каймата се смесва с угасената в киселото мляко сода, ситно накълцания лук и всички останали продукти и подправки. Меси се много добре, поне 8-10 мин.
* Завива се в свежо фолио /или поставя в найлонов плик/ и прибира в хладилник за поне два часа да стегне.
* Изважда се и разделя на (около) 10 топки.
* Всяка топка кайма се овалва добре в брашно, след това се овалва добре с ръцете, за да стане гладка топката.
* Притиска се между дланите и изтънява до тънък, колкото кутре шницел и се получава голям, колкото длан.
* Потапя се последователно в разбитите яйца, в галетата и отново в яйцата.
* Поставя се внимателно в сгорещената мазнина и пържи до порозовяване от двете страни.
* Тъй като са големи, удобно е помагането за потапянето в яйца и обръщане с дървена или друга шпатула. Олиото трябва да е вряло, но не чак да пуши :) защото ще се запържат отвън, а вътре ще останат сурови - пържа ги на 2/3 от мощността на котлона.
* Гарнитура по желание - пресни зеленчуци, картофена или бобена салата........... въпрос на вкус.
Горната снимка с 2 броя е на "не-панирани шницели" - в сместа има 1 настърган картоф повече, оформени са като кюфтета, оваляни в брашно и така изпържени, заради желанието на любимците ми. Личното ми предпочитание е в дебела панировка с яйцата, но кой ме пита :)
И една хитринка, която, по подобие на панираните сирена ползвам за панираните шницели - оформям самите шницели от кайма и нареждам на табла или в тава, на 2-3 пласта, разделени с хартия за печене или стреч фолио. Прибирам за час във фризера да замръзнат - така, когато се потапят в яйца и брашно се държат "много прилично" :) и не се размекват и лепнат в ръцете. Ако са повече - събирам готовите замразени в торбичка и панирам друг път.
Горната снимка с 2 броя е на "не-панирани шницели" - в сместа има 1 настърган картоф повече, оформени са като кюфтета, оваляни в брашно и така изпържени, заради желанието на любимците ми. Личното ми предпочитание е в дебела панировка с яйцата, но кой ме пита :)
И една хитринка, която, по подобие на панираните сирена ползвам за панираните шницели - оформям самите шницели от кайма и нареждам на табла или в тава, на 2-3 пласта, разделени с хартия за печене или стреч фолио. Прибирам за час във фризера да замръзнат - така, когато се потапят в яйца и брашно се държат "много прилично" :) и не се размекват и лепнат в ръцете. Ако са повече - събирам готовите замразени в торбичка и панирам друг път.
Ох, как се смях :)))
ОтговорИзтриванеЩом никой не е дошъл да звъни на врата ти за някое шницелче, явно никой не те видял от съседите :)))
И ние обичам шницели и ме подсещаш, че отдавна не съм правила.
Усмивки: Ина
О, напротив, Пеп40, давай още домашни рецепти, че си ненадмината!
ОтговорИзтриванеДаже направо да си поръчам според сезона - гювечета, кюфтета с бял сос и меденки като меденките от 11 стотинки...
:-) когато ти се приядат
А да ти ги сложа в колетче не щеш ли ;)
ОтговорИзтриванеЛюбимите ни меденки съм написала ето и тук
За гювечета е трудно да се напише рецепта у нас - точно като суджука, нарязан по четири начина, така и гювечетата четиримата ги ядем четири различни вида.
Ето така приготвям Пиле фрикасе, по същия начин и кюфтетата с бял сос - каймата без добавки, само подправки на вкус и 1-2 с.л. ориз в каймата - за ок. 700гр. кайма. Никога не ври с ключ, за да не се пръскат кюфтетата.
Ина, Райна, благодаря ви :) Лека нощ!
Станаха невероятни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!:)))
Моля, радвам се, че са се получили!
ОтговорИзтриванеопитахме кетчупа,възхитени сме,сега омесихме сместа за шницелите.Благодарим.
ОтговорИзтриванеТъкмо да има домашен кетчуп за шницелите, на ли :)
ИзтриванеРадвам се, че сте харесали!
за кюфтетата с бял сос: "Никога не ври С КЛЮЧ, за да не се пръскат кюфтетата" - какво значи това ? Иначе ще си ги спретна тези шницелчета , които така чревоугодно пак си представила. Чудесни са
ОтговорИзтриванеЦвети, когато водата (бульона, или соса за кюфтета с доматен сос) ври много силно, каймата на кюфтета се пръска и те не остават прилично оформени топки. А когато ври тихо - те си остават цели. До този извод стигнах през годините.
ИзтриванеСега те разбрах мила Пепи! Явно не включвам моя "ключ" в главата! Винаги е по-вкусно да си къкри. А и компетентната консултация с теб винаги ме изпълва с увереност! Някак си вкусовете и начина на готвене ни съвпадат и лично на мен много ми харесват всичките ти рецепти. Много пъти си ми помагала и по разни сайтове (първият път мисля, че беше в дир-а . Боже колко години минаха), за което съм ти благодарна много! Китка цвете от мен за теб! - от cveteto3101
ИзтриванеТо и аз до скоро бях руса, Цвети :)
ИзтриванеПомня те, разбира се, моята първа среща с нета също беше дир-бг-то. И много се радвам, че съм ти от полза чат-пат.
Благодаря за китката :) Хубава и спорна седмица на теб!