Бял ориз. Подчертавам. Без зеленчуци, тревички и добавки. Само месо - пилешко; по възможност - бяло да е.
Тъй като неколкократно вече диктувам как се прави бял ориз по телефона, ще взема да го напиша тук. Това зеленото не гледай, тук ориза е поръсен обилно с магданоз заради Мише, знаеш.
Ники, специално за теб
Ники, специално за теб
Продукти за 4 порции:
1 пиле, или 4 пилешки бутчета
ориз - 1 голяма чаена чаша от 240мл. (принципно мярката е на човек по отворена шепа, накрая + още една)
1 равна чаена лъжица сол
100 мл олио/зехтин или малко по-малко от половин чаша, в която е мерен ориза
3,5 чаши вода - от същата, в която е премерен ориза.(или мярката с ориза - по 3,5 пъти)
2 кубчета бульон, начупени във водата***
1ч.л. оцет
Приготвяне:
* Сварява се месото, респ. пилето на порции в 1 литър вода (когато завира се обира онази пяна, която се образува отгоре. Научно звучи така - коагулирал белтък).
* Сварява се месото, респ. пилето на порции в 1 литър вода (когато завира се обира онази пяна, която се образува отгоре. Научно звучи така - коагулирал белтък).
* Оризът се поставя в цедка и измива добре на течаща вода (докато отдолу започне да изтича чиста вода)
* Поставя се в тавата за печене, заедно с олиото/мазнината, лъжичката оцет и поставя в предварително загрятата фурна. (тази операция може да се извърши и в тиган и после прехвърли в тава, но така се спестява миенето на още един съд)
* Когато започне да "се запържва" се разбърква - така за 2-3 мин. два пъти.
* Изважда се тавата, залива се с горещата вода!!! Непременно гореща! разбърква се.
* Прибавя се и пилешкото месо и тавата се връща обратно във фурната, на средна скара.
* Прибавя се и пилешкото месо и тавата се връща обратно във фурната, на средна скара.
* Пече се докато оризът набъбне и изключва фурната. Не се изважда веднага от нея, оставя се за 10 мин. вътре.
***Ако оризът ще се прави с пиле или пилешко месо, то се сварява до готовност предварително във вода, нарязано на порции, в която по някое време се прибавя сол.
Водата (вече е бульон) се прецежда и използва вместо вода за ориза. В този случай бульончетата не се поставят. Ако имате замразен домашен бульон, може да си ползвате него, вместо онези кубчета :)
Ако е пропуснат моментът с отпенването на месото, бульона се прецежда, а месото се измива, да няма полепнали парцалчета пяна по него.
Ако е пропуснат моментът с отпенването на месото, бульона се прецежда, а месото се измива, да няма полепнали парцалчета пяна по него.
Тук долу - още един вид ориз. Заедно с ориза са запържени и 2-3 пилешки дробчета, нарязани на ситно. Когато е така, с дробчетата, оризът е изключително вкусен.
!!! Но основно правило при готвенето на ориз е:
Първо: Хубаво измиване на ориза, докато спре да побелява водата;
Второ: Водата или бульонът, с който се залива ориза да е гореща. Така зрънцата остават отделени, не слепени.
Трето: оризът обича мазнината; тук олиото не се пести.
Четвърто и последно :) може за малко, но оризът се запържва в мазнината.
Така се готви и всяко месо с ориз, без значение вида на месото. Предварително сварено, бульона прецеден. В някои случаи - със зеленчуци (чушка и морков, ситно нарязани; грах) запържени заедно с ориза; в други случаи - само ориз и месото.
Любимият ми ориз :) Много апетитно изглежда порцията!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Леко... да не хвръкне пилето от балкона :)))
ОтговорИзтриванеНаличието на оцет в ориза е нещо ново за мен. Слага се, за да е по-бял оризът или поради някаква друга причина?
Поздрави: Ина
Преди няколко години прочетох хитринка - за да не се слепва ориза, при "запържването му" - силно казано, защото е за минута-две, да се сложи лъжичка оцет. Не знам дали това или доброто измиване на ориза го прави, но никога не ми е слепен.
ОтговорИзтриванеХубава седмица и на вас, Ина, Ирина!
Благодаря за споделената рецепта!Откакто я намерих вкъщи всички заобичаха ориза,иначе все нещо не ставаше както трябва.
ОтговорИзтриванеМоля :) Радвам се, че съм била полезна!
ИзтриванеНаучих нещо ново.
ОтговорИзтриванеОризът ми е във фурната по вашата рецепта. А оцет защо се слага, за първи път срещам в рецепта за ориз?
ОтговорИзтриванеНе знам :)
ИзтриванеЧудесно се получава правя го редовно
ОтговорИзтриванеТака е :)
ИзтриванеНа колко градуса се пече пилето с ориз?
ОтговорИзтриванена 180* примерно. Ако го поставите на 200*, просто ще заври по-бързо водата му; ако го сложите на 160* - ще заври по-бавно. А времето, за което се вари оризът след завирането винаги е еднакво. Но ако е на силна фурна има опасност да изври водата му и да остане по-сух.
ИзтриванеМного добре се получи!! Благодяря Ви!!
ОтговорИзтриванеТака и трябва :) Пак заповядайте, ама пишете си името :)
ИзтриванеВесели празници!
Любима рецепта от детство.. Благодаря! По някаква странна причина до сега не съм го готвила, но днес ще опитам. Исках да попитам, ако се добави грах - замразен или от консерва е за предпочитане? И ако е от консерва, прецежда ли се или се слага с течността за вкус?
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви предварително!
Приятна неделна вечер и успешна нова седмица!
Дано не е късно :) Ако слагате грах, по-добре замразен сложете. Консервирания има малко по-друг вкус и ще се отрази на ориза като цяло - тук е пиле с ориз, а не ориз със зеленчуци. И не слагайте много. Малко. Но ако имате консерва под ръка, сложете от нея, без водата, измийте хубаво зърната 2-3 пъти и тогава ги прибавйте.
ИзтриванеХубава седмица и на Вас!