13 февруари 2010 г.

Соленки с масло

 

Продукти:
200 гр масло
100 гр мас
2 яйца
1 кофичка кисело мляко (400гр)
300гр сирене
3 амонячни сода (амониев бикарбонат) - пакетче по 10гр.
1 с л сол
1 с л захар
брашно - около 1.100кг.

за намазване и поръсване:
1 яйце
1 с л олио
100гр кашкавал
подправки (чубрица, риган, сусам, мак, червен пипер)

Приготвяне:
Маслото и маста се смесват и разтопяват в мв-то
Яйцата се разбиват със солта и захарта
Към тях се прибавя киселото мляко с угасената вътре амонячна сода
Прибавят се маслото и маста и всичко се разбърква хубаво
Прибавя се настърганото сирене
Тази смес се изсипва в кладенче от брашното (може и в машина да се омеси всичкото до тук)
Омесва се - тестото трябва да бъде стегнато.
Поставя се на набрашнена повърхност и се точи кора, тънка 3-4 мм.
Кората се маже с разбити яйцето и лъжицата олио.
Отгоре се настъргва кашкавала (може и сирене), поръсва се с подправките - редувам ги на ленти, за да има от всички видове.
Нарязват се на тънки ленти, след това се режат перпендикулярно, за да се получат пръчици колкото кутрета (или се изрязват на формички)
Нареждат се в намаслена тава (или тава, застлана с хартия за печене)  съвсем близко една до друга - не се надуват при печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200* за около 15 мин (до леко почервеняване)

***Много пръхкави и вкусни, а дозата е повече от уважителна - около 4-5 тави (зависи от големината им) 

9 коментара:

  1. Ммммного много вкусни и пръхкави с дъх на масло. Поздрави Пепчо и весело посрещане на празника. :)

    ОтговорИзтриване
  2. ххехех, който ги е правил вече знае :)

    Благодаря, Кате и на теб хубав празник утре!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Пеп-чо, много ти се възхищава и радвам от сърце. Тази ще е поредната рецепта която ще си открадна, обаче, моля помогни ми ... с какво да заменя свинската мас ? Ако сложа още масло няма ли да станат многоо мазни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Моника :)
      Няма да стане мазно, можеш да направиш само с мас. В рецептата има кисело мляко, сирене - те ще поемат мазнината със съответното брашно. Но ако те притеснява -сложи олио. С него обаче няма да бъдат толкова пръхкави.
      Поздрави и благодаря :)

      Изтриване
  4. ау, трогната съм за бързия отговор. И се чувствам така. сякаш съм взела автограф от мой идол, много ти благодаря. Искам да няма мас ще сложа 300 масло и ще заменя брашното с лимецово, пълнозърнесто :) Мятам ги веднага ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е ти съвсем ми усмихна петъка :)))
      Давай, но за брашното предлагам да го смесиш, не знам само с лимецово как ще се получи. Пробвай 50/50, пък ако става - следващия път само с него.

      Изтриване
  5. Пеп-чо, пак съм аз :))) не съм разбрала грешно надявам се 3 пакетчета амонячна сода, нали ?
    В момента пека 3-та тава, направих ги от пълнозърнесто, рискувах. Обаче много ме притеснява силната миризма на амоняк, като изстинат ще се оправи, или съм объркала ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ, амоняка винаги мирише при печене. Когато изстинат напълно - остави ги открити - миризмата ще я няма.

      Изтриване
  6. Ох, чудниии, чуднииии, БЛАГОДАРЯ ТИ !!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...