800 гр кайма
100 гр кашкавал
100 гр сирене
1 малка глава лук
1 филия хляб
чаша топла вода
1кг консерва домати
2 малки глави лук
10-на скилидки чесън
сол, розмарин и черен пипер
1 с л мед или захар
4-5 с л олио/зехтин
150-200 гр черни маслини
1 к л лют червен пипер (за любителите на люто)
2 с л нишесте или брашно
Приготвяне:
* Сиренето и кашкавалът се настъргват на ситно ренде, лукът нарязва на ситно.
* Каймата се омесва заедно с тях и останалата продукти, като хляба се накисва във вода, изстисква и натрошава ситно.
* Поставя се тенджера с вода - около 700 мл да заври, като се сложи сол на вкус.
* Оформяте се малки кюфтета - колкото орех.
* Пускат се в заврялата вода, колкото да се "бланшират" и изваждат с решетка или гевгир
* Бульона се прецежда и връща в тенджерата.
* Доматите се пасират заедно с лука и чесъна и прибавят.
* Прибавят се и маслините, олиото и захарта.
* Когато отново соса заври се връщат кюфтетата, прибавя стръка розмарин и оставя да поври половин час.
* Прибавят се лютия и черния пипери.
* Сгъстява се соса с размитото във вода нишесте или брашно.
***Сервира се поне със 8-10 кюфтета
и на Катето букета за едните соленки
http://kokosharnik.blogspot.com/2010/02/blog-post_7412.html Има един букет при мен за теб! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеТова ми изглежда срахотно! Май ще го пробвам още днес за вечеря :-))
ОтговорИзтриванеКате, Irshad,
ОтговорИзтриванеблагодаря ви!
Пепчо, да ти благодаря, че ползвах някои от твоите познания по бахуро-правенето...аз в поста си съм сложила линк към твоето блогче, но чак сега видях, че тук го няма бахура- значи съм го прочела в сайта Гответе с мен, няма значение, важното е че стана и моят бахур и то също като оня от моите спомени- ама колко разговори проведох с родата по телефона, ако знаеш....
ОтговорИзтриванеТопла и уютна вечер
Мария
Пепчо, радвам се че открих чрез теб и блога ти, един много интересен сайт Магията на суровоадството.Ще го разгледам тия дни по-обстойно...благодарско!
ОтговорИзтриванемария
Пепи,
ОтговорИзтриванетози вариант ми допада и на мен.
/Явно днес сме на вълна - кюфтенца/.
Хубава и приятна вечер, Диана
Пепчо, ние ти благодарим!
ОтговорИзтриванеТъкмо ставам след вечеря, за да ти благодаря специално за прекрасното ястие - това вечеряхме - както писах преди. Направих го и стана превъзходно!
Ние сме мюсюлмани и ядем телешка кайма - с нея сготвих ястието, а след това направих и малко задушен ориз, който става бързо. В крайна сметка начина на поднасяне заприлича на кебапа - с ориз и яденето наоколо.
Има една група във фейсбук, за готвене, в която членувам - имаш ли против да споделя рецептата ти? Ще се надявам на оложителен отговор, защото е страхотна!
Irshad, може, щом питаш. Там са публикувани много рецепти, на които не са поискали разрешението на автора. За рецепта мен не ме е много яд; ядосвам се, когато се представя чужда снимка за собствена. А само хора, които го правят, знаят колко "дупене" се иска да хванеш една манджа в разбираем вид :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви е харесала манджата. А каймата с каква ще е - въпрос на вкус. Мен ако питаш истинската кайма е с процентна съставка агнешко, но това е въпрос на предпочитания-. Идеята за гарниране с ориз е чудесна, поздравления!
Марийче, отивам да си поправя грешката - пускам бахура. Не може такова пренебрежение към този деликатес :)
Но ще добавя нещо за замразяването там, че тук стана дълго. Твоя изглежда много апетитно!
Диди, благодаря, хубава вечер и на теб :*
Отивам да видя твоите кюфтета, но ориентирайки се по името от тук съм убедена, че ще си падна по тях, щом имат спанак.
Миличка, пуснах направо връзка към твоята страница с рецептата :-)
ОтговорИзтриванев теб не съм се и съмнявала :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти и поздрави!
Страшна манджа, снощи я направих, облизахме си пръстите, като едни вълци. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМоля, моля :) Пак заповядай!
ОтговорИзтриванеЕдна година по-късно виждам линк към тези прекрасни хапчци и утре това ще бъде вечерята ни :)))
ОтговорИзтриванеМиленка, опитай другите, ще ти харесат!
ОтговорИзтриванеНо рецептата ще допиша след малко :) там
Имаш предвид с патладжана? Аз толкова обичам патладжан, но имам страхотни проблеми с езика си и не мога да го вкусна :((( Както и ред други храни. Та затова пак се насочих към вълчите семки.
ОтговорИзтриванеНо пак да си кажа - колко обичам патлаждан...