15 декември 2009 г.

Меденки

Късно нощем у нас ухае на мед :) Няма по-приятен аромат през зимата от този на мед и канела :-) и шоколад, разбира се. 
 


Продукти:

1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
6 с.л. мед
2 яйца
1 ч.л. сода
2 с.л. канела
около 500 - 600 г. брашно за средно твърдо тесто

Приготвяне: 
* От изброените продукти се замесва   тесто.  Не трябва да лепне. Не слагайте много брашно, защото след изпичане стават твърди. 
* Разделя се на 10 топки. 
* Всяка топка се разтегля на фитил, а той се реже на 12 парчета.
* Правят се топчета, които се нареждат на разстояние едно от друго в леко намаслена тава.
* Докато още са топли, внимателно се издълбават с малка лъжичка.
* Приготвя се следния крем:
125 г масло на стайна температура се смесват 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. смлени орехи и трохите, които издълбахме от сладките.

Меденките се пълнят с този крем и се слепват по две.
Украсяват се с разтопен с малко олио шоколад.

2 коментара:

  1. За крема с шоколад, масло и сметана какво е съотношението им?

    ОтговорИзтриване
  2. 100 г сметана, 200 шоколад и 1-2 лъжици масло за блясък

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...