29 декември 2009 г.

Пиле а*ла Галерия

или може би "Пиле Ловеч" трябваше да се казва. Както и да е. Това вкусно пиле хапвахме миналата есен на срещата с другари форумци в Ловеч. Няма смисъл да обяснявам колко ми хареса, достатъчно е, че го правя ......... често, а деца и съпруг - обожават smile1  да го хапват.


Продукти за 5 порции:
1кг пилешко филе/ пържола от бут (смесено го направих)

700-800г пържени картофи
300г гъби
200г филе (или истинска шунка)
250-300гр кашкавал
3 с л царевично нишесте
80-100 г топено сирене /4-5 триъгълничета/.

за маринатата:
50 мл водка, или друг твърд алкохол 
50 мл лимонов сок
1 ч л захар
3 белтъка
50 мл соев сос
по 1 к.л. сол, чесън на прах и черен пипер
щипка индийско орехче

60-80мл олио/зехтин

Приготвяне:
* Белтъците се разбиват  до побеляване и смесват с всички останали продукти за мариноването.
* Пилешкото месо се нарязва на хапки и поставя в купа; залива се с маринатата, покрива с фолио и прибира за 8-10 часа в хладилник. По възможност 2-3 пъти се разбърква.
* Късчетата месо се отцеждат  добре,  към тях се прибавя нишестето и  разбъркват добре.
* В широк тиган с дебело дъно е загрява мазнината.   
* Поставят се в загрятата мазнина и изпържват добре. (Тази доза хапки се пържи на две части, но не препълвайте тигана наведнъж с всички хапки; нека да са по-малко, за да могат да се пържат добре )
* Изваждат се в голям широк съд с капак ( тук ползвам глинения гювеч, че е голям и задържа топлината)
* В същия тиган се пържат и нарязаните гъби, заедно с 20-30 мл от маринатата
* През това време се пържат и картофите - НЕ до златисто.
* Филето се нарязва на ивици, кубчета, кой както си харесва smile1 и поставя при готовите гъби в тигана, заедно с топеното сирене.
* Разбърква се колкото да се разтопи и всичко се изсипва при месото.
* Всичко се обърква внимателно и разпределя в чинии или гювечета.
* Отгоре се поръсва с настърган кашкавал   и запича във фурната  за 2-3 мин. - колкото да се разтопи кашкавала.

***Понякога е въпрос на наличности в хладилника - става и без топеното сирене, и без гъби. Въпрос на вкус и на време. 

3 коментара:

  1. Пепи, отдавна съм набелязала това изкушение и днес го приготвих. Отзивите от моя мъж бяха : Мога всеки ден и по цял ден да го ям :).
    Благодаря за страхотна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Къде съм бляла и съм изтървала тези вкусни предложения.Записвам ги и ще влязат в най-скоро време във фурната.

    ОтговорИзтриване
  3. Това съм го правила преди време и днес се сетих за него. Ама докато го открия с гугъла изредих всякакви щуротии. Пепи, да не се смееш като видиш в търсачката към блога как съм го открила. :))))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...