9 декември 2009 г.
Мраморни кифлички
още едни кифлички, но с шоколад.
Тестото е половин доза от това мое любимо тесто.
И още:
шоколадов кувертюр или натурален шоколад - около 150гр.
масло - 60-70гр
За шоколадовите кифли е половин доза на посочените продукти + и още 3 с л захар в тестото. /т.е. 1ч л подсладител, тъй като изцяло съм заменила захарта с него. Брашното е типово/
Приготвяне:
* Тестото се прави по горния линк
* Тъй като е по-малко като количество тесто, разделя се на 6 части след като е втасало.
* Шоколада се разделя на 6 равни части; маслото - на 3.
* Точи се една топка на кръг, отделя се настрани и точи още една със същата големина /горе-долу/ с дебелини ок. 2-3мм
* На едната кора се настъргва едната част масло и една част шоколад.
* Поставя се другата кора отгоре, изравнява се с долната и с точилката се изтъняват още малко.
* Настъргва се още една част шоколад върху тях.
* Режат се радиално на 12 части - може и на по-малко, но ще станат по-големи кифлички.
* Всяка се завива на пуричка, като с ръка се издърпва връхчето на отрязания "триъгълник", за да се получат повече завивки и нареждат на хартия за печене.
* Така се процедира и с останалите топки тесто.
* Когато всички са готови, се намазват отгоре с разбито яйце с малко олио или пр. мляко и поръсват с мак, сусам или друго семе по желание. Ние предпочитаме маковото семе
* Оставят се на топло - ако трябва - да втасат /тъй като през това време те си втасват/ и пекат до зачервяване в загрята фурна на 200*
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Пепи,
ОтговорИзтриванечудесна идея за шоколадови кифлички.
И много удачен вариант за мраморен ефект.
Сърдечен поздрав, Диана
Благодаря, Дианка!
ОтговорИзтриванеТи знаеш мързеливата история на тези кифлички :), вариация на твоите мраморни. Благодаря ти за чудесната идея!
Хубави почивни дни!