Рецептата е за две тави с d ок. 35см.
Това е първата пита, която правих самостоятелно, след като се отделих от крилото на мама - на първото си работно място имах колега от Враца, който все говореше за Лучника на майка си. Но не можеше да меси. Обединихме усилията си и ......... хапнахме чудесния и вкусен Лучник. Рядко се сещам да направя, за съжаление, много е вкусен - понякога така, по неговата рецепта, понякога с кайма - вкусен както за закуска, така и за вечеря с чаша айран.
Продукти:
За тестото:
200мл прясно мляко
100мл вода
30г мая за хляб (прясна)
1 с л сол, 1 ч л захар
60-70 мл олио и още 60-70 мл олио/зехтин за точене и оформяне
За тестото:
200мл прясно мляко
100мл вода
30г мая за хляб (прясна)
1 с л сол, 1 ч л захар
60-70 мл олио и още 60-70 мл олио/зехтин за точене и оформяне
около 600-700 гр брашно
За плънката:
5-6 по-големи глави лук
5-6 по-големи глави лук
4-5 стръка пресен лук
300 г. сирене
300 г. сирене
½ връзка магданоз
няколко стръка прясна мащерка или 1 ч.л. суха
50 мл бяло вино
50 мл вода
60 г масло (1/2 пакетче)
1- 2 щипки сол
50 мл бяло вино
50 мл вода
60 г масло (1/2 пакетче)
1- 2 щипки сол
Приготвяне:
* Маята се разтваря в топлата вода, като се прибавят солта и захарта и 3-4 лъж. брашно.
* Изчаква се 20-30 мин. сместа да „шупне” на топло. Прибавя се към останалите продукти за тестото.
* Омесва се еластично тесто. Завива се със свежо фолио и кърпа и оставя на топло за 30-40 мин. ва втаса /да удвои обема си поне/
* Маята се разтваря в топлата вода, като се прибавят солта и захарта и 3-4 лъж. брашно.
* Изчаква се 20-30 мин. сместа да „шупне” на топло. Прибавя се към останалите продукти за тестото.
* Омесва се еластично тесто. Завива се със свежо фолио и кърпа и оставя на топло за 30-40 мин. ва втаса /да удвои обема си поне/
* През това време се приготвя плънката:
- Лука се нарязва на едри полумесци. От него се отделя една малка шепа, която се поставя в студена вода с една лъжица сол.
- Останалия лук се задушава заедно с виното, водата, маслото и солта до омекването му и изпраряване на течността.
- Зеления лук, магданоза и мащерката се накълцват на ситно; сиренето натрошава.
- Прибавя се към лука, когато е готов и отмества от котлона. Прибавя се и сиренето и внимателно разбърква, да не се смачка. Оставя се плънката да се охлади.
* Готовото тесто се разделя на четири топки. (по две за тава)
* Всяка топка се овалва добре в олиото/зехтина; Точи се кръг /или раздърва с ръце/ , по-голям от диаметъра на тавата с около 2-3 см. и дебелина около един пръст.
* Поставя се в намазаната с олио/зехтин тава така, че краищата да останат извън тавата.
* Изсипва се половината от плънката и равномерно разстила по цялата кора.
* Точи се втората кора – по-малка от първата, така че да покрива плънката плътно първата кора.
* Поставя се върху плънката. Хващат се ръбовете на долната кора и обръщат върху поставената отгоре кора. С помощта на палец и показалец ръбовете се усукват така, че да запечатат тестото.
* С пръстите на дясната ръка се „надупква” цялата пита отгоре.
* Отделения и накиснат във вода лук се отцежда и изстисква добре с ръце.
* Готовия лучник се намазва с помощта на четка или марля със зехтин и поръсва обилно с лука.
* Завива се отново със свежо фолио, кърпа и оставя на топло да втаса за 30-40 мин. /изпълва тавата.
* Поставя се в предварително загрята на 180* фурна, увеличава до 220* и пече до почервеняване отгоре.
* Изважда се, напръсква с вода и завива с кърпа за половин час.
* Останалото тесто се приготвя на още една пита по същия начин.
***Ако обичате хрупкава пита, не я завивайте, оставете леко да изстине и разчупете.
Брашното ми е типово, цвета на печивото не е съвсем бял :) но пак бухва перфектно.
ПП: Ето и рецептата за лучник с кайма, който правя понякога
Брашното ми е типово, цвета на печивото не е съвсем бял :) но пак бухва перфектно.
ПП: Ето и рецептата за лучник с кайма, който правя понякога
Пепи,
ОтговорИзтриванеизглежда толкова апетитен, със сирурност е и много вкусен.
А идеята с кайма е чудесна,
поздрав, Диана
Благодаря, Диди!
ОтговорИзтриванеХубава и успешна нова седмица и на теб :)
Браво
ОтговорИзтриванеОбожавам лучници
В плънката слагам и малко картофи на кубчета
хм, това е интересна идея. Ще взема да пробвам :)
ОтговорИзтриванеПепи, сега виждам твоята рецепта за лучник и много ми хареса :)
ОтговорИзтриванеМога ли да направя един, а тестото за втория да ме почака във фризера за по-дълго време? Поздрави!
Дани, за тесто във фризера не знам, аз като замеся обикновено един правя, а останалата част от тестото отива на пици, на кифли или накаквито се сетиш закуски.
ОтговорИзтриванеАбе другия може с кайма да си го направиш :) Рецептата за него е в Гответе-форума, ако не го намериш ще ти дам линк по късно
Благодаря, Пепи за бързата реакция :))
ОтговорИзтриванеСтрахотно се получи!!! Само имам едно въпросче... Сиренето къде го слагаш? Защото в рецептата, едното ти е в тестото, а другото е в плънката? Аз сложих и на двете места, хи хи ... и се получи невероятно.
ОтговорИзтриванеООО, в плънката е сиренето, не знам защо съм го сложила при тестото :) Но сега ще го сменя.
ОтговорИзтриванеа че ще се получи невероятно с много сирене - не се и съмнявам :) Благодаря ти!
Слушала съм за прекрасен лучник от дъщеря си, която гостува във врачанско. Често ме караха да првя, но аз не знаех рецептата. Сега ще си я сваля и ще опитам някой път. Благодаря!
ОтговорИзтриване
ИзтриванеОказа се, че и във врачанско има различни теории на тема лучник, но пробвайте тази, надявам се да ви хареса :)
Пепи, на линка за рецепта с кайма ти се отваря същата рецепта за врачанския, само че в Гответе с мен. А аз търся с кайма :)
ОтговорИзтриванеИмаше снимки и на оня с каймата, но нещо се губят. Най-важното е каймата да се задуши предварително добре и да остане съвсем суха, за да не овлажни тестото.
ИзтриванеАз съм от врачанско село - Малорад. Там го правят с кайма :) за първи път виждам, че може и със сирене. Още помня лучника на баба от детството ми - много лук и кайма, толкова вкусно, че го изяждахме още топъл... никога не е оставал :D
ОтговорИзтриванеааа и аз по-късно открих лучника с кайма :) и май след този публикуван, не съм го правила със сирене - у нас естествено предпочитат с каймата. Но до тогава все със сирене правих, както колегата го разказваше по маминия си :) Иначе за видовете - нали знаете, колкото села, толкова различни начина :)
Изтриване