6 декември 2009 г.

Шаран плакия

Още една Чирпанска рецепта. Приготвям я откакто съм омъжена, а за Никулден   задължително е  включена в менюто. 

Необходими са:
1 голям шаран - около 2кг.

6-7 големи добре узрели домати (или 1,3кг от консерва)

2-3 глави лук

1 глава чесън (пресован)

1 ч л червен пипер
1 ч л черен пипер,  1/2 ч л червен лют (или 1 люта чушка, срязана)
1/2 ч л сух риган
1 връзка магданоз
2 с л мед (или захар)

3-4 дафинови листа
1 лимон

сол на вкус


Приготвяне:
Шаранът се чисти през гърба - не през корема - разрязва се по гръбнака и се изваждат вътрешностите от там. Така се отваря повече място за пълнежа.
Ако не можете така – направете го по обичайния начин, чрез отваряне на корема.
Осолява се и се оставя за един час.

За плънката:

Обелените домати се нарязват на дребно/или настъргват и задушават с едро нарязан лук, чесън, меда ,  сока на лимона и всички подправки без дафиновия лист до омекване - без мазнина!!!
Накрая се прибавя ситно нарязаният магданоз.

Сместа се разделя на две части.

Едната половина   се разпределя в тавата

С другата половина се пълни шарана.

Рибата се покрива с кръгчета домат.

Пече се във фурна на 220* за около  40 мин. 

Тавата се изважда и от рибата се отстраняват кръгчетата домат .

Шаранът се обръща с помощта на лъжици-лопатки, за да се изпече от другата страна, като отгоре се покрива с тънки парчета от останалия лимон, кръгчета лук или домат. Ако шаранът е голям и не може да го обърнете, оставете го така - достатъчно сготвен е и кожата отгоре е приятено зачервена. Само поставете няколко резенчета лимон 
В доматения сос се поставят дафиновите листа.

Пече се още 15-20 мин., до извиране течността от доматите - да остане на мазнина, при нужда се включва фурната само на долно печене (времето зависи от водата в доматите).


Мазнина не се добавя; обикновено такава риба е достатъчно тлъста. Същата рецепта може да се приготви и с друга риба, само трябва да се вземе предвид мазнината – ако е суха риба, ще и трябват около 100мл олио или зехтин.

Послепис,  11 години по-късно: Рибата може да приготвите и нарязана на котлети, както се оказва :) 

 Този вид плакия (най-вече с шарана) е изключително подходящ за приготвяне в бавноготвещия уред Крок-пот.  

Ето и как се приготвя рибата в него: 

Лукът с малко олио се задушават за 10-на мин.  на котлон.
Прибавят се последователно  червения пипер, доматите, сол, мед или захар (за убиване на киселината) и  изваряват за 10-15 мин. (да се изпари голямата част от водата на доматите).  Соса трябва да остане 2/3 до 1/2 от първоначалното количество.
Прибавят се всички останали подправки (без дафиновия лист) . 

Половината от соса се прехвърля в керамичния съд на уреда; поставя се почистената и съвсем малко посолена отвън и отвътре риба; в кухината и се поставят няколко лъжици от соса, а останалия се изсипва върху нея.   
Уредът се включва на степен І за 8 часа (или на ІІ за 6 часа).
Един час преди да се изключи в соса се поставят и дафиновите листа. 


 

8 коментара:

  1. neznam tozi med kak ste se vurje s us sharancheto/inache vsichki drugi produkti sa si na mjsto.

    ОтговорИзтриване
  2. Меда се връзва с доматите, да им убие киселината. Не се отразява на шаранчето.

    ОтговорИзтриване
  3. Утре ще я пробвам.Благодаря !!!

    ОтговорИзтриване
  4. плънката ми стана много малка с тези продукти за тази голяма риба

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко е. Тя е рядка и изтича, толкова е, колкото да овкуси рибата и отвътре. Самата риба ни е много вкусна така и не държим на плънката. Затова е шаран-плакия, не пълнен шаран.

      Изтриване
  5. Баба ми я правеше така, но добавяше орехи и картофи и ставаше разкошно. Отдавна търся точна рецепта, мисля да опитам по твоя начин, но с добавките на баба :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвайте така, може и да се получи като бабиния шаран :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...