Още една Чирпанска рецепта. Приготвям я откакто съм омъжена, а за Никулден задължително е включена в менюто.
Необходими са:
1 голям шаран - около 2кг.
6-7 големи добре узрели домати (или 1,3кг от консерва)
2-3 глави лук
1 глава чесън (пресован)
1 ч л червен пипер, 1 ч л черен пипер, 1/2 ч л червен лют (или 1 люта чушка, срязана)
1/2 ч л сух риган
1 връзка магданоз
2 с л мед (или захар)
3-4 дафинови листа
1 лимон
сол на вкус
Приготвяне:
Шаранът се чисти през гърба - не през корема - разрязва се по гръбнака и се изваждат вътрешностите от там. Така се отваря повече място за пълнежа.
Ако не можете така – направете го по обичайния начин, чрез отваряне на корема.
Осолява се и се оставя за един час.
За плънката:
Обелените домати се нарязват на дребно/или настъргват и задушават с едро нарязан лук, чесън, меда , сока на лимона и всички подправки без дафиновия лист до омекване - без мазнина!!!
Накрая се прибавя ситно нарязаният магданоз.
Сместа се разделя на две части.
Едната половина се разпределя в тавата
С другата половина се пълни шарана.
Рибата се покрива с кръгчета домат.
Пече се във фурна на 220* за около 40 мин.
Тавата се изважда и от рибата се отстраняват кръгчетата домат .
Шаранът се обръща с помощта на лъжици-лопатки, за да се изпече от другата страна, като отгоре се покрива с тънки парчета от останалия лимон, кръгчета лук или домат. Ако шаранът е голям и не може да го обърнете, оставете го така - достатъчно сготвен е и кожата отгоре е приятено зачервена. Само поставете няколко резенчета лимон
В доматения сос се поставят дафиновите листа.
Пече се още 15-20 мин., до извиране течността от доматите - да остане на мазнина, при нужда се включва фурната само на долно печене (времето зависи от водата в доматите).
Мазнина не се добавя; обикновено такава риба е достатъчно тлъста. Същата рецепта може да се приготви и с друга риба, само трябва да се вземе предвид мазнината – ако е суха риба, ще и трябват около 100мл олио или зехтин.
Послепис, 11 години по-късно: Рибата може да приготвите и нарязана на котлети, както се оказва :)
2 с л мед (или захар)
3-4 дафинови листа
1 лимон
сол на вкус
Шаранът се чисти през гърба - не през корема - разрязва се по гръбнака и се изваждат вътрешностите от там. Така се отваря повече място за пълнежа.
Ако не можете така – направете го по обичайния начин, чрез отваряне на корема.
Осолява се и се оставя за един час.
За плънката:
Обелените домати се нарязват на дребно/или настъргват и задушават с едро нарязан лук, чесън, меда , сока на лимона и всички подправки без дафиновия лист до омекване - без мазнина!!!
Накрая се прибавя ситно нарязаният магданоз.
Сместа се разделя на две части.
Едната половина се разпределя в тавата
С другата половина се пълни шарана.
Рибата се покрива с кръгчета домат.
Пече се във фурна на 220* за около 40 мин.
Тавата се изважда и от рибата се отстраняват кръгчетата домат .
Шаранът се обръща с помощта на лъжици-лопатки, за да се изпече от другата страна, като отгоре се покрива с тънки парчета от останалия лимон, кръгчета лук или домат. Ако шаранът е голям и не може да го обърнете, оставете го така - достатъчно сготвен е и кожата отгоре е приятено зачервена. Само поставете няколко резенчета лимон
В доматения сос се поставят дафиновите листа.
Пече се още 15-20 мин., до извиране течността от доматите - да остане на мазнина, при нужда се включва фурната само на долно печене (времето зависи от водата в доматите).
Мазнина не се добавя; обикновено такава риба е достатъчно тлъста. Същата рецепта може да се приготви и с друга риба, само трябва да се вземе предвид мазнината – ако е суха риба, ще и трябват около 100мл олио или зехтин.
Послепис, 11 години по-късно: Рибата може да приготвите и нарязана на котлети, както се оказва :)
Този вид плакия (най-вече с шарана) е изключително подходящ за приготвяне в бавноготвещия уред Крок-пот.
Ето и как се приготвя рибата в него:
Лукът с малко олио се задушават за 10-на мин. на котлон.
Прибавят се последователно червения пипер, доматите, сол, мед или захар (за убиване на киселината) и изваряват за 10-15 мин. (да се изпари голямата част от водата на доматите). Соса трябва да остане 2/3 до 1/2 от първоначалното количество.
Прибавят се всички останали подправки (без дафиновия лист) .
Половината от соса се прехвърля в керамичния съд на уреда; поставя се почистената и съвсем малко посолена отвън и отвътре риба; в кухината и се поставят няколко лъжици от соса, а останалия се изсипва върху нея.
Уредът се включва на степен І за 8 часа (или на ІІ за 6 часа).
Един час преди да се изключи в соса се поставят и дафиновите листа.
Ето и как се приготвя рибата в него:
Лукът с малко олио се задушават за 10-на мин. на котлон.
Прибавят се последователно червения пипер, доматите, сол, мед или захар (за убиване на киселината) и изваряват за 10-15 мин. (да се изпари голямата част от водата на доматите). Соса трябва да остане 2/3 до 1/2 от първоначалното количество.
Прибавят се всички останали подправки (без дафиновия лист) .
Половината от соса се прехвърля в керамичния съд на уреда; поставя се почистената и съвсем малко посолена отвън и отвътре риба; в кухината и се поставят няколко лъжици от соса, а останалия се изсипва върху нея.
Уредът се включва на степен І за 8 часа (или на ІІ за 6 часа).
Един час преди да се изключи в соса се поставят и дафиновите листа.
neznam tozi med kak ste se vurje s us sharancheto/inache vsichki drugi produkti sa si na mjsto.
ОтговорИзтриванеМеда се връзва с доматите, да им убие киселината. Не се отразява на шаранчето.
ОтговорИзтриванеСта'а!
ОтговорИзтриванеУтре ще я пробвам.Благодаря !!!
ОтговорИзтриванеплънката ми стана много малка с тези продукти за тази голяма риба
ОтговорИзтриванеМалко е. Тя е рядка и изтича, толкова е, колкото да овкуси рибата и отвътре. Самата риба ни е много вкусна така и не държим на плънката. Затова е шаран-плакия, не пълнен шаран.
ИзтриванеБаба ми я правеше така, но добавяше орехи и картофи и ставаше разкошно. Отдавна търся точна рецепта, мисля да опитам по твоя начин, но с добавките на баба :)
ОтговорИзтриванеПробвайте така, може и да се получи като бабиния шаран :)
Изтриване