1 април 2012 г.

Яйца, мариновани в сос от червено цвекло



Скоро е  Великден и във всеки дом остават боядисани яйца, или  спукани още при варенето. И няколко дни след празника  се започва едно чудене какво да ги правим, след като всеки е изял  своята белтъчинна бомба от яйца.
Аз пък купих (малко рано) пъдпъдъчи яйца за  боядисване.... Нищо де, други ще купя... и започнах да търся начини за употреба, освен  добавянето им в зелени салати.
Марианка ми показа тези мариновани при Карина и идеята ми хареса още от пръв поглед :smile1: Оказа се, че това е много  вкусен начин да се оползотворят яйцата. Ако останат,  разбира се, при тази цена на щастливите яйца тази година.  Тук малко мои размисли, но пъдпъдъчите ми се сториха много дребни, за да ги оставя 24 часа да се мариноват и ми се появиха едни съмнения, че не само белтъка ще стане червено-лилав, но и жълтъка ще се оцвети. Затова пъдпъдъчите отново бяха изядени със зелена салата, а идеята се осъществи с кокоши яйца :girl_haha: Да са живи и здрави мама и тате, благодарение на които имам доволно количество яйца от наистина-щастливо-ходещи-по-двора-кокошки, Заложих една партида, която вече е в историята.... но от снощи се маринова нова. 



И тъй като основна е идеята да се мариноват яйца в цвеклото (по-скоро соса от неговото варене и мариноване) , продуктите в маринатата могат да бъдат увеличавани, намалявани или заменяни по вкус.  При Карина например имаше  дафинов лист,  който не ми е сред любимите, но пък нямаше мазнина и вино :))  Затова - продуктите долу съвсем не са задължителни. 

Необходими за маринатата са:
2 малки глави  червено цвекло (или 1 голяма)
100 мл. оцет
50 мл. червено вино
250 мл вода
20 мл. олио
1 зърно бахар
5-6 зърна черен пипер
1 с.л. захар
1 ч.л. сол

яйца - колкото - толкова  :smile1: сварени

Приготвяне:
* Обелва се цвеклото  и нарязва на дебели филии.
* Заедно с останалите продукти се поставя в тенджерка или касерола и вари  ~ 20 мин., докато  соса се редуцира (т.е. течността остане наполовина :smile1:)
* Охлажда се.
* Поставят се обелените яйца - соса трябва да ги покрива изцяло -  и прибира тенджерката/касерола в хладилник за 24  до 36 часа.  Моите  първи са 24ч.
* Изваждат се яйцата от марината и прибират в кутия без нея, а от там нататък - на сандвичи, на салати, на каквото ви хареса  ги правите.  

Аз ги пробвах вече на  салата с краставици; с девойчето хапнахме  сандвичи с тях и риба (и beer), тъй като ние не робуваме на твърдението, че риба, яйца и млечни не бива да се смесват.  Това внушение  у нас не действа на дамската част... само на мъжката. Която пък дегустира маринованите яйца на закуска и не ги отрече :)) 




 :exclaim: Яйцата не се посоляват, защото са поели от маринатата и са достатъчно вкусни. Цвеклото  :smile1: щях да изхвърлям, но благодарение на Мими го опитах, хареса ми и си го прибрах в кутия за салати. 

Малко по-късно и рибните "закуски" с яйцата.... 

34 коментара:

  1. Ах Пепи, каква салата и благодаря за страхотната идея!! Изглежда много красиво и вкусно и съм сигурна, че тези яйца са не само много красиви, но и вкусни :)
    Ще чакам да зърна и рибните изненади, които си приготвила :)
    Спокойна и усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Еви, а на теб - хубава нова седмица!
      Май не ще смогна днес с рибното допълнение, но пък и утре е ден :))

      Изтриване
  2. И аз ги гледах при Карина и ми хареса цвета :)
    А и обичаме цвекло, така че ще е безотпадна технологията :)
    Мислех си за пъдпъдъчи, защото ще са големи сладурчета!
    Хубава неделя, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще станат и пъдпъдъчите, но по-малко време ще трябва да престоят. Ти пробвай, пък аз ще следя, Дани :))
      Хубава и успешна седмица на теб! И дано вече да е пролетна!

      Изтриване
  3. Ихаааа! Това се казва оригинална и красива салата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И не само за салата стават, Гале!

      Изтриване
  4. Пепи, чудесна идея! :hugs: Както вече ти бях споменала, много обичам салатата от червено цвекло. А това за яйцата е наистина много съблазнително. Ще ги опитам непременно.

    Прегръдки и една прекрасна вечер!

    Venetta

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, щом на мен ми хареса цвеклото, ще ти хареса и на теб.
      Така и не ми каза за репликата на майка ти по негов адрес :)
      Прегръдки и на теб и хубава вечер!

      Изтриване
  5. Пепи, това предложение е уникално!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :)
      Поздрави и на теб, Марианка!

      Изтриване
  6. Вкусно, цветно и красиво! Спорна нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. БЛагодаря, Еви!
      Слънчева и спорна да е и на теб!

      Изтриване
  7. Много са красиви, Пепи :) мернах ги някъде в фб и се чудех какво си сервирала :) а то било яйца :)
    Само ми трябва цвекло и ще ги направя :)
    Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали :) То си е за чудене :)
      Жул дори ме попита защо преди Великден боядисвам яйца :)
      Прегръдка и за теб, Зори и хубава седмица!

      Изтриване
  8. Пепчо, убедена съм, че ще ми влезе в употреба тази разкошна салатка по празниците, когато се чудим къде да оползотворим яйцата;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Ей, наистина много красиви, предполагам и вкусни! И аз имам едно цвекло, което отлежава и май ще му намеря приложение скоро! Много хубаво предложение!
    Хубава седмица, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май ни омръзна на салата да го ядем и аз го бях... отписала моето. Дори се учудвам как не съм успяла да изхвърля вече.
      Хубава седмица и на теб, Петя!

      Изтриване
  10. Много интересна салата, а яйцата са страхотни. Поздравление!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) И на теб спорна седмица да е!

      Изтриване
  11. Пепи, чудесни, много апетитни снимки си направила!
    Хубав ден и в очакване на следващите ти кулинарни творения!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети :))благодаря ти :) Сега е светло и след работа и това се отразява и на някои снимки :)
      Хубав ден на теб да е!

      Изтриване
  12. Идейката е супер! Като знам колко яйца оставят след Великден. Особено като има малки деца:). А това за рибата и яйцата дълго време съм го спазвала, но по едно време прозрях истината, че това няма как да е вярно, при условие, че панираме риба в яйца:) Но това си е мое мнение:). Може би не трябва да се прекалява ли, не знам за какво е ставало на въпрос:). Пепчо, благодаря за настроението и ти пожелавам усмихната, слънчева и вкусна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, с малки деца счупените яйца са в изобилие още преди Великден :))
      Точно с панирането и аз прозрях, че няма логика; а дъщеря ми като беше малка в детската градина им бяха давали риба за обяд с десерт кисело мляко.... позачудих се много. Но децата си бяха добре. А някои казват, че прясна риба може - солена да не била. Нали знаеш, много болежки идват от ума...
      Наистина може би не трябва да се прекалява с количеството и.
      Благодаря ти и аз, че ме навестяваш редовно :)) И слънчева и вкусна нова седмица и на теб!

      Изтриване
  13. Е как ще хвърлиш цвеклото,толква е вкусно с орехи и чесън?!
    Яйцата много идейни,Пеп!
    Хубава нова седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега ми пускаш нова муха, Роси.
      С орехи и чесън да ги пробвам.
      Сигурно ще, да ти призная.
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  14. Пепи,благодаря за чудесната рецепта!Яйцата са превъзходни!Вече ги направих-много,много вкусни!Само добавих лук към маринатата-не знам защо бях решила/докато приготвям продуктите/,че има лук-а то се оказа че няма,но така или иначе го бях обелила-е,сложих го...:)))Но се получи добре.Мисля да се запася с цвекло и да чакам Великденските яйца!
    Подозирам,че това ще се превърне в хит-рецепта у дома! :))
    Поздрави и хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ееее, много се радвам, Диди!
    Подправки могат да се сложат всякакви, щом и с лука е станало добре - значи носят :)и на лук. Аз бях помислила за чесън, но ми е доста ситен (ама пък домашен) и не ми се белеше. Следващия път ще знам и ще сложа и лук.
    Пък и с коро е Великден, яйца ще има :)
    Поздрави и хубави почивни дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  16. Много интересни яйца, Пепи:) Хареса ми идеята за мариноване:)

    ОтговорИзтриване
  17. Доклад за пъдпъдъчите - изкараха 36 часа в маринатата, жълтъка все още си е жълт :) И са все така вкусни!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...