Хрупкавите, но въздушни малки банички със сирене от турските ни съседи. Честно казано, повече ми харесват от другите ми любими със сирене - гюзлемите. А когато съм си донесла пресни кори от Одрин, няма как да пропусна да направя и пуричките със сирене, и гюзлеми. Те я правят със сирене, или сирене и нещо зелено - магданоз, спанак, зелен лук...
Ако сложите яйце, или кашкавал в нея, ще "сплоти" плънката и няма да са толкова въздушни. Сиренето трябва да бъде сухо - ако е по-влажно, навлажнява корите и докато се пържат то пропуска през тях и цвърчи в олиото. Когато имам такова сирене (не добре отцедено от саламурата) го поставям между 2-3-4 пласта кухненска хартия и притискам с ръце - така се отцежда много добре. А сиренето, което сме купували от Одрин винаги е сравнително сухо - т.е. почти не се оттича саламура от него.
Малко по-пипкаво е приготвянето им заради навиването, но пък много вкусни Вярно, че пържени не са от най-здравословната храна, но 1. се пържат много бързо и не се напояват с олио, 2. винаги могат да се изпекат във фурната - намазани отгоре с яйце и поръсени със сусам по желание. Във втория случай преди да се завият корите се намазват и с разтопено масло.
Може да ги направите от кръглите кори, като ги срежете на 12 части/сегмента, но ако ще купувате кори специално за цигара бюрек, по-добре си купете пакети с готови, триъгълни листа. И тъй като не са малко бройки - 25, ползвате толкова, колкото ще изядете наведнъж, а другите може да замразите - добре завити в полиетиленов плик, а когато ще ползвате - изваждате и оставяте да се размразят на стайна температура. Ето едно клипче, което накратко показва как се правят :) и ще ви убедят, че са съвсем лесни за приготвяне. Приготвят се с Одрински кори за баница. Освен, че може да намерите в България в много магазини, (виждам, че масово се внасят) може да си направите екскурзия до съседите :) вчера в целия град слушахме основно българска реч :)
И накратко от мен
Продуктите са:
одрински кори за баница
сирене
спанак (в днешния случай; може магданоз, пресен лук, други листа, или простичко само със сирене, без зелении)
олио за пържене и 2 лъжици масло
Приготвянето им в няколко стъпки :)
* Сиренето се натрошава и смесва с нарязан бланширан спанак, или пресни магданоз/листа зелен лук
* Взема се триъгълен лист кора за баница (пак напомням, ако е кръг - реже се на 8-12 триъгълника)
* В широката част на всеки триъгълник се поставя по 1 лъжица от плънката - повече, или по-малко е на вкус аз обичам с повече сирене.
* Двата края на триъгълника се прехвърлят върху плънката, за да се затвори тя и не излиза.
* Завива се на пуричка към връхчето. Малко преди да се затвори, краят на връхчето се намазва с вода, за да може да се залепи добре.
* Когато се приготвят всички, започва пърженето им.
* В тиган се налива ~ 0,5см. олио и прибавят 2 лъжици масло (за аромат).
* Приготвените пурички се поставят в добре загрялото олио и пържат до леко зачервяване от всички страни.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
а докато се отцеждат си приготвяте голяма кана с айран
Привет,дали ако използвам Одрински кори от Бг ще се получи?
ОтговорИзтриванеЩе се получи, но тези, които правят тук са малко по-твърди/дебели. Намокряй цялото парче кора с вода /или прясно мляко и тогава плънка и завивай.
ИзтриванеСтрахотни са, има ги като рецепта и на опаковката.Чудесни се получават запечени на фурна.А твоите Пепи изглеждат страхотно.
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни !
Благодаря, Ели, поздрави и на теб!
ИзтриванеСпециално идвам да се почерпя. Ако са свършили, другия път да ми оставиш 5-6 бройки :)
ОтговорИзтриванеАз на теб предложих ли ти да ти изпратя кори?!?
ИзтриванеОтивай сега за кори при вас и завива.
Преди години правих пурички на фурна, но тези тук изглеждат толкова хрупкави и вкусни, че явно и тях ще записвам:). Благодаря ти за всички качествени рецепти, Пеп! Поздрави!
ОтговорИзтриванеА фурната ги от писах :) тези са по_хрупкави Пробвай, Кате, ще ти харесат.
ИзтриванеТоку що хапваме тези невероятни пурички и благославяме авторката им.Това което добавих от себе си беше, че запържих с масълце съвсем леко праза който използвах.
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко!
Изтриваневесели Новогодишни празници!