20 октомври 2019 г.

Пържен агнешки дроб с лук

       Пърженият агнешки дроб поне при нас е малко познат. Обикновено се вари с карантията и се хапва топъл-топъл. Но откакто напролет ни гостиха с такъв в едно райско кътче, бях решила попадне ли ми дроб - да го приготвя така - на хапки,  с лук и набързо изпържен. На вкус е крехък и сочен, дори изстинал не се втвърдява като варения. Единственото пипкаво нещо в приготвянето е почистването на дроба от разни ципи. Ако обичате да хапвате дроб - търсете агнешки (ако не сега, то напролет, когато има повече) и  го пригответе така. Почти като пилешките дробчета с лук на тиган, но тук приготвени по обратния ред :) 
     И преди да пиша за приготвянето, ще спомена, че  за пърженето (изключвам паниране) е много удобно използването на уок тигани - особено ако готвите на газов котлон. Ползваната мазнина е малко и не се налага продуктите да плуват в нея, за да се изпържат добре.  Аз ползвам и капак, за да могат  докато се пържат те да се и задушават. 
Продукти за 2 порции: 
~400  г агнешки дроб 
250 мл прясно мляко 

3 средни глави лук 
1 с.л.  универсална зеленчукова подправка (моята е домашна, пасирана, ако нямате - купена)
2 с.л. соев сос 
3-4 с.л. олио 
по 1 голяма щипка черен пипер и кимион (ако не сте яли дроб с кимион-пробвайте, не бързайте да го заменяте) - прясно смлени по възможност. 
брашно за овалване на дроба 

Приготвяне
* Дробът се почиства много добре от всички ципи и нарязва на хапки с приблизително еднакви размери. 
* Измива се и се залива с прясното мляко. 
* Оставя се в хладилник да престои около 2 часа. 
* Отцежда се и отново измива със студена вода в гевгир/сито и се оставя да се отцеди добре (на кухненска хартия)
Лукът се бели и нарязва на филийки. 
* Поръсва се с щипка сол и претрива с ръка. Измива се и поставя в тигана, заедно с олиото. 
* Пържи се докато стане прозрачен - под капак, на средна степен на котлона. Ако лукът е крехък, това се получава за 5-6 мин. Може да го пържите и по-кратко, ако обичате хрупкав пържения лук. 
* През това време парченцата дроб се овалват в брашно и изтупват от излишното :) ами пак в  гевгира, така излишното брашно пада. 
* Поставят се в тигана върху лука, прибавя се соевият сос и универсалната подправка. 
* Затваря се с капак и готви още 4-5 мин, през които се разбърква 2-3 пъти. 
* Накрая се прибавят пиперът и кимионът, разбърква се и се отмества от котлона. 

Подходяща гарнитура са както пресните зеленчуци, така и киселите краставички :) или  конфитюр от  червени чушки


Ако харесвате моят блог, може да ме последвате на страничката във Фейсбук, или в Инстаграм , където често припомням и стари рецепти. 

6 коментара:

  1. Вече цялата столица разбра, че се търси агнешки дроб...от мен. Че как иначе, с тази рецепта, няма начин това ястие да подмине нашата трапеза! Благодаря за апетитното предложение, Пепи! Следва продължение...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. чакам го, Сонче :)
      При вас поне в магазините има разнообразие и може да намериш.

      Изтриване
  2. Я какво имало тук!
    Сончето гледам се е активирала. Хихи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сончето хич не търпи на изкушения :) Ни на тестени, ни на месни. Май само със сладкиши не можем да провокираме.

      Изтриване
  3. Оооо!!!! Тази вечер го приготвих! Голяма вкусотия, нямам думи!!! Благодаря от сърце за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...