3 ноември 2019 г.

Чокертме кебап (Çökertme Kebab)

       Чокертме кебап  (Çökertme Kebab или Bodrum Kebabı) по Максут Ашар . Кулинарна звезда на канала 24kitchen, който представя турската кухня в по-съвременен вид.  В неговите предавания най-много ме впечатлява начинът му на сервиране - първо снима, после го сервира   :nyam:нещо много добре познато у нас. Преди 2-3 седмици  случайно попаднахме на рецептата с голямото девойче, докато правехме туршията и въпреки, че е семпла :) реших непременно да опитаме. Мда, опитахме, само дето трудно намерих телешко бон филе тук. Но пък покрай бонфилето заредих и шайби джолан, чакащи  да се претворят в  Осо буко
       Този кебап е всъщност пържени картофи, с пържени тънки като кибритена клечка ивици крехко телешко месо, поляти с два вида сос - млечно-чеснов и доматен.  А кой (освен авджи Стоев) не обича пържени картофи и месо :)  Подготовката за готвене е  дълга (месото се маринова 24 часа), но пък самото готвене е около 30 мин.  Което го прави подходящо за приготвяне и след  работа. Честно казано следващия път ще го направя със свинско бонфиле :) естествено ще го ядем като безименна манджа :) но пък свинското е по-крехко от това телешко, което се продава тук и със сигурност пак ще бъде вкусно. 
Продукти за 2 порции: 
500 г телешко бонфиле 
3 с.л. олио 
100 мл бяло вино 
3 големи картофа и  олио за пържене 

За маринатата:
3-4 фино пасирани скилидки чесън
1 ч.л. смлян кимион 
1 ч.л. черен пипер 
1 ч.л. сол
200мл прясно мляко 

За млечния сос:
200 г кисело мляко  и 2 лъжици цедено кисело мляко 
щипка-две сол
фино пасирана скилидка   чесън
1/2 ч.л. фино настъргана кора от лимон
1 с.л. зехтин

За доматения сос: 
3 средно големи меки домата 
2-3 с.л. олио
1 ч.л. захар 
сол на вкус 
щипка риган  
или готов домашен доматен сос, ако имате такъв 

5-6 стръка ситно нарязан магданоз 

Приготвяне: 
* Месото се нарязва на тънки  ивици, по дължината на мускулните влакна. Така се сготвя по-бързо, колкото и да е старо, ето тук съм показала как го режа .
* Всички продукти за маринатата се смесват в малка тенджера, месото се поставя вътре и прибира в хладилник за 24 ч. 
На следващия ден :)   
* Картофите се белят, нарязват на пръчици, оставят за 5-6 мин. в студена вода, след които се отцеждат, подсушават на кърпа и пържат до готовност (това го правя в голяма касерола, защото не ползвам фритюрник)
* Доматите  се настъргват (обелени) и заедно с подправките и олиото се изваряват в тенджера до желаната гъстота на соса.
* Продуктите за млечния сос се смесват и разбъркват. 

* Месото се отцежда от марината и подсушава (между няколко пласта кухненска хартия). 
* В широк и дълбок тиган се загрява мазнината. 
* Поставя се половината от  месото да се запържва - разбърква се и  когато хване коричка от всички страни се  изважда в чиния.  В същата мазнина се изпържва и останалата част от месото (ако трябва се прибавя още 1 лъжица олио.)
* Когато и то е готово, първата част от месото се връща в тигана, налива се виното и се задушава под капак, докато остане на мазнина. Тогава се запържва до зачервяване на месото - около минутка време. 
През това време картофите са се изпържили :) Разпределят се в две чинии и поръсват с  по лъжица млечен и доматен  сос.  Разпределя се и  готовото (топло) месо,  още по  една лъжица от сосовете и се  поръсва с магданоз. 
Сервира се веднага, докато е топло :) 
Количеството на сосовете е по  желание - аз го харесах с повече млечен сос. 

11 коментара:

  1. Веднага дойдох да го чета! Убедена съм, че това е страхотна вкусотия! Така апетитно изглежда! У дома обичаме телешко, записах го, непременно ще го направя и ще дам отчет! Благодаря за рецептата, Пепи! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, при вас има избор за телешко. Ако не знаеш къде, ще ти подшушва къде продават млечно телешко - с него със сигурност ще е по-вкусно и по-крехко.
      Целувки и на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
    2. Пепи, нали знаеш, че мен половината месарници в София ме познават като "лудата жена"😊, но ще съм благодарна да ми разкриеш и твоите тайни кътчета! Целувки!

      Изтриване
    3. Сонче, магазини "Вашата месарница" продават млечно телешко - то наистина е крехко, защото е от животни, хранени само с мляко. Имат и доставка до София, погледни на сайта им и различните видове месо.
      Другите са Вивенда, но там е малко по-скъпо.

      Изтриване
    4. Благодаря за препоръките, Пепи!

      Изтриване
  2. Пепииииии, много съблазнително, изкушаващо,при първа възможност ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, Норче :) На ламите сигурност ще се хареса.

      Изтриване
  3. Ей това си е суперска вечеря! Мога да ям всеки ден и да нямам претенции :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Докато търсех даоли има публикувана рецептата на Максут, намерих варианти и с кайма :) и с пилешко. Ако не намеря прилично (поне като това) телешко, другпътне бих се замислила да приготвя с друго месо. Всъщност - пържени картофи с пържено месо :) сосчетата овкусяват.

      Изтриване
  4. Уникален кебап...приготвих го по рецепта от ТВ и съм възхитена...хареса ни ооределено!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, радвам се, че сте го открили/ а и самият готвач има и други интересни рецепти.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...