31 юли 2012 г.

Стерилизирани и мариновани крастивички

 Или "Да затворим лятото в буркани" - Поредна серия от консервирането (от посочената връзка  да се изключат няколкото месни консерви) . Този път е време за краставиците, или по-точно -  корнишоните - пазара е залят с тях.  Затова банално :)) но отговорно, тъй като миналата зима ги правих малко на шега и през февруари се наложи да купуваме  кашон с буркани.... от който все още има няколко бройки. Трудна работа е да накараш хора, несвикнали с промишления вкус да харесат какво-да-е-серийно-производство.  Затова тази година от рано, повечко и като количество, и като асортимент. 



№1. Класическите   Стерилизирани корнишони

1 равна с. л. сол* (12гр.)
1 пълна с.л. захар* (15гр)
~ 70 мл * ( тук аз ползвам  домашен ябълков :)) ~ 9 градуса е.
2-3 резена лук (кромид)
5-6 зърна черен пипер
1 зърно бахар
1/2 ч.л. семена от синап/хардал  (бял или черен)
копър ( ако има цъфнал е за предпочитане) )


* Горните продукти се поставят  в бурканите. 
* Корнишоните се измиват и нареждат възможно най-плътно в бурканите. 
* Долива се вода до горния ръб, слез извивката на буркана и се и се затварят с капаците. 
! Тук се уверете, че всички са добре затворени.


* Продуктите са за 1 буркан, тип Омния, от 800мл.  Ако буркана е по-малък, от тези с винтови капаци - захарта, солта и оцета трябва да се намалят. Но тъй като тези буркани са с много различни обеми, не се наемам да кажа колко точно - там ги правя на око, според размера. Един  кг. дребни до средни корнишони  пълнят  2 буркана Омния.  Едри не харесваме, тъй като първо не уплътняват добре в буркана, и второ не са така крехки като дребните  корнишони.
* Приготвянето на продуктите става индивидуално, за всеки буркан. Поставят се всички подправки на дъното и едва тогава нареждат корнишоните. И едва, когато са готови, напълнени  бурканите и доляти с вода, се запечатват и стерилизират. Стерилизират се само 5 минути - времето се отчита  от момента на завиране на водата; изваждат се  веднага от съда и обръщат на капаците. (внимавайте със стерилизацията, ако се забавите, краставичките ще омекнат и няма да бъдат твърди и хрупкави).
* Супената лъжица не е от най-големите, тип малък черпак :); равната лъжица сол, на пръв поглед и опит се получава така: пълни се лъжицата и  с гърба на нож се отстранява излишната част, която е над метала  на лъжицата (ама го обясних, не знам колко се разбра, но ще го снимам довечера) ; лъжицата захар е с връх, но не препълнена, а леко заоблена над стените на лъжицата. Затова ги измерих в грамове. Захарта е малко повече като количество; това е по наш вкус, но в никакъв случай не сладнят. Ако предпочитате соления вкус да е по-осезаем - захарта е 1 ч.л.
* По същия начин и количеството оцет - преди години ги правихме, както много други домакинства сигурно - с оцет до резката на буркана (Омния-та имат такава резка долу.) И това количество е около 100 мл оцет. Но (пак на нас, но това е в се пак моя блог и нашия вкус :)) ни идваше кисело, затова и намалихме количеството на оцета. Или - ако нямам домашен под ръка, ползвам 6 градусов, ябълков, 80-90 мл.





Които до сега правех само нарязани, но тази година сложих и цели корнишони, които (първата партида) след  узряването (смяната на цвета им) вече прибрах на по-хладно. Изпробвани; гарантирано стават и за зимнина.





които заложих вчера, вече се вижда, че саламурата им е помътняла, а отгоре  под белия капак (обърната купичка) белия отблясък е филията хляб, завита в тензух. Гърлото на самия буркан също е покрит с парче тензух, вързано с гумено ластиче. И тъй като нямат никакви аспирини и консерванти в тях :)) нетърпеливо очакваме да минат 5 дни (Ирма, толкова съм казала), за да ги опитаме.

23 коментара:

  1. Който има, затваря:) Който няма, чака от мама:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. няма бе :) ама на пазара има :)
      На село се отказаха да гледат, трябва доста корени да се отглеждат, за да може да се затворят наведнъж. Иначе по 5-6 буркана не е за нас работа да си играем :) Така - с чувала и до казана :)

      Изтриване
  2. Пепчо,
    август дойде, време е за зимнина и докато ние се кумиме и свириме на гъдулка, ти се трудиш;) После може ли да наминем зимъска , когато сняг запръска да си похапнем от тези хрупкави краставички;))??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, Мъхче, но ако обещаеш и тогава да посвириш :))

      Изтриване
  3. Хубаво, Пепи си взела да затваряш лятото, ама като те знам, май тая публикация ще продължи да се допълва до края на другия месец :) Не вярвам само доматите и лютеницата да те чакат. Не мож' да седиш ти мирна ;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. другите ще бъдат само с изследователска цел, Ирма :)) То ми стига лютеницата, знаеш количеството как го измервам в трицифрено число.
      Наистина, скоро правих ревизия на мазето и се оказа, че другите зарзавати ги имам и за следващата зима. Компоти не правим, така че :) почти съм готова :)

      Изтриване
  4. За краставичките:
    Не бързай да ги харесваш де - чакай да ги опиташ :) 5 дни... може. Нали уж ще се поразхлади, та колко му е да се позабавят, ама ти ги пробвай преди това - да не изгубиш цял ден.
    Големи издайници са бурканите, между другото. Гледам отсрещният блок се вижда, значи са на тераса - дано не ги блъска слънце цял ден :) Иначе трябва чадър да им отваряш ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ааа! Никакво слънце не виждат. В стаята са, дори Мишо е притеснен, че няма да успеят да ферментират. Изкарани са там само за фотосесията :) и веднага съм си ги прибрала обратно :)) Ама клюкари са тия буркани :)))
      Иначе рецептата я бях оставила отворена на компютъра, докато пълнех буркана и Стоев сядайки пред него я прочел. Веднага му вдъхнала доверие, най-вече с това, че няма 1 блистер с аспирини вътре :) а той трудно се подвежда :)) Значи ще да са хубави.

      Изтриване
    2. Хахаха, разсмя ме Пепи - колко пъти и аз така на терасата съм извеждала порции да се кипрят, преди да ядем! Иска се качествена техника за хубави снимки вътре и слънце, а то при нас зимата влиза по -навътре.
      Дано ви харесат корнишоните! На Стоев кажи, че тази "здравословна" рецепта е от една баба, която все пак правеше киселите краставички за зимата (от първата ти рецепта) със салицил в бурканите, само да не е синтетичния аспирин. То каквото е от нея, все е безопасно. Макар че ние с мама никога не сме ползвали аспирин за стабилизиране и проблеми не е имало, но днес къде ти по пазарите от онея зеленчуци.

      Изтриване
  5. Пепи, и аз ги правя по 1 вариант - винаги отличен резултат :))) Пробвала съм и без варене с аспирин, но не ми допадат много.

    Прегръдки и хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и си права, Маги :)
      Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  6. Класиката си е класика! И у дома така се правят само че в малки буркани - като се отвори буркан, после да не се хвърли /че сме много капризни - на един му се яде, на друг не :)/.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня, поздрави и на теб!
      А иначе компотен буркан за краставички у нас е перфектната мярка. Но кой както му харесва :)

      Изтриване
  7. Преди правех,по над 60 буркана на сезон,но вече изоставих тази идилия,затова,Пепи,от мен ракията-прасковена или кайсиева,от теб-краставичките,става ли? :))
    Хубав уикенд пожелавам на всички у вас!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, опитахте ли корнишоните с хляба? Интересно ми какви ще са отзивите. И аз чакам нетърпеливо :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. опитахме, Ирма :) хрупкави са, но не е трябвало да ги дупча с вилицата. Тези, които съм дупкала (горната половина) стоят напити със саламура и по-меки. Долните, тези които бях забравила, че трябва да дупчим с вилицата са хубави, те ми харесаха. Нищо, ще изпратя горната част на една чета с мъже да им се порадват в неделя :))

      Изтриване
  9. //Стерилизират се само 5 минути - времето се отчита от момента на завиране на водата;//
    ==
    бурканите след завирането на водата ли се пускат за 5мин във кипящата вода или са още от началото вътре във водата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. е не, как ще пуснеш бурканите във заврялата вода? Нали ще се спукат веднагически :)
      Поставяш си бурканите в съда за варене. Притискаш отгоре, да не изплуват - трябва им мъничко вода - 2 пръста - над капачките.
      Палиш огън, или включваш тока и следиш водата - от момента, в който заври - засичаш 5 мин, ако искаш да имате хрупкави краставички.

      Изтриване
  10. Как е разликата между двата вида синап? Кой е по - подходящ според теб?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Черният е по-лют и се продава в аптеката - подразбираемо, за лапи (с/у настинки, плевмонии)
      Белия не етолкова лют и се продава при подправките в магазините. Ползвам белия. От черния слагам по малко в горчицата.

      Изтриване
  11. здравейте, моля да кажете къде ни е грешката, от години ги правим по тази рецепта, а сега бомбираха - оцета ли не е добър, вакумират и след няколко дни се развалят

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или оцета, или по-вероятно краставичките са прекалено торени, на нас това ни се е случвало.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...