3 юли 2012 г.

Слънчеви туршиени краставички


Гущери зелени под листа стаени.
Сладка вода пият, от очи се крият.
Легнали юнашки, но са без опашки,
вързани в устата с върви до реката.
Що е то?

 Първо са като тревици,
после стават крас...та...ви...ци.

Илия Буржев        


       Това са любимите туршиени краставици на Мише. Дори по-любими от  киселите краставички - корнишони, които правим за зимата.  Всъщност не ги хапва като салата през лятото, ами като гарнитура на  обяда, вечерята, или ей така между другото.  До късна есен, докато има хубави наши краставици и на пазара.
А те са и първата  (и май единствена ) постна храна,   с която Мише споменава дядо си и детството. Във всички други спомени дядо му и готвенето му са свързани със скара, суджук, наденички и кюфтета.   
      Тези   краставици не знам дали стават от сега за зимата. Предполагам, че да, защото когато направя такива те изкарват по месец (докато ги свърши) на топло място. Естествено не на пряка слънчева светлина, но не и в хладилник. Затова тази година прибрах един буркан и през зимата ще знам дали става или не и за зимна трушия и ще допълня тук.  Ако са цели корнишони, със сигурност - да, но различното при тези е, че са нарязани на кръгчета от салатените сортове Сандра и Гергана. И задължително по-големички,  а не млади краставици. Тук-там дори със семки. 
     Готови са за хапване за 3-4 дни, оставени  бурканите на слънце.  В началото саламурата помътнява, но след още 2 дни се избистря, а мътилката се утаява на дъното на буркана. 

    

И така :)
Трябват ни краставици - големи.  Бройки - колкото има.  Кервиз/Целина, сол и малко ракия. 

Краставиците се нарязват на кръгчета - дебели, поне 5-6 мм.;  посоляват се - долу горе - на килограм краставици 1 и 1/2 супени лъжици сол.  В голяма тава или широка купа, за да могат да се объркват лесно.
Разбъркват се със солта и оставят  така да омекнат - около 3-4 часа, през което време те си пускат сока.  
Вече са омекнали  и податливи на прибиране в буркана. 


Пълнят се в приготвените буркани, на два-три пъти се прибавя и по щипка едро нарязан кервиз. Отцедената вода се разпределя в бурканите; сипва се на буркан  и по 1 с.л. ракия (буркан от около 0.8-1л. )   и се допълва до горе с  вода. 
Затварят се бурканите и оставят на слънчево допълваш вода - вече малко трябва и запечатваш.
Оставят се на слънчево място за 3-4 дни.  Цвета им леко се променя.  Стават прозрачно зелени, а най-отгоре, ако са си "изпили" саламурата - по-бели. Оставих такава в чинията, за да се вижда разликата.  Тях обикновено ги изхвърлям. 

Когато са готови, прибирам в хладилник или в шкаф на тъмно място. Но тъй като студени са по-вкусни, предпочитам хладилника. 


32 коментара:

  1. Хубава туршийка, Пепи!
    Приятна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ой как ми се приядоха тия чудесни слънчеви краставички.Не можах да изтрая да си купя повече краставички и направих само 4броя.Сега ще потърпя няколко дена докато станат.:) :) :)Пепи благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, моля :) Чакам да ги дегустираш и да кажеш на теб дали ти хареаха :)

      Изтриване
  3. Обожавам тия слънчева краставици Пеп! С Мишо сме от една партия. Страхотно си ги направила.Наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От бирената, от месоядната :)) Ами правя ги, имам ли избор? Като почне Мише да си ги прави, ползва съдове като за една казарма :)

      Изтриване
  4. Пепи ,и на мен ми се прияде от тези краставички-баба също правише такива през лятото.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ти защо не правиш :))
      Поздрави и на теб, Живе!

      Изтриване
  5. Абе Мише си е отварял очите на десет кога се е оглеждал за половинката си!Много го глезиш,ама сигурно и много е заслужил!Дай по-насам чинийката да си бодна и аз едно колелце за проба :) .
    Прекрасна сряда,Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дръпни, Роси, ако искаш бурканче да подам направо :)
      Кой отварял повече не се знае :)) Ама важното е да се гледаме взаимно :))
      Поздрави и спорен ден на теб, Роси, че много жега се очертава!

      Изтриване
  6. Ох, много ги харесвам аз тези краставички. Дори предпочитам кисели краставички пред мариновани. Стават и за зимата, аз предимно такива правя, но само с копър, без целина. Дядо ми не слага ракия и ги пресича, за да издържат до зимата. Аз слагам ракия, не ги пресичам, но ги държа само в хладилник.И киселия чесън правим така. Рецептата с целина ми звучи много интересно, ще пробвам, тъкмо имам в саксия :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. пробвай, може и да ти хареса различната подправка :)
      Ние на корнишоните си слагаме копър, но на тези - целината е задължителна :))

      Изтриване
  7. Ей как ми се приядоха такива краставички! Не съм виждала такава рецепта с нарязани краставици. Ама много готини са станали и как си ги сервирала в чинийката, Пепчо, страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. сигурно, за да стават по-бързо са нарязани, Кате.

      Изтриване
  8. Интересна идея е "краставички с кервиз", Пепи! Чудни изглеждат и предусещам вкусът им, макар да не съм нито чула, нито яла такива. А за "слънчевото" консервиране съм с две ръце ЗА. Знае твойто Мише, какво да иска :) Скоро ще пусна и моята рецепта за Втасали с хляб корнишони в каца ;))
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, много интересно звучат сега тези втасали с хляб корнишони :) Кацата със сигурност ще пропусна, но виж, корнишони така мога да направя. Очаквам с нетърпение да я видя!
      Поздрави и хубава вечер на теб!

      Изтриване
  9. Определено рецепта, която ще се пробва! супер!

    ОтговорИзтриване
  10. траябва ли да се разклащат ??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. разклащам веднъж - два пъти на ден, ако се сетя. Днес правих за трети път, половинът ги взема още след втория ден и си ги хапва, едва ли ги разклаща повече, от "изваждане на буркана от хладилника"

      Изтриване
    2. Пепчо, днес правя тези краставички, но нещо не разбрах.
      "Затварят се бурканите и оставят на слънчево допълваш вода - вече малко трябва и запечатваш. "
      Значи затварям бурканите и оставям на слънчево място. А кога ги допълвам с вода?
      Аз ще ги правя в буркани със винтови капачки, как да ги запечатам, да ги кипна във вода ли бурканите?

      Изтриване
    3. Преди да ги запечаташ :) доливаш водата. ама така съм се изразила.
      В смисъл, че след като са престояли и омекнали, те са си пуснали вода, трябва още малко да се допълни до горе. Тогава затваряш. Нищо ,че с винтови капачки, добре го стягай.
      А ти за зимнина ли ще правиш? Ако е така - да знаеш, че не съм пробвала да оставя нарязани за зимата - само цели трушиени съм.

      Изтриване
  11. Хареса ми рецептата и реших да я пробвам.
    А, сигурна съм че няма много да се задържат, след като станат готови ;))
    Благодаря за отговора и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Помощ! :) Заредих един трилитров буркан от тези краставички и станаха супер, но тъкмо започнах да похапвам и от вчера се появи някаква слузеста утайка на дъното и отгоре, а краставичките омекнаха и сякаш изгубиха аромата на кервиз... Май са похабени, но питам, защото тъкмо преди да се появи утайката заредих още един буркан, който вече един ден стои на шарена сянка отвън. Какво да правя и защо се получи така?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. за 2-3 дни са готови иприбирам в хладилника. Случвало ми се е да стане така и си мисля, че е от краставиците - не винаги ползвам само домашни. Утайката не пречи, след като "преврат" тя си остава отдолу, но слузеста - не е саламурата. Омекват малко, да. Не са съвсем хрупкави, но не и меки, кашести, както са ми се случвали, когато се заточи саламурата. Прибирай другия в хладилника след втория ден, дано той да е добре.

      Изтриване
  13. https://imgur.com/a/uWzmN
    Снимки на буркана отгоре, отдолу и как изглеждат самите краставички в буркана. Как мислиш, да ги изхвърлям ли и някакви идеи защо се получи така? Бяха си бистри и без това бялото преди няколко дни (а бяха престояли вече над 10 дни след прибирането на хладно). Взе да става така като почнах да отварям буркана, за да ги пробвам. Да няма нещо общо с кислорода при оваряне на капачката?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. най-вероятно след отварянето. прибери ги в х ладилник, виж, дали ще се избистри водата и да стегнат краставичките. До 2-3 дни. Ако ли не - хвърляй ги.

      Изтриване
    2. Миналата година направих, станаха разкошни, благодаря за рецептата! Ако сложа малко захар, дали ще се получи добре?

      Изтриване
    3. Не знам :) пробвайте. Но на 1 буркан, да не ги шупне нещо

      Изтриване
  14. Направих ги веднъж, вече почти ги изядох и днес зареждам отново. Те допадат на моя вкус. Благодаря за страхотната рацепта, вече са в моето лятно меню 😍.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) хубавото е, че стават бързо.
      Хапвайте със здраве!

      Изтриване
  15. Здравейте! Преди 2-3 години ги забелязах тези краставички и все се канех да направя и все не ми оставаше време. Сега направих няколко буркана, но идеята ми е като станат готови, да им сложа натриев бензоат, за да могат да издържат цяла зима. Дали ще се промени вкусът им? Или да сложа аспирин?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм оставяла за зимата, не знам. Как направите оо-късно през есента, да. Но дори и с аспирин, времето е много горещо сега и няма да издържат.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...