27 септември 2019 г.

Таралежчета от зеленчуци темпура

       Предисторията на тия хрупкави в панировка темпура зеленчуци е кратка - във ФБ група девойче питаше дали някой ги е опитвал и знае ли как се правят, а жокера е заведение в нашия град. Предположих как са правени, но трябваше да се убедя и скоро  бяхме на място с едно от моите девойчета за дегустация.  Съмненията ми се потвърдиха - настъргани зеленчуци, панирани по метода на японската техника темпура.  Повече за нея съм писала тук. Не съм сигурна, че имаше оризово брашно, но аз си я направих както трябва, защото и преди съм панирала така зеленчуци. Важното е да бъде с леденостудена вода (или кубчета лед), да има царевично нишесте и оризово брашно, смесено с обикновеното брашно. Прави се изключително бързо и е много, много  хрупкава. И както скоро една приятелка спомена "сетя ли се за нещо,оказва се,че китайците вече са го измислили, произвели и пуснали в продажба" така и с тези рошковци от хрупкави панирани зеленчуци - отварюм ю-туб, пиша "темпура" (на инглиш, естествено, нали съм полиглот ;D;D;D) и там излизат безброй такива. Аз вече ги бях направила първия път съвсем успешно, но ето тук може да видите нагледно как се правят - разликата с моите е, че те си нарязват зеленчуците на съвсем тънки ленти, а моите са настъргани на едро ренде. 
        Ще добавя няколко неща, които са важни, ако ги правите - а си струва да се направят :) - трябва ви широка решетъчна лъжица, или голяма метална цедка, с която да се обръщат, или изваждат. За да не слагам лед и разреждам сместа за паниране, аз я правя с ледено студена вода от фризера - малко преди степента на замръзване :)  Ако не ви се цапат ръцете  с тестяната каша - ползвайте ръкавици - не домакински, те са дебели, има тънички  (сигурно всяка жена знае) в аптеките и продават на бройка. Изберете по-дълбок съд за пърженето, за да могат да се обръщат спокойно в мазнината.  След като изстине мазнината може да я прецедите и  приберете в бутилка и в хладилника за следващо пържене (или на картофи), защото е чиста. Пригответе си решетка, на която да ги изваждате - тази от фурната е подходяща. 
Под решетката поставете кухненска хартия, за да се отцедят. Но ако ги изваждате на кухненска хартия само, панираните неща - каквито и да са те, отдолу се и овлажняват.  Еднакво вкусни са и с млечно-чеснов сос, и с кетчуп, и със  сладко-кисел сос.  

Необходими, освен тиквички и моркови са: 
една част оризово брашно
една част пшенично брашно 
1/2 част натурално царевично нишесте 
1-2 щипки сол
ледено студена вода (може и газирана) 

олио за пържене
Приготвяне
* Зеленчуците се настъргват на едро, остро ренде - така стружките от зеленчуците не се мачкат при стъргане и са големи. Отворите на моето ренде 12 мм,( за ориентация)  пробвахме с един младеж с по-малки, но не се получават толкова добре. Ако нямате ренде с отвори поне 10 мм, по-добре ги нарежете на тънички ивици. 
* Олиото се поставя в дълбока тенджера/касерола за пържене.
* В купа се смесват брашната и солта. 
* Прибавя се по малко от студената вода, докато сместа стане гъста/рядка, като  за палачинки. (количествата за ориентация - 80г оризово брашно, 80г пшенично брашно и 40 г царевично нишесте +350мл вода)
* Посоляват се зеленчуците и разбъркват (непосредствено преди пърженето).
* Изсипват се в сместа и объркват добре. 
   През това време олиото за пържене е завряло и готово. 
* С пръсти се взема щипка от потопените зеленчуци, отцеждат се за 2-3 сек. и пускат във врящата мазнина. 
* Пускат се по 5-6 заедно и се пържат до зачервяване от двете страни - няма нужда да се обръщат, а само да се разбъркват; олиото е достатъчно вряло и ги пържи отвсякъде. 
* Изваждат се на приготвената върху кухненска хартия скара да се отцедят и сервират топли. 
 

4 коментара:

  1. Супер са тези таралежчета :)
    И, Пепи, 10 дни тук да не пуснеш нищо, явно си много натоварена.
    Хайде да ти остане време, да се появиш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ауу, то верно 10 дни :) Ама когато-тогава, нали знаеш, че план не гоня :) Предпочитам повечко време с домашните, или тук-там да ида. Единя почивен ден при мама, вчера в Одрин, днес слугинаж - и нова рецепта :)

      Изтриване
  2. Пепи,
    чудесни " таралежчета " от зеленчуци.Интересна идея, красиво и лесно за приготвяне предястие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели :)
      Поздрави и на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...