27 април 2020 г.

Воденички с лук на тиган

        С авджи Стоев обичаме да хапваме  воденички  - задушени, или пържени с лук, на яхния със зелении, с ориз или на супа. Нещо, на което младите хора не се научиха :) Но воденичките, както и сърцата изискват щателно чистене :) което в нормално работно време често ме отказва да ги купувам.  В последните два месеца си  наваксах :)  Дори купувам, без идея какво ще ги правя, пък ги постя, сваря :) и тогава ги мисля. Един от начините е с много лук и на тиган. Довършването им де, така или иначе първо трябва да се сварят. Удобното е, че сварени могат да  бъдат  "в готовност" в хладилника. От бульона им ползвам съвсем малко, заради различния "аромат" - не е точно като пилешкия. Варя ги до омекване - тук ще обясня пак какво означава "до омекване" - като боднеш вилица в месото (респ. във воденичките) тя да влиза леко,  да не среща съпротивление. Като в кашкавал да забодеш  smile1
Продукти за 3 порции: 
~800г воденички  
3 големи глави лук (~500г)
сол  и черен пипер 
3 лъжици олио и 2 лъжици масло 
3 лъжици соев сос 

Приготвяне
* Лукът се почиства и нарязва на полумесци. Посолява се и оставя да престои така, докато се варят воденичките. 
* А те се почиства много добре  - от ципите и от мазнините по външната им част 
* Измиват се и поставят в тенджера с 1л. студена вода да се варят. Прибавя се само щипка сол. 
* Варят се до омекването им :) отцеждат се, а от бульона им се запазва само 100  мл. 
* Лукът се измива, отцежда и поставя в тиган заедно с олиото и бульона от воденичките. 
* Задушава се под капак, докато изцяло  се изпари течността, а през това време се разбъркват 1-2 пъти. 
* Прибавят се воденичките, маслото и соевия сос. 
* Отново се задушават под капак, докато пак останат  само на мазнина.  
* Пържат се открити още 2 мин и поръсват с подправките. 

Солта обикновено е достатъчно, защото и лукът е поел малко сол, воденичките също, а има и соев сос. Но ако трябва - посолете в края. 


4 коментара:

  1. Супер вкусно, поне за мен, другите не ядат воденички, Росен само на шкембе:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а ние на супа ги обичаме :) Оня ден правих пак.

      Изтриване
  2. Пепи,
    варя воденичките в бързоварка, така много хубаво се сваряват.А след това ги задушавам с лук, по подобен начин.Чудесни се получават и стават много бързо когато са предварително сварени.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, там бързо се варят. Моята я "пенсионирах" преди повече от 15 години :) когато реших, че бавно готвеното месо е по-вкусно и не я използвам. Но това са си мои "филми" .
      Хубава седмица и на теб, Ели!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...