9 май 2021 г.

Карпачо от лаврак

 
       Карпачо от лаврак със сладко чили и ябълка по Джейми Оливър и Дженаро Конталдо. Последният ми е от любимите  тв шеф-готвачи. В един от епизодите пътуваха в Пулия (хе-хе, там и аз попътувах, но съвсем не с кулинарни цели), където на брега морето направиха карпачо от лаврак. На следващия ден  имах късмет да  попадна в магазин за риба, в който лавракът беше една от прясно доставените риби - нещо рядко срещано при нас на сушата :) Хубав, едър, с розови хриле. Как да не се награбиш и за печене, и за рибена чорба и за сурово-маринован :)  А маринована риба много обичаме. И когато рибата е едра (каквато не съм срещала  от  продаваната в големите вериги) няма как да не си извади човек филета - или за печене, или ей така за бързо мариноване. Трябва и точно час и е готова, защото нежните филета се "сготвят" бързо от лимоновия сок и солта. (ако ще вадите филета от рибата, предлагам Ви да ги направите по тази рецепта с маслено-лимонов сосОстатъците от обезкостяването и кожата естествено отиват за рибена чорба :) 
Продуктите са според това, колко филета имате :)  В чинията е едно филе около 230 г 

Трябват още: 
1 малка сладка червена чушка 
парче люта чушка по желание
1/2 сладка червена ябълка 
сок от 1 лимон
3-4 лъжици зехтин
сол и копър (в рецептата на Джейми е фенел)

Приготвяне: 
* Филето се нарязва/изцепва по диагонал на тънки резени - не прозрачни, около 2-3 мм. дебели.
* Нареждат се в чиния, посоляват от двете страни и заливат със сока на лимона. 
* Чинията се покрива с парче свежо фолио и прибира в хладилника за час. 
* Чушката се почиства от семената и нарязва съвсем ситно; ябълката също се нарязва ситно на  парченца, големи като тези на чушката. 
* Рибата се залива със зехтина, поръсва със ситно нарязания копър и нарязаните ябълка и чушка. 

Ами това е :) Чудесно мезе за чаша бяло вино, на препечена филия хляб smile1

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...