25 юни 2021 г.

Талиатели с грах и бекон

 
      Бейби грах и бекон+гуанчале. Последното ми свърши, ще си поръчвам пак на приятел, защото  тази  пушена сланина от свински бузи много я херасвам заради аромата, който придава, а тук  рядко я намирам. Основата на тази рецепта е в едно предаване на Джейми Оливър и Дженаро Конталдо в Италия.  От където всъщност остана идеята, но тъй като не съм опитала тяхната (пък и подправена с мента не е моята паста) за тази Ви гарантирам, че е вкусна :) и се приготвя за 15 мин.  Една забележка - ако приготвите рецептата и е с обикновени талиатели, грахът ще изпъкне повече, но тази паста (от Лидъл ) е много нежна и се вари за 2-3 мин, като прясната.  Добавените чери домати накрая  придават свежест на всяка паста :)

Продукти за 2 парции:: 
2 -3топки талиатели
1 консерва ~200г бейби грах
150 г  пушен бекон (гуанчале)
2 ск. чесън
2 с.л. масло  и 1 к.л. зехтин/олио 
100 г пекорино 
5-6-7 чери домата

Приготвяне
* Пастата  се сварява според указанието на опаковката (колкото по-нежна, толкова по-вкусна става).
* Беконът се нарязва съвсем ситно и запържва за  2 мин. в маслото и зехтина. 
* Прибавя се ситно нарязаният чесън,  разбърква минута и прибавят граха и пестото. 
* През това време пастата трябва да е сварена - преценете времето сами, кога да сложите тигана с бекон да се запържва. Грахът се задушава за не повече от минута в тигана. 
* Залива се с   1 черпак (ок 150 мл)  от водата на пастата  и оставя да къкри отново минута :) 
* Тогава се прибавя отцедената паста,  2/3 от настърганото  пекорино, разбърква и отмества от котлона. 
* Прибавят се и нарязаните на четвъртинки чери домати и разпределя в чинии. Отгоре се поръсва с останалото сирене пекорино. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...