29 юни 2021 г.

Печено цяло пиле с масло и подправки

      
        Днес е  Петровден. Освен, че имам имен ден, на празника и пиле се яде.  И всяка година  на този ден се старая да  в блога  да има нова пилешка рецепта.  А тази е добре забравена стара - печено цяло пиле с ароматно масло и бира. Всъщност  при почти всяко печено месо слагам бира - не прекалявам, за да не стане месото с тръпчив вкус. Понякога пека в тавата, понякога на този уред, където успява да се изпича от всички страни с кожата. Но задължително намазвам с ароматно лимоново  масло. Пъхвам под кожата, докъдето  мога с пръсти, но на някои пилета тя е много нежна и се къса. Не, че е проблем, но пази бялото месо от изсушаване.  В такива случаи :) като на това снощното, "присаждам" - на шията без друго е повече. 
Продуктите са: 
1 цяло пиле, около 2кг. 
150 г лимоново масло (100 г масло, смесено с малко фино настъргана кора от лимон, лимонов сок, магданоз, черен пипер, риган, сол, щипка-две люта суха чушка,)
1 лимон
100 мл бира 
50 мл вода 
2-3 глави чесън 

Приготвяне: 
* Пилето се почиства и подсушава. 
* Посолява се отвън и отвътре, но малко, тъй като в маслото също има сол. 
* Кожата  внимателно се отделя и под нея се напъхва и разнася с ръка от маслото - около 2/3 от цялото количество. Отделя се 1 лъжица, а с останалото колличество  се намазва вътрешността  на пилето. 
* Лимонът се накисва за 20-на мин в гореща вода и  надупчва на 10-на места с нож.  Поставя се в кухината на пилето и краката му се завързват. 
* Поставя се в т авата за печене, заедно с почистените глави чесън и остатъците от изцедения лимон :) те също пускат аромат. 
* Лист хартия за печене се намокря и намачква. С него се покрива пилето, а върху него се поставя лист алуминиево фолио, който се уплътнява добре по ръбовете на тавата. С така поставената мокра хартия, кожата на пилето няма да залепне по фолиото и ще избегнем прекия допир на месото до  алуминиевия лист. 
* Пече се в предварително загрята на 200* фурна за около 1 час. 
* Развиват се фолиото и хартията,  пилето се намазва с останалата 1 лъжица масло и връща във ф урната за още 10-15 мин, през които 2-3 пъти се облива със соса от тавата.  


4 коментара:

  1. Задължително ще се пробва! Изглежда много апетитно! Честит имен ден, Пепи благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...