14 юли 2021 г.

Пълнени гъби с шунка и моцарела

 
       Пълнени гъби , както и друг път съм споменавала, могат да бъдат както предястие, така и основно, ако обичате гъби :) Факт е, че аз не си припадам много по тях и последния път, когато авджи Стоев донесе една торба толкова ми писна от  трите поредни вечери печени с масло, че останалите задуших и замразих :) да има за готвене с глиганец. Имат ли плънка обаче :) ми се изкачват една степен нагоре към харесваните ястия.  Бързи  са за приготвяне, с минимално (30 мин включване на фурна, което за лятото е достатъчно) и разнообразни откъм плънка.  В случая моцарела и шунка; моцарела и прошуто. 
Продуктите са ориентировъчни: 
трябват гъби (тук е кралска печурка, но стават всякакви, тук е кладница, която е на парчета, тъй като е голяма.)
шунка, прошуто, бекон (днес на снимката са с прошуто)
моцарела 
щипка мащерка, или риган 
сол 
масло 

И ако Ви остане от пълнката -  прибавяте ситно нарязаните пънчета на гъбите, намазвате  някоя тъничка филия/и и запичате заедно с гъбите и получавате брускети :) или печени сандвичи. 

Приготвяне:
* Гъбите се почистват (не ги мийте, ако не е наложително). 
* Пънчетата се отчупват (събирам ги в плик, замразявам и прибавям към следващата  крем-супа, която ще готвя). Шапките на гъбите се посоляват и оставят за 10-15 мин. През това време се приготвя плънката и загрява фурната на 200*.  
* Шунката/прошуто  се нарязват на ситно,  смесват се с настърганата моцарела и  подправките. 
* Гъбите се нареждат  в тава, застлана с лист хартия за печене. 
* На дъното на всяка  се поставя масло - колкото грахче :). 
* Пълнят се с приготвената плънка, а най-отгоре се поставя още голяма щипка, или парче моцарела. 
* Пекат се в загрятата вече фурна за ок 15 мин. - в долната част на фурната, но не на дъното. 

Ако няма да ги хапвате веднага, може да ги приготвите и изпечете  по-късно :) защото според мен са по-вкусни топли. В компанията на  студено  бяло вино. ;D
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...