28 юли 2021 г.

Шоколадов сладкиш с банан и манго

      Шоколадов сладкиш посред лято :) Но това лято случвам все на сладки дини от близкия магазин, че прекаляваме с яденето им :) особено вечер. Затова днес се взех в ръце и направих сладкиш, с хапването на който няма притичване през час до 00. Пък и засища, не е като с динята. Сочен, влажен, шоколадов.... Друг път го правя с пюре от ябълки, но днес е с манго  :) този плод тази година го купувам често, след като го открих за суши-то. Има плодове и зеленчуци, които не обичаме много у дома, но ги купувам за някакви си ястия и после им търся приложение. Така и с мангото - обирам месестата част, пюрирам и ползвам в кремчета и сладкиши. Този сладкиш е без яйца и масло, което го прави подходящ и за пости.  

 Продукти за тава  ~18/27 см:

2 средни, много добре узрели банана 
3/4 ч.ч. кафява захар 
100 г пюре от манго***
1/3 ч.ч. вода 
1 ч.л. оцет 
1 и 1/3 ч.ч. брашно 
1/4 ч.ч. черно какао 
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб 
30мл олио (от гроздовите семки няма миризма)
80 г шоколад с висок % съдържание на какао, или шоколадови капки за печене.

чашата е с вместимост 240 мл. 
***Мангото и бананите имат много приятен аромат. В хранителните магазини има детски нектари - дозички, по 90-100мл, които са много подходящи за този сладкиш


Приготвяне:

* Фурната се загрява на 180*С.
* Шоколадът се нарязва на дребно (предпочитам капки, че са готови за ползване).
* Бананите се пасират. 
* Захарта се смесва с  двата вида  пюретата; прибавят се олиото и водата и разбърква. 
* На лист хартия, или в друга купа се смесват брашното, какаото и солта, шоколадът. 
* Прибавят се към банановата смес и обърква, докато поеме сухите съставки. 
* Накрая се прибавя содата за хляб, угасена в оцета и разбърква за последен път :)
* Изсипва се в тава с размери ок. 18/27 см., застлана с хартия за печене, или намаслена. 
* Пече се малко под средното ниво на фурната за ок 20 мин - или проба с дървено шишче в сладкиша, по което не трябва да има полепнало тесто. Шоколад, като в случая - може  :blush: Ако решите, че не е допечен и изпечете до сухо - ще стане сух. Пробвала съм :) Ако искате сух сладкиш - изберете друга рецепта.  Този трябва да остане влажен в средата. 


 

9 коментара:

  1. Ммммм! 🥰! Точно ей такива сочни сладкиши обичам! Още утре ще го направя! И няма да го препека! Благодаря за рецептата, Пепи😘!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се и съмнявам, че ще направиш, Сонче :) заслужава си да се опита ❤

      Изтриване
  2. Добро утро, Пепче! :) За пръв път правя сладкиш без яйца, не съм предполагала, че ще ми хареса постен десерт :))) Но, твоят изглежда превъзходно и веднага реших да го пробвам! Вчера, докато го пекох, така ухаеше цялата къща, че едвам устискахме до вечеря :))) Почерпихме и приятел, на всички мнооого ни хареса! Пак ще правя! Благодаря ти за прекрасната рецепта! Щастлив ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че си пъргава, Мими 😍😀
      Бананът замества яйцата, ако ти трябва постен сладкиш за някой път, да знаеш 🙂
      Много се радвам, че сте харесали!❤
      Хубав ден и на теб да е!

      Изтриване
    2. Благодаря ти, Пепче! :) Да, знам за банана, но не съм предполагала, че ще е толкова вкусно! :) Не знам откъде ги взимате тези емотикончета, но ти пращам сърчице и много целувки! :) Поздрави на семейството и приятни почивни дни!

      Изтриване
    3. От телефона :) през компютъра не знам...😍❤🤗
      Благодаря ти, хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
    4. Да, с компютър съм, аз затова и в Инстаграм нямам емотикони. Благодаря!!! :)

      Изтриване
  3. Много сода... 1. «в друга купа се смесват брашното, какаото, содата за хляб и солта...Ю
    2. юНакрая се прибавя содата за хляб, угасена в оцета и разбърква за последен път»

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа, мерси, че забелязахте. Преди време я смесвах със сухите съставки, но сега я слагам в оцета, ще поправя горе.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...