21 юли 2021 г.

Тарта от бутертесто със зеленчуци

       Тартите и тарталетите са харесвани в къщи :) Независимо дали със маслено тесто, или по-мързеливо - с бутертесто. Днешната е подобна на тази с маслено тесто, патладжани и сирене , но с добавени тиквички и  за по-бързо -с бутертесто.  Зеленчуците отново запичам, за да им излезе влагата и не разводняват блата, но доматите не -избрах по-месести,  не толкова водни. Независимо коя ще изберете да направите - все са вкусни :) пък и с любимия зеленчук патладжан. Най-хубавото е, че може да си подготвите зеленчуците по-рано (от предния ден, както  правя аз), а подреждането и изпичането стават бързо.  Нещо като рататуй на блат :) Но рататуй не знам дали ще се яде у нас, поради липсата на сирене.

Продукти:
1 пак охладено бутертесто 275/350г
1 патладжан, ок 300г
2 средни тиквички (с различните цветове става по-шарено :) )
3 средни домата сорт Рома, Ръгби, или Сан Марцано (или други дребни, месести)
ок 200г сирене
риган, сол
пекорино романо, пармезан, или грана падано за поръсване
малко зехтин

Приготвяне:
* Патладжанът и тиквичките се нарязват на тънки кръгове - пр. с дебелина 2-3мм.
* Посоляват се и оставят да се отцедят за час.
* Измиват се и отцеждат.
* Фурната се загрява на 180*.
* Тавата за печене се застила с лист хартия, намаслява се леко с четка.
* Нареждат се отцедените кръгчета зеленчуци плътно, отгоре отново се заливат със струйка зехтин, или олио и пекат до омекването им - ок 10-13мин, поставени в загрятата фурна.
* Изваждат се и охлаждат.

* Сиренето се нарязва на тънки резени, доматите - на тънки кръгчета. Те се посоляват съвсеееем леко.
* Лист бутертесто се разстила и надупчва с вилица, за да не се навдига при печенето.
* Върху него се нареждат ветрилообразно зеленчуците, като се редуват, а между тях поставят и парченца сирене.
* По края на листа тесто се оставя свободни ок 1.5 см. - тези краища се прехвърлят върху зеленчуците, за да се образува борд :) който по желание може да намажете с разбито яйце.
* Поръсват се с риган и струйка зехтин.
* Тавата с приготвения тарт се поставя в загрятата фурна и пече до зачервяване - около 20 мин.
* Изважда се и веднага поръсва с настърганото твърдо италианско сирене.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...