Май със заглавието се изчерпват и продуктите Утре ако успея ще снимам и парченце :) ако ли не - следващия път, когато направя. А ще направя скоро, защото е мнооого вкусна и с хрупкава кора, ухаеща на масло и като се организира човек се прави за около час време. Ще пиша в последователността, която правих, макар че може зеленчуците да се запекат от по-рано (или преден ден), както и тестото да се замеси по-рано и съхранява в хладилник - маслено е; издържа поне 3-4 дни. Започнах го с идеята да е галет, но не бях сигурна дали ще ми хареса задушения в сгънатата част на тестото патладжан и направих отворено - във вид на тарта. Но винаги може да се направи във форма на галет, като се разточи кръг, плънката се нареди на него - но в края се остави по 2см. кора без плънка, която после да се обърне върху зеленчуците и така оформения галет да се изпече. И сиренето може да бъде различно и любимо - синьо, козе, овче....., но тъй като не знам хората, с които ще я споделя утре какво сирене обичат - заложих на кравето саламурено сирене.
Продукти за форма с d ~ 30 см.
За маслената основа: 150гр. масло
щипка сол
1 яйце
1-2 лъж. ледена вода
ок. 220-230 гр брашно
Продукти за плънката:
4 патладжана (тънки, за по-малки кръгчета и по-шарено да става :)
5-6 дребни домата и шепа чери домати
ок 200 г сирене
риган, сол и малко зехтин
~ 80 г кашкавал
Приготвяне:
* Патладжанът се измива и почиства - беленето е по желание. Моите са домашни, не горчат и не беля.
* Нарязват се на шайби с дебелина 6-7 мм. и поставят в солена саламура - 1л. вода с 3 лъж. сол, примерно, за да им излезе по-бързо горчивата част (соланина). Оставят се така за 30 мин.
* През това време се приготвя тестото: Размекнатото масло се поставя в купа с брашното, яйцето, щипката сол и размачква, докато маслените трохи се съберат на тесто. Ако трябва - се прибавят 1-2 лъжици ледена вода. Дали трябва, или не - зависи от големината на яйцето и вида на маслото :)
* Тестото се завива в свежо фолио/найлонова торбичка и прибира в камерата на хладилника /или фризер за 20 мин.
* През това време по-едрите домати се нарязват на кръгчета, а черитата - на две и нареждат на хартия за печене.
* Патладжанените шайби се отцеждат от водата и измиват с чиста вода. Поставят се на няколко пласта кухненска хартия, или меки кърпи и покриват с още хартия/кърпи. С длан се притискат, за да им излезе добре водата.
* Нареждат се и те в тавата за печене - тавата на фурната събира всички, заедно с доматите - плътно наредени.
* Заливат се със струйка зехтин и пекат в загрята на 200* за ок 15 мин.
***Доматите ги запичам, за да излезе голямата част от влагата им и да не разводнят тестото :)
* Охладеното тесто се изважда. Разточва се на кора с дебелина 3-4 мм. върху лист хартия за печене, или свежо фолио - това го правя за по-лесно пренасяне в тавата за печене. Дори да не се получи идеален кръг - не е проблем.
* Хваща се листа хартия/свежо фолио и обръща върху формата за печене - притиска се с ръце по дъното и страните, за да прилепне добре.
* Дъното се надупнва с вилица.
* Готовите зеленчуци се нареждат ветрилообразно върху кората, като се редуват - патладжан, домат, сирене........... или както ви харесва :)
* Поръсват се с риган, заливат се с тъъъънка струйка зехтин.
* Пече се в предварително загрята на 190* фурна за около 15 мин - до бледо зачервяване на маслената кора.
* Изключва се фурната; формата с тартата се изважда и поръсва с настъргания кашкавал - малко е, колкото да спои продуктите. Връща се в изключената фурна за още 5 мин, да се разтопи кашкавала.
Вкусно, много вкусно, Пепи!
ОтговорИзтриванеЩе пробвам и аз някой ден.
Показах снимката и питах: 'Ще ядеш ли това?' и в отговор: ' Някой път...'
И аз така, някой ден...
Хехех ами хайде, някой ден :) Направи я пък :)
ИзтриванеПрекрасна и много вкусна лятна тарта.Подходяща и за обад, и за вечеря.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Да, при нас точно за морски обяд се получи :)
ИзтриванеБлагодаря ти, поздрави и на теб, Ели!
Красиво и вкусно бих възкликнала при вида на тази лятна прелест,Пепи!Много ми харесват подобни маслени солени тарти,особено с букет сирена!Най-много ми допада,че си пекла патладжаните,а не са пържени,съвсем по мой вкус е!Сърдечни поздрави,другарче мило,с пожелание за щастлив край на лятото!
ОтговорИзтриванеВ тази жега дори аз избягвам пърженото, Росинко, щом мога :) Както и патладжана, за гръцката мусака, която ще готвя довечера и съм изпекла във фурната,вместо да пържа.
ИзтриванеПрегръдки за теб и хубав да е август :)