31 юли 2016 г.

Тарта с патладжани, домати и сирене


      Май със заглавието се изчерпват и продуктите smile1 Утре ако успея ще снимам и парченце :) ако ли не - следващия път, когато направя. А ще направя скоро, защото е мнооого вкусна и с хрупкава кора, ухаеща на масло и като се организира човек се прави за около час време. Ще пиша в последователността, която правих, макар че може  зеленчуците да се запекат от по-рано (или преден ден), както и тестото да се замеси по-рано и съхранява в хладилник - маслено е;  издържа поне 3-4 дни.  Започнах го с идеята да е галет, но не бях сигурна дали ще ми хареса задушения в сгънатата част на тестото патладжан и направих отворено - във вид на тарта.  Но винаги може да се направи във форма на галет, като се разточи кръг, плънката се нареди на него - но в края се остави по 2см. кора без плънка, която после да се обърне върху зеленчуците и така оформения галет да се изпече.   И сиренето може да бъде различно и любимо - синьо, козе, овче....., но тъй като не знам хората, с които ще я споделя утре какво сирене обичат - заложих на кравето саламурено сирене. 


Продукти за форма с d ~ 30 см. 
За маслената основа: 
150гр. масло
щипка сол
1 яйце
1-2 лъж. ледена вода
ок. 220-230 гр брашно

Продукти за плънката:

4 патладжана (тънки, за по-малки кръгчета и по-шарено да става :)
5-6 дребни домата и шепа чери домати 

ок 200 г сирене 
риган, сол и малко зехтин 

~ 80 г кашкавал 



Приготвяне: 
* Патладжанът се измива и почиства - беленето е по желание. Моите са домашни, не горчат и не беля. 
* Нарязват се на шайби с дебелина 6-7 мм. и поставят в солена саламура - 1л. вода с 3 лъж. сол, примерно, за да им излезе по-бързо горчивата част (соланина). Оставят се така за 30 мин. 
* През това време се приготвя тестото: Размекнатото масло се поставя в купа с брашното, яйцето, щипката сол и размачква, докато маслените трохи се съберат на тесто. Ако трябва - се прибавят 1-2 лъжици ледена вода. Дали трябва, или не - зависи от големината на яйцето и вида на маслото :) 
* Тестото се завива  в свежо фолио/найлонова торбичка  и прибира в  камерата на хладилника /или фризер за 20 мин. 
* През това време по-едрите домати се нарязват на кръгчета, а черитата - на две и нареждат на хартия за печене.
* Патладжанените шайби се отцеждат от  водата и измиват с чиста вода. Поставят се на няколко пласта кухненска хартия, или меки кърпи и покриват с още хартия/кърпи. С длан се притискат, за да им излезе добре водата. 

* Нареждат се и те в тавата за печене - тавата на фурната събира всички, заедно с доматите - плътно наредени. 
* Заливат се със струйка зехтин и пекат в загрята на 200* за ок 15 мин. 
***Доматите ги запичам, за да излезе голямата част от влагата им и да не разводнят тестото :)
* Охладеното тесто се изважда. Разточва се на кора с дебелина 3-4 мм. върху лист хартия за печене, или свежо фолио - това го правя за по-лесно пренасяне в тавата за печене.  Дори да не се получи идеален кръг - не е проблем. 
* Хваща се листа хартия/свежо  фолио и обръща върху формата за печене - притиска се с ръце по дъното и страните, за да прилепне добре.  
* Дъното се надупнва с вилица. 



* Готовите зеленчуци се нареждат ветрилообразно върху кората, като се редуват - патладжан, домат, сирене........... или както ви харесва :) 
* Поръсват се с риган, заливат се с тъъъънка струйка зехтин. 


* Пече се в предварително загрята на 190* фурна за около 15 мин - до бледо зачервяване на маслената кора. 
* Изключва се фурната;  формата с тартата се изважда и поръсва  с настъргания кашкавал - малко е, колкото да спои продуктите. Връща се в изключената фурна за още 5 мин, да се разтопи кашкавала.
  

6 коментара:

  1. Вкусно, много вкусно, Пепи!
    Ще пробвам и аз някой ден.
    Показах снимката и питах: 'Ще ядеш ли това?' и в отговор: ' Някой път...'
    И аз така, някой ден...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехех ами хайде, някой ден :) Направи я пък :)

      Изтриване
  2. Прекрасна и много вкусна лятна тарта.Подходяща и за обад, и за вечеря.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, при нас точно за морски обяд се получи :)
      Благодаря ти, поздрави и на теб, Ели!

      Изтриване
  3. Красиво и вкусно бих възкликнала при вида на тази лятна прелест,Пепи!Много ми харесват подобни маслени солени тарти,особено с букет сирена!Най-много ми допада,че си пекла патладжаните,а не са пържени,съвсем по мой вкус е!Сърдечни поздрави,другарче мило,с пожелание за щастлив край на лятото!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В тази жега дори аз избягвам пърженото, Росинко, щом мога :) Както и патладжана, за гръцката мусака, която ще готвя довечера и съм изпекла във фурната,вместо да пържа.
      Прегръдки за теб и хубав да е август :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...