16 юли 2021 г.

Рибно гювече с гъби

       Гювечетата  са бързи за приготвяне  и леки за летните горещини, търпящи всякакви импровизации  и много често съдържанието им се определя след оглед на хладилника. Във всеки хладилник винаги ще се намерят продукти за поне 3 гювечета, дори да не сте пазарували специално за тях.  А през последната година и половина много хора започнаха да пазаруват онлайн , което често вкарва в кошницата и различни  от планираните продукти. 
       Рибното гювече, за разлика от това със сирена, не е много известно, но  е също толкова бързо за приготвяне. Рибата в него остава сочна. За да не  е толкова силна рибната миризма и не се получи като варена  рибата, или филето,  запичам предварително на тиган под капак, за по 2-3 мин от страна.  Подходяща риба е всяка, с по-малко, или лесно отделящи се със с келета  кости - пъстърва, ципура, скумрия, херинга, сьомгова пъстърва, лаврак,  паламуд, кефал.  Рибата в днешната рецепта е  пъстърва, а в тази  ми рецепта  за рибно гювече е филе,  без картофите и гъбите, а заливката е по-наситено млечна. Има разлика в двете :) предпочитам това с картофите. 
Продукти за 2 порции:
1 риба около 600г, или 2 филета по ок 220-250г
2 домата
1 чушка
2 средни сварени картофа
4 гъби (печурка)
2-3 с.л. сок от лимон
сол, черен пипер
2-3 с.л. галета
3-4 с.л. олио

2 яйца
100 г. кисело мляко
щипка сол и 1 ч.л. брашно
150 г. кашкавал

Приготвяне:
* Рибата/Филетата се подправят със сол, пипер и лимоновия сок.
* Запечатват се на тиган с 1-2 лъжици олио за по 2 мин . от двете страни . Ако е цяла риба, след запечатването се почиства от костите. (Ако ще Ви бъде по-лесно, може да поставите в силно загрята фурна, на лист хартия за печене за 10 мин. )
* Доматите и чушката се почистват и заедно с картофите и гъбите се нарязват на кръгове/резени. Посоляват се.
* Гювечатата се намазват с мазнината и поръсват добре с галетата.
* Нареждат се парчета риба, домат, картоф, чушка, гъби- ветрилообразно, докато запълнят гювечето. Ако гювечето Ви е по-широко и в средата остава празно място, може да наредите гъбите там.
* Гювечетата се поставят в леко загрята фурна – на ок 100оС, тъй като ако поставите керамичния съд в силно загрята фурна има опасност да се спука. След като се поставят, фурната се увеличава на 200оС и пекат около 15-20 мин
* Яйцата, млякото и брашното се разбиват, прибавя се настъргания кашкавал и солта и със сместасе заливат изпечените гювечетата.
* Запичат се още 5-7 мин. до зачервяване.
* Може да се сервират направо с гювечетата, а може да се обърнат в чиния. С нож се минава по вътрешната стена на гювечето - за да се отлепи изпечената част, поставя се чинията и превърта гювечето върху нея. Тъй като дъното на съдчетата е посипано с галета преди печене, те лесно се отлепват.
  


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...