Винаги се впечатлявам като видя рулцата суши. Чак ме респектират. С нежността си и перфектния разрез. До толкова, че бях събрала оризов оцет, кори (листа от нори - благодаря ти, Ели!) и ориз за суши.
Най-важните продукти за направата на суши. Е, и риба и зеленчуци, но те са второстепенни.
Та всички тези оцет, кори и ориз отлежаха над година, смятайки, че няма да се справя, тъй като навсякъде се пише колко е трудно, колко е пипкаво, колко специфично е правенето на суши.
Няма да споря, но човек, който пълни маслини и ги панира едва ли би могъл да се уплаши от някакво си суши, нали :)
Затова и така е заглавието - всеки може да направи, стига да има основните горни продукти. И желание. Съвсем любителски, но пък да не се лишава от удоволствието да похапне от малките рулца с ориз и риба.
Пък аз го имах :) в изобилие.
От известно време големите ми деца говорят, че отдавна не са хапвали суши;
Миналата седмица бяхме с тях на едно откриване на суши-бар и не ни хареса сухия ориз;
И пушена риба се оказа, че имаме и със свободно време се сдобих и ето ни сушито от пълен аматьор, но пък можем да кажем и тримата, че е по-вкусно от това на майстора на суши, което опитахме.
И така - въоръжаваме се с най- важните продукти***:
листа от нори и ориз за суши
пушена риба (херинга и сьомга тук) и рулца от раци (т.е. сурими) Прясната сурова риба тук е рядкост, затова ще я подмина.
не толкова важни, но необходими още са:
зеленчуци - краставица, морков
крема сирене ( това е с хрян :)
авокадо
соев сос, паста уасаби
оризов оцет, захар, сол
бял и черен сусам
Маринованият джинджифил е неизменна част от сушито, но тъй като не сме в много добри отношение с него :) просто го пропуснах.
рогозка за завиване, която може да бъде бамбукова подложка за хранене, продавана в магазините за домашни потреби. И за да се използва многократно - парче свежо фолио на нея.
А най-важният уред, за да ядете суши е острия нож :) Съвсем сериозна съм, много, много остър нож ни трябва тук.
Първо си приготвяме суши ориза, тъй като трябва да изстине напълно. За моите 4 големи рула необходими бяха 250 г. ориз
оризов оцет, захар, сол
бял и черен сусам
Маринованият джинджифил е неизменна част от сушито, но тъй като не сме в много добри отношение с него :) просто го пропуснах.
рогозка за завиване, която може да бъде бамбукова подложка за хранене, продавана в магазините за домашни потреби. И за да се използва многократно - парче свежо фолио на нея.
А най-важният уред, за да ядете суши е острия нож :) Съвсем сериозна съм, много, много остър нож ни трябва тук.
Първо си приготвяме суши ориза, тъй като трябва да изстине напълно. За моите 4 големи рула необходими бяха 250 г. ориз
Направата на суши ориза: (на самите опаковки пише, че е за суши - той е по-лепкав от познатите ни видове ориз)
* Оризът се измива на течаща вода, докато спре да пуска бяла вода и отцежда. Сварява се според указанията на опаковката - 1 част ориз, 2 части вода. За около 15 мин. е готов, отстраняваме от котлона и оставяме захлупен още 10- на мин.
* Затопля се оризов оцет (80мл.) , 2 с.л. захар и щипка сол, докато захарта се разтопи.
* Напръсква се изстиналият ориз с тази смес и внимателно разбърква. Трябва да е снежнобял и рехав – изпръхнал на вид и съвсем охладен.
Когато оризът ни е вече изстинал и готов, започваме оформянето на рулцата:
Маки суши:
* Затопля се оризов оцет (80мл.) , 2 с.л. захар и щипка сол, докато захарта се разтопи.
* Напръсква се изстиналият ориз с тази смес и внимателно разбърква. Трябва да е снежнобял и рехав – изпръхнал на вид и съвсем охладен.
Когато оризът ни е вече изстинал и готов, започваме оформянето на рулцата:
Маки суши:
* Върху него с мокри ръце се разстила ориз, на тънък, еднакво дебел пласт. От двата срещуположни края на кората се оставя по 1 см. кора без ориз.
* Нареждат се нарязаните на тънки ивички зеленчуци, риба, авокадо. На едното руло съм намазала и крема сирене, а това, влязло в документацията е с рулца от раци.
* Навива се заедно с подложката, и на всяко завиване се притиска добре, за да се слепне и стегне, но фолиото от подложката се изтегля внимателно напред, за да не остане в рулцето :) Прибират се в чиния и :) желателно е да се хапват прясно приготвени - още същия ден, тъй като престоявайки в хладилник, ориза се оцветява от корите и потъмнява.
* Така получените рулца се нарязват с остър нож (оня, за който споменах горе), който се намокря с вода на всяко отрязване; а след отрязване ножа се избърсва добре, или измива, за да няма остатъци от лепкавия ориз по него.
Тук майсторът дегустира крайчетата, потапяйки ги леко в соев сос и на върха на клечката уасаби :) това лютото спокойно може да се пропусне. Ама тогава какво пък ще остане от суши- удоволствието :)
Между другото, тук имам една салата с ориз и риба, която отдавна правя и я наричаме голямо разхвърляно суши. Но в нея съм наблегнала на рибата :)
В следващите ни планове са да си направим суши с омлет вътре, както и нигири-суши - топче ориз с риба отгоре :) но това, когато се уредя с истински прясна сьомга :) нали трудно достигам до онази търговска верига.....
Ура маки:
* Приготвят се както Маки суши, но с ориза отвън.
* На подложката се разстила се лист нори и се покрива по цялата повърхност с ориз. Поръсва се със зърна сусам.
* Върху ориза се разстила парче свежо фолио и с негова помощ с кората се обръща така, че ориза да остане от долу.
* Върху кората се подрежда желаната плънка (а аз намазах и с крема сирене кората) и се навива на руло.
И както казва Майкъл Киарело, не е важно с какво вино ще хапваме вечерята, а в каква чаша ще го сервираме Колкото е по-голяма, толкова по-добре. Наздраве и опитайте! Лесно е.
*** Корите нори - може да намерите в Лидъл, Кауфланд, Пикадили или Метро.
Оризов оцет - в Кауфланд, Била, Пикадили...
Ориз за суши - в почти всички големи хранителни вериги магазини има. Някъде големи пакети, другаде малки. Не се притеснявайте да сварите по-голямо количество ориз, дори да ви остане - ще го вложите в супа, или ще си направите оризови топки. За тях - след седмица-две ще пиша :)
ПП: със сьомга и авокадо
Аз слагам начукани фъстъци в крема сиренето и вкуса е ммм страхотен.
ОтговорИзтриванещом ви харесва :)
ИзтриванеФъстъците са твърди и не ми се връзват с нежното суши.
Пепи, перфектно е. Ако има желаещ да ми свари ориза, може и аз да се пробвам, в противен случай
ОтговорИзтриванеНикол скоро няма да яде домашно суши :D :D :D
Ил, излагаш се. Какви по-засукани неща правиш. Направи на детето де :)
ИзтриванеНе. Категорично. Рано ми е още.
ИзтриванеКакъв ти любител аматьор Пепи? .... гледай колко майсторски си го завъртяла :) ряпа да ядат майсторите :)
ОтговорИзтриванепо-важното е, че на вкус се одобри у нас :)Благодаря, ДАни!
ИзтриванеКрасиво, цветно и несъмнено вкусно! :)
ОтговорИзтриванеблагодаря ти, Еви!
ИзтриванеИиииих ,Пеп4ооооо и аз искам да направя ,ама нямам
ОтговорИзтриванетакава подложка !!!!
кори нори има в Лидъл, Кауфланд, Славе :)
ИзтриванеПепи, толкова е красиво сушито, че изобщо не изглежда аматьорско, честно!
ОтговорИзтриванеАз самата досега не съм приготвяла суши самостоятелно. Имам приятели, които често правят, но никак не изглежда пъстро и красиво като твоето.
зависи какво ще завият вътре :)
ИзтриванеСледващия път да се пробваш и ти :)
Благодаря ти :)
Съвсем сериозно, нощес сънувах, че ям суши, дори щях да навивам мъжото да си купим продукти...така да ми се яде! А ти сега съвсем ме довърши, убеди ме, че е лесно, дано няма после разочаровани :D Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеСега остава да си направите :) Никак не е трудно, ще се убедиш!
ИзтриванеПоздрави и на теб :)
Ех, че готино е станало!@За вкуса само мога да гадая:)
ОтговорИзтриванеПредложих ли ти аз да носа - предложих ти. :) Да беше съгласила :))
ИзтриванеПепи,точно това си помислих като видях нарязаните хапки-че разполагаш с невероятно добре наточен нож :) . Което на мен определено ми липсва и все забравям да си донеса на работа инвентара,за да го наточа.
ОтговорИзтриванеЗа сушито на вкус ще ми е трудно да се изкажа,друг му е фена у дома,но ако се наканиш някой път на десертен вариант съм сигурна,че много,много ще ме впечатлиш!Не че сега не ме впечатли,напротив,изглежда супер и по-добре от много суши барове :) .
Прегръдка от мен и много ползотворен ден ти пожелавам,мила!
Роси, аз ставам нервна в кухнята, като не ми е остър ножа :))
ИзтриванеНе знам дали ще направя десертен вариант :) Може би ако е суши с шоколад :) ще се приеме.
Прегръдка и от мен и хубава сряда :) че идва лошо време.
Пеп, на вид си го докарала, на вкус - не ща и да знам:))
ОтговорИзтриванехеххе Веси, недей така закостеняло да мислиш :) пробвай някой път де
ИзтриванеМерси за подробното описание (-: Страхотно е станало и като гледам супер вкусни...аз съм фен на сушито, но не съм правила досега, защото вкъщи само аз го харесвам и ако искам да го предложа на останалите, сигурно плънката ще трябва да е пържола, за да има някакъв успех (-:
ОтговорИзтриванена тях им завий едно суши в пържола :)
ИзтриванеПък знае ли се кой ще опита :) У нас синът ме изненада, като се оказа, че най-много той си хапна от него.
Страхотно изглежда твоето суши, Пепи -
ОтговорИзтриванемайсторско оформено, стегнато порционирано и красиво декорирано!
Поздравления, не съм се и съмнявала, а за вкуса - гарантиран...
Благодаря ти, Дианка!
ИзтриванеТи какво?!?!?! Пепи, моля те не ме притеснявай, почти ми беше преминало след гостуването:))). Иначе се радвам, че тази публикация е полезна на хората, защото наистина и аз преди да направя суши смятах, че това е някакъв висш пилотаж. Мога да ти кажа, обаче, че ти така майсторски си ги завъртяла тези ролца, че някак това с начинаещите не ми се връзва ама никак. Тайно да си правила суши, някъде? Пък и сама си го казала, с тези панирани маслини изби рибата, някакво суши ще ти се опре:))). Страхотно е и аз вече залепнах за екрана точно както и лепкавият ориз:))) Казах ти и във ФБ, не едно парченце, а едно голямо ролце искам. Приятна вечер, Пепи!
ОтговорИзтриванеХаахахх, Кате, май това, че достатъчно местни рула съм навивала ми беше от полза :)
ИзтриванеПолезна ти е публикацията и още как :) Много ти благодаря за подробните описания.
Обещавам другия път като завивам, едно руло да е за теб ;)
Хубава сряда на теб!
Отлично , Пепи.
ОтговорИзтриванеОт кога те карам да направиш суши.
И с изненада ще откриеш, че това ще се превърне в твоя страст.
Така де, да има с какво да ме почерпиш, когато дойда на гости.
За мен маринования джинджифил, а за теб уасабито.
Договорихме се, нали?
Ели, малко ми трябваше :) Договаряме се, разбира се, смея ли с теб да споря?
ИзтриванеА ти ако някой ден се наканиш да идваш на гости, определено няма да те впечатлявам със суши. По-добре някоя риба да сготвя :))
И аз като Илианка се страхувам от ориза и нищо друго. Не мога още да се науча как да го сваря добре и това си е то...
ОтговорИзтриванеИначе първото ми лято в София беше отдадено именно на сушито (работех в суши бар) и оттогава много го обичаме с господина това хапване. Наистина е страшно вкусно, ако е приготвено с желание и качествени продукти. И все пак тайната е в маринатата, с която се овкусява ориза. Даже шефът ми тогава казваше, че суши не са рулцата, а суши в японския означава вкусен ориз. ;) Общо-взето маринатата беше единственото нещо, което там така и не разбрах. Той си я приготвяше сам, ние овкусявахе след това. Но наистина не е толкова страшно. А твоите рулца хич не са аматьорски, Пепи, а са си майсторски и с любов направени. :) Поздрави сърдечни!
Гери, вярно ориза е много важен. На нас ни хареса това съотношение, пробвай и ти, пък ако трябва - увеличавай оцет или захар, все ще намериш харесваната от теб пропорция . А варенето е лесно, защо се плашиш :) Ако ти трябва друг ориз, по нашенски , с месо - потърси в блога, имам съвсем подробно указание.
ИзтриванеБлагодаря ти, момиче мило, поздрави и на теб!
С огромна благодарност за рецептата и указанията! Със страх пробвах да направя суши и според сина ми резултатът е блестящ, а той е голям почитател на суши. Още веднъж благодаря.
ОтговорИзтриванеее, много се радвам, че Ви подтикнах да опитате :) Ето, сега ще правите по-често и младежа ще бъде доволен :) Суши-то определено не е за всеки, но щом почитател го е харесал - значи сме на прав път с опитите :)
ИзтриванеПеп, не бих се усъмнила в теб за нищо свързано с кулинарията :) та ти наистина пълниш и панираш маслини. Сушито изглежда страхотно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Зори :) в повечето случаи пипкавите неща ме успокояват мен :) стига да не е торта
ИзтриванеОбожавам суши. И все му се каня. Мисля, че след перфектно поднесените публикации от Катето и теб Пепи времето настъпи. Чудни са станали!!поздравявам те!!
ОтговорИзтриванеда, Ани, не се помотавай :) Не е трудно.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави на теб и хубава вечер!
Ейй нaдъхa ме мaй ще се пробвaм ;)
ОтговорИзтриване