20 октомври 2014 г.

Суши :) за аматьори



     Винаги се впечатлявам като видя рулцата суши. Чак ме респектират. С нежността си и перфектния разрез. До толкова, че бях събрала оризов оцет, кори (листа от нори - благодаря ти, Ели!) и ориз за суши. 
Най-важните продукти за направата на суши. Е, и риба и зеленчуци, но те са второстепенни.
     Та всички тези оцет, кори и ориз отлежаха над година, смятайки, че няма да се справя, тъй като навсякъде се пише колко е трудно, колко е пипкаво, колко специфично е правенето на суши. 
     Няма да споря, но човек, който пълни маслини и ги панира едва ли би могъл да се  уплаши от някакво си суши, нали :) 



Затова и така е заглавието - всеки може да направи, стига да има основните горни продукти. И желание.  Съвсем любителски, но пък да не се лишава от удоволствието да похапне от малките рулца с ориз и риба.
      Пък аз го имах  :) в изобилие. 

От известно време големите ми деца говорят, че отдавна не са хапвали суши;  
Миналата седмица бяхме с тях на едно откриване на суши-бар и не ни хареса сухия ориз; 
И пушена риба се оказа, че имаме и със свободно време се сдобих и ето ни сушито  от пълен аматьор, но пък можем да кажем и тримата, че е по-вкусно от това на майстора на суши, което опитахме.


В интернет е пълно с видео рецепти за начина на приготвяне.  Както и видовете суши, но моите се оказа се сведоха до два вида - маки суши и ура маки. Аз обаче прочетох и  рецептите на  Катето, което ми беше много по-полезно от всяко видео.

И така - въоръжаваме се с най- важните продукти***:
листа от нори и ориз за суши
пушена риба (херинга и сьомга тук) и рулца от раци (т.е. сурими) Прясната сурова риба тук е рядкост, затова ще я подмина. 

не толкова важни, но необходими още са: 
зеленчуци - краставица, морков 
крема сирене ( това е с хрян :)
авокадо 
соев сос, паста уасаби
оризов оцет, захар, сол 
бял и черен сусам



Маринованият джинджифил е неизменна част от сушито, но тъй като не сме в много добри отношение с него :) просто го пропуснах. 

рогозка за завиване, която може да бъде бамбукова подложка за хранене, продавана в магазините за домашни потреби. И за да се използва многократно - парче свежо фолио на нея. 

А най-важният уред, за да ядете суши е острия нож :) Съвсем сериозна съм, много, много остър нож ни трябва тук.



Първо си приготвяме суши ориза, тъй като трябва да изстине напълно.  За моите 4 големи рула необходими бяха 250 г. ориз
Направата на суши ориза: (на самите опаковки пише, че е за суши - той е по-лепкав от познатите ни видове ориз) 
* Оризът се измива на течаща вода, докато спре да пуска бяла вода  и отцежда. Сварява се според указанията на опаковката - 1 част ориз, 2 части вода. За около 15 мин. е готов, отстраняваме от котлона и оставяме захлупен още 10- на мин. 
* Затопля се оризов оцет (80мл.) , 2 с.л. захар и щипка сол, докато захарта се разтопи. 
* Напръсква се изстиналият ориз с тази смес и внимателно разбърква. Трябва да е  снежнобял и рехав – изпръхнал на вид и съвсем охладен. 



Когато оризът ни е вече изстинал и готов, започваме оформянето на рулцата: 

Маки суши:

* Върху подложката (застлана с парче свежо фолио) се слага лист нори с грапавата страна нагоре. 
* Върху него с мокри ръце се разстила ориз, на тънък, еднакво дебел  пласт. От двата срещуположни края на кората се оставя по 1 см. кора без ориз. 
* Нареждат се нарязаните на тънки ивички зеленчуци, риба, авокадо. На едното руло съм намазала и крема сирене, а това, влязло в документацията е с рулца от раци.



* Навива се заедно с подложката, и на всяко завиване се притиска добре, за да се слепне и стегне, но фолиото от подложката се изтегля внимателно напред, за да не остане в рулцето :) Прибират се в чиния и :) желателно е да се хапват прясно приготвени - още същия ден, тъй като престоявайки в хладилник, ориза се оцветява от корите и потъмнява. 
* Така получените рулца се нарязват с остър нож (оня, за който споменах горе), който се намокря с вода на всяко отрязване; а след отрязване ножа се избърсва добре, или измива, за да няма остатъци от лепкавия ориз по него.



Тук майсторът  дегустира  крайчетата,  потапяйки ги леко в соев сос и на върха на клечката уасаби :) това лютото спокойно може да се пропусне. Ама тогава какво пък ще остане от суши- удоволствието :) 

Между другото, тук имам една салата с ориз и риба, която отдавна правя и я наричаме голямо разхвърляно суши. Но в нея съм наблегнала на рибата :)

В следващите ни планове са да си направим суши с омлет вътре, както и нигири-суши - топче ориз с риба отгоре :) но това, когато се уредя с истински прясна сьомга :) нали трудно достигам до онази търговска верига..... 



Ура маки: 
* Приготвят се както  Маки суши, но с ориза отвън. 
* На подложката се разстила се лист нори и се покрива по цялата повърхност с ориз. Поръсва се със зърна сусам. 

* Върху ориза се разстила парче свежо фолио  и с негова помощ с кората се обръща така,  че ориза да остане от долу.
* Върху кората се подрежда желаната плънка (а аз намазах и с крема сирене кората) и се навива на руло. 



И както казва Майкъл Киарело, не е важно с какво вино ще  хапваме вечерята, а в каква чаша ще го сервираме :smile1: Колкото е по-голяма, толкова по-добре. Наздраве и :smile1: опитайте! Лесно е. 

*** Корите нори - може да намерите в Лидъл, Кауфланд, Пикадили или Метро. 
Оризов оцет - в Кауфланд, Била, Пикадили... 
Ориз за суши - в почти всички големи хранителни вериги магазини има. Някъде големи пакети, другаде малки. Не се притеснявайте да сварите по-голямо количество ориз, дори да ви остане - ще го вложите в супа, или ще си направите оризови топки. За тях - след седмица-две ще пиша :) 

ПП: със сьомга и авокадо



38 коментара:

  1. Аз слагам начукани фъстъци в крема сиренето и вкуса е ммм страхотен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. щом ви харесва :)
      Фъстъците са твърди и не ми се връзват с нежното суши.

      Изтриване
  2. Пепи, перфектно е. Ако има желаещ да ми свари ориза, може и аз да се пробвам, в противен случай
    Никол скоро няма да яде домашно суши :D :D :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ил, излагаш се. Какви по-засукани неща правиш. Направи на детето де :)

      Изтриване
    2. Не. Категорично. Рано ми е още.

      Изтриване
  3. Какъв ти любител аматьор Пепи? .... гледай колко майсторски си го завъртяла :) ряпа да ядат майсторите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. по-важното е, че на вкус се одобри у нас :)Благодаря, ДАни!

      Изтриване
  4. Красиво, цветно и несъмнено вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ииииих ,Пеп4ооооо и аз искам да направя ,ама нямам
    такава подложка !!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, толкова е красиво сушито, че изобщо не изглежда аматьорско, честно!
    Аз самата досега не съм приготвяла суши самостоятелно. Имам приятели, които често правят, но никак не изглежда пъстро и красиво като твоето.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. зависи какво ще завият вътре :)
      Следващия път да се пробваш и ти :)
      Благодаря ти :)

      Изтриване
  7. Съвсем сериозно, нощес сънувах, че ям суши, дори щях да навивам мъжото да си купим продукти...така да ми се яде! А ти сега съвсем ме довърши, убеди ме, че е лесно, дано няма после разочаровани :D Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега остава да си направите :) Никак не е трудно, ще се убедиш!
      Поздрави и на теб :)

      Изтриване
  8. Ех, че готино е станало!@За вкуса само мога да гадая:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предложих ли ти аз да носа - предложих ти. :) Да беше съгласила :))

      Изтриване
  9. Пепи,точно това си помислих като видях нарязаните хапки-че разполагаш с невероятно добре наточен нож :) . Което на мен определено ми липсва и все забравям да си донеса на работа инвентара,за да го наточа.
    За сушито на вкус ще ми е трудно да се изкажа,друг му е фена у дома,но ако се наканиш някой път на десертен вариант съм сигурна,че много,много ще ме впечатлиш!Не че сега не ме впечатли,напротив,изглежда супер и по-добре от много суши барове :) .
    Прегръдка от мен и много ползотворен ден ти пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, аз ставам нервна в кухнята, като не ми е остър ножа :))
      Не знам дали ще направя десертен вариант :) Може би ако е суши с шоколад :) ще се приеме.
      Прегръдка и от мен и хубава сряда :) че идва лошо време.

      Изтриване
  10. Пеп, на вид си го докарала, на вкус - не ща и да знам:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хеххе Веси, недей така закостеняло да мислиш :) пробвай някой път де

      Изтриване
  11. Мерси за подробното описание (-: Страхотно е станало и като гледам супер вкусни...аз съм фен на сушито, но не съм правила досега, защото вкъщи само аз го харесвам и ако искам да го предложа на останалите, сигурно плънката ще трябва да е пържола, за да има някакъв успех (-:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. на тях им завий едно суши в пържола :)
      Пък знае ли се кой ще опита :) У нас синът ме изненада, като се оказа, че най-много той си хапна от него.

      Изтриване
  12. Страхотно изглежда твоето суши, Пепи -
    майсторско оформено, стегнато порционирано и красиво декорирано!
    Поздравления, не съм се и съмнявала, а за вкуса - гарантиран...

    ОтговорИзтриване
  13. Ти какво?!?!?! Пепи, моля те не ме притеснявай, почти ми беше преминало след гостуването:))). Иначе се радвам, че тази публикация е полезна на хората, защото наистина и аз преди да направя суши смятах, че това е някакъв висш пилотаж. Мога да ти кажа, обаче, че ти така майсторски си ги завъртяла тези ролца, че някак това с начинаещите не ми се връзва ама никак. Тайно да си правила суши, някъде? Пък и сама си го казала, с тези панирани маслини изби рибата, някакво суши ще ти се опре:))). Страхотно е и аз вече залепнах за екрана точно както и лепкавият ориз:))) Казах ти и във ФБ, не едно парченце, а едно голямо ролце искам. Приятна вечер, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаахахх, Кате, май това, че достатъчно местни рула съм навивала ми беше от полза :)
      Полезна ти е публикацията и още как :) Много ти благодаря за подробните описания.
      Обещавам другия път като завивам, едно руло да е за теб ;)
      Хубава сряда на теб!

      Изтриване
  14. Отлично , Пепи.
    От кога те карам да направиш суши.
    И с изненада ще откриеш, че това ще се превърне в твоя страст.
    Така де, да има с какво да ме почерпиш, когато дойда на гости.
    За мен маринования джинджифил, а за теб уасабито.
    Договорихме се, нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, малко ми трябваше :) Договаряме се, разбира се, смея ли с теб да споря?
      А ти ако някой ден се наканиш да идваш на гости, определено няма да те впечатлявам със суши. По-добре някоя риба да сготвя :))

      Изтриване
  15. И аз като Илианка се страхувам от ориза и нищо друго. Не мога още да се науча как да го сваря добре и това си е то...
    Иначе първото ми лято в София беше отдадено именно на сушито (работех в суши бар) и оттогава много го обичаме с господина това хапване. Наистина е страшно вкусно, ако е приготвено с желание и качествени продукти. И все пак тайната е в маринатата, с която се овкусява ориза. Даже шефът ми тогава казваше, че суши не са рулцата, а суши в японския означава вкусен ориз. ;) Общо-взето маринатата беше единственото нещо, което там така и не разбрах. Той си я приготвяше сам, ние овкусявахе след това. Но наистина не е толкова страшно. А твоите рулца хич не са аматьорски, Пепи, а са си майсторски и с любов направени. :) Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, вярно ориза е много важен. На нас ни хареса това съотношение, пробвай и ти, пък ако трябва - увеличавай оцет или захар, все ще намериш харесваната от теб пропорция . А варенето е лесно, защо се плашиш :) Ако ти трябва друг ориз, по нашенски , с месо - потърси в блога, имам съвсем подробно указание.
      Благодаря ти, момиче мило, поздрави и на теб!

      Изтриване
  16. С огромна благодарност за рецептата и указанията! Със страх пробвах да направя суши и според сина ми резултатът е блестящ, а той е голям почитател на суши. Още веднъж благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ее, много се радвам, че Ви подтикнах да опитате :) Ето, сега ще правите по-често и младежа ще бъде доволен :) Суши-то определено не е за всеки, но щом почитател го е харесал - значи сме на прав път с опитите :)

      Изтриване
  17. Пеп, не бих се усъмнила в теб за нищо свързано с кулинарията :) та ти наистина пълниш и панираш маслини. Сушито изглежда страхотно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Зори :) в повечето случаи пипкавите неща ме успокояват мен :) стига да не е торта

      Изтриване
  18. Обожавам суши. И все му се каня. Мисля, че след перфектно поднесените публикации от Катето и теб Пепи времето настъпи. Чудни са станали!!поздравявам те!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, Ани, не се помотавай :) Не е трудно.
      Благодаря ти!
      Поздрави на теб и хубава вечер!

      Изтриване
  19. Ейй нaдъхa ме мaй ще се пробвaм ;)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...