Преди много години Марианка ме зариби с панирани маслини. С тях съм изненадвала приятели на вечеря, но съвсем не е от честите рецепти, които правя. Вярно, че докато ги пълня спокойно изглеждам половин филм и си правя тест за каляване на търпението, което обикновено ми липсва.
Тези дни колежка ми въодушевлено ми разказа колко вкусни били с топено сирене вътре и гарнирани със сладко от боровинки. Че то като има сирене, може ли без сладко от боровинки :) Колко му трябва на човек :) ГГЗ в моя случай. .
Необходими са:
маслини (задължително по-едри) без костилки
брашно, галета, яйца за панирането***
топено сирене
или
кайма, малко настърган кашкавал или пармезан, сол, черен пипер
олио за пържене - маслена баня
Маслините се заливат с вряла вода и оставят да постоят около час.
Отцеждат се на кухненска хартия с отворите надолу.
Пълнят се с топено сирене.
Пълнят се с топено сирене.
Подправя се и обърква с настъргания кашкавал/пармезан. Сместа се поставя в шприц с накрайник, чийто отвор е с големината на отвора на маслините. С него се пълнят най-лесно.
Ако нямате такъв шприц, могат да се срежат на две по дължината и така напълнят, а после - притворят. По-бавно е, но става. Като се панира, не си личи, че са били срязани :) защото вървят на една хапка.
Ако нямате такъв шприц, могат да се срежат на две по дължината и така напълнят, а после - притворят. По-бавно е, но става. Като се панира, не си личи, че са били срязани :) защото вървят на една хапка.
Овалят се последователно в брашно, в разбитите яйца (две стигат за 3 чинии маслини) и в галета.
Пържат се в загрятата мазнина до златист цвят на средна степен на котлона и се изваждат с решетъчна лъжица на кухненска хартия.
***Панировката може да бъде паста Патафри (брашно, яйца и бира) и стават като бухтички :) по-дебели. Но така са по-хрупкави.
О, неделната загадка :)
ОтговорИзтриванеНямаше да ми дойде на ум!
Но, ако знаеш как ме зариби да опитам....
Сигурно се обезсоляват от врялата вода, за да им слагаш топено сирене?
Хубава нова седмица, Пеп!
Да, Дани, обезсоляват се, с врялата вода става бързо, ще го допълня горе защо го правя.
ИзтриванеПробвай, жестоки са (особено тези с топеното сирене)
Хубава и спорна седмица и на теб!
Е, Пеп, думи нямам :) то все едно гоблен да шиеш :)
ОтговорИзтриванесъс сигурност са убийствено вкусни!
Да, Зори, но виж - за гоблени нямам търпение :)
ИзтриванеЕ с тази рецепта ме убихте, чета ви с удовлолствие и заимствам от вас ама няма начин да заимствам такова мъчение :)) Следващият път вземете и напълнете и панирайте леща :) За мен готвенето е удоволствие и го опростявам до минимум. Поздрави и все така с удоволствие в приготвянето на вкусотии!
ОтговорИзтриванеако знаеш колко са вкусни, ще размислиш ;) А за лещата 0ако намеря прилична спинцовка, бих пробвала :))))
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Изглежда буквално ад за нервите и рай за стомаха! Обожавам маслини <3
ОтговорИзтриванеМного правилно го казахте, Ели :)
ИзтриванеПанирани маслини, но без пълнеж видях и ядох за пръв път в "Халбите" в София, бяха ужасно вкусни и така. И май няма да се мъча да ги пълня, а направо ще ги панирам. :) Супер рецепта ;)
ОтговорИзтриванеоо, пропуснала съм ги. Надявам се да присъстват все още в менюто им, въпреки, че смениха собствеността, но персонала остана същия. Наслада за сетивата е някой друг да ти ги приготви :)
ИзтриванеПепи, е в това ме уби. Чудна рецепта, търпение при мен колко щеш. Ще ги пробвам задължително!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
хайде, Аурелия, ще чакам да направиш :) знам ,че и ти си търпелива :)
ИзтриванеНаправо ме разби! Може ли да ме целиш с такива на път за работа?:) Хубава седмицца, Пепик!
ОтговорИзтриванеТц, много надалеч работиш :) ела по центъра
ИзтриванеПепи,поздравления,че си се заиграла с тези малки бижута,със сигурност много вкусни!Ние последно ги хапвахме(знаеш къде) миналата седмица,там ги правят с патафри.Ама не дават сладко от боровинки и ще трябва да си нося :) .Сигурно ще си подхождат великолепно.Прегръдка от мен и нека е една по-спокойна и успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеЗадължително си потърси сладкото от боровинки, Роси! виж как на гостите на Варна ги предлагат с боровинки, а на вас - не.
Изтриванеспорна и лека да ти е тази седмица, мила!
И аз разбирам търпението, като се има пред вид крайния резултат, каква вкусотия е :)
ОтговорИзтриванеПоздравления, Пепи, много ми хареса това предложение!
радвам се, че срещам разбиране :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Таня!
Пълнени маслини ядох в Италия и бях много впечатлена.
ОтговорИзтриванеОбичам да се заигравам с храната и много се радвам, че имам рецепта и вече мога да ги направя.
Поздравления!
Ще се радвам да опиташ и споделиш, Христина :)
ИзтриванеПоздрави на теб!
Ти си страшна работа, да знаеш! Много обичам такива пипкави рецепти:))) И ще ги врътна тези маслинки някой ден и аз:). Представям си какви са разкошности. Панирала съм сухи сливи със синьо сирене, но маслинки не съм. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеВярва в теб, Кате :) и със сигурност ще ти харесат. Заложи повече бройки от тези със сиренцата :) у нас те повече се харесаха.
ИзтриванеПрегръдки и за теб!
Уникална, аз такова търпение в кухнята не мога да покажа! Прегръдка, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеи за теб, Еви :) Ти пък си имаш своите вкусотии, в които проявяваш завидно търпение :) какви сладкиши имаш!
ИзтриванеТова е много вкусно. Но явно ще ги опитам само, ако ти дойда на гости.
ОтговорИзтриванеЕх, Пепи, защо предлагаш такива изкушения, които няма да се навия да приготвя.
Най-добре е да събирам багаж и да поемам към Стара Загора.
Ам'че накани се де. И риба ще извадя :) за всеки случай.
ИзтриванеПеп, и аз харесвам тази рецепта на Марианка, но нито съм правила, нито опитвала...Че освен търпение, каквото не ми липсва си трЕбЕ и време, виж то си ми е кът. Но ще им дойде ред и на тях някой ден!
ОтговорИзтриванеКАто има желание - време с е намира :) С теб нали го избистрихме това вече :)))
ИзтриванеУ нас се харесаха повече с топеното сирене, не че и Мимините не се изядоха :) но с боровинки така хубаво им прилегнаха :)) пък и по-бързо се пълнят.
Хвърлих им око още в групата, ама ха днес, ха утре, мина време и ще ги пропусна! :)
ОтговорИзтриванеМоите хора не ядат маслини, тъкмо ще се облажа подобаващо! :)
Сладко от боровинки нямам, но имам сливов сос. Как мислиш - ще стане ли с него?
Приятен слънчев ден, че прогнозата за следващите дни е стряскаща!
Да, Ина, той е сладко кисел и ще стане и с него.
ИзтриванеНаистина много студена прогноза обещават. И рязко променлива, както цялото лято.
Хубав и слънчев ден и на теб да е!
Тия маслинки са пипкави за моите нерви, ама да ти кажа ще се възползвам от идеята за някой празник. Да изненадам гостите с нещо интересно, а със сигурност и вкусно :)
ОтговорИзтриване