2 август 2021 г.

Палачинки в портокалов сос

 

       Или почти  "Креп Сюзет" (Crepe Suzette) - Crepe в превод от френски е палачинка, а версиите на коя точно  Сюзет са кръстени са много. Ако решите да ги сервирате с това име, може да си изберете история, с която да впечатлите хапващите ги. Ако направите палачинките с прясно мляко, решите да добавите накрая алкохол и фламбирате - ще бъдат "Креп Сюзет". В дом, в който  палачинките обикновено се ядат на закуска (с всякакво сладко, меда-на-Мише, шоколад, солени и дори лукачинки), десертът палачинки в портокалов сос е разнообразие. Бях обещала на едно девойче да ги публикувам още в края на зимата, но ме пипна гадът и забравих :)  Тези дни се сетих и ето ги - с най-несезонния плод, който може да си представите за лятото. Но пък за зимата рецептата ще е налице :). 

       Палачинките от няколко години ги правя с кисело мляко (и другите продукти като яйца, брашно... разбира се). Мама ме научи да ги правя нежни, тънки и с прясно мляко :) но за себе си открих, че по-крехки ми стават с кисело мляко. Това ми е основната рецепта за палачинки, брашното както винаги е вариращо - яйцата са с различна големина; киселото мляко е с различна гъстота.... В крайна сметка сместа е с гъстота/или рядка като боза. Дебелината на палачинките е не повече от 1-1,5мм :) да не тръгнете да мерите :) но са почти прозрачни. Точно тези, в портокаловия сос, дори да са малко по-дебели, пак ще станат крехки, тъй като се напояват в соса.И не забравяте, че ако трябва да правите палачинки, задължително залагате 2 тигана на 2 котлона едновременно. Може и 3. Доста време спестява.Тъй като ползвам кората на портокалите, същите ги накисвам 12-24 ч. по-рано във вода, за да се поизчистят от препаратите, с които се обработват.
Правите си колкото искате палачинки. Останалите може да гарнирате със сладко, или солено по избор. Давам приблизителни пропорции за приготвянето на 1 готова вече палачинка :) Сосът е най-ароматен и вкусен с портокалов ликьор, но тъй като не е от редовния асортимент в къщи, вече ги правя с амарето, или десертно вино (ледено, или бананов совиньон).

Продукти  за соса: 
1 с.л. масло ( ок 30г)
30-40 мл пресен портокалов сок (това ~ сока на 1/2 портокал)
голяма щипка фино настъргана кора от портокал (и малко лимон може)
1 равна ч.л. захар
30-40 мл портокалов ликьор, или Амарето, или десертно вино

Приготвяне:
* В тиган за палачинки се поставя маслото и загрява.
* Когато се разтопи, към него се прибавя захарта и оставя да се карамелизира леко (до появата на малки балончета).
* Прибавят се портокаловият сок и  ликьорът и когато сместа закъкри, в нея се поставя 1 палачинка.
* "Вари" се в този сос по 1-2 мин. от двете страни. През това време тя се напоява добре, а сосът - значително редуцира. За да не изври съвсем, котлонът трябва да бъде на средна, до ниска степен - оставям на 1/3 от мощността му. В този момент ако знаете какъв аромат се носи от тигана :ill::heart:
* Напоената палачинка се прегъва на 4, прехвърля в чиния и залива с останалия сос.
* Може да гарнитарате с резени портокал (без ципата, естествено), или с други плодове :) вече сезонни, а зимата да добавите стафиди в соса. 
 


2 коментара:

  1. Чудесно изглеждат, мака и доста популярни, да си призная, не само не съм приготвяла, но не съм и опитвала, ще взема да си взема забележка:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ооо, много са сочни :) и маслени и вкусни! Да поправиш тази несправедливост, Веси!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...