Или почти "Креп Сюзет" (Crepe Suzette) - Crepe в превод от френски е палачинка, а версиите на коя точно Сюзет са кръстени са много. Ако решите да ги сервирате с това име, може да си изберете история, с която да впечатлите хапващите ги. Ако направите палачинките с прясно мляко, решите да добавите накрая алкохол и фламбирате - ще бъдат "Креп Сюзет". В дом, в който палачинките обикновено се ядат на закуска (с всякакво сладко, меда-на-Мише, шоколад, солени и дори лукачинки), десертът палачинки в портокалов сос е разнообразие. Бях обещала на едно девойче да ги публикувам още в края на зимата, но ме пипна гадът и забравих :) Тези дни се сетих и ето ги - с най-несезонния плод, който може да си представите за лятото. Но пък за зимата рецептата ще е налице .



Правите си колкото искате палачинки. Останалите може да гарнирате със сладко, или солено по избор. Давам приблизителни пропорции за приготвянето на 1 готова вече палачинка

Продукти за соса:
1 с.л. масло ( ок 30г)
30-40 мл пресен портокалов сок (това ~ сока на 1/2 портокал)
голяма щипка фино настъргана кора от портокал (и малко лимон може)
1 равна ч.л. захар
30-40 мл портокалов ликьор, или Амарето, или десертно вино
Приготвяне:
* В тиган за палачинки се поставя маслото и загрява.
* Когато се разтопи, към него се прибавя захарта и оставя да се карамелизира леко (до появата на малки балончета).
* Прибавят се портокаловият сок и ликьорът и когато сместа закъкри, в нея се поставя 1 палачинка.
* "Вари" се в този сос по 1-2 мин. от двете страни. През това време тя се напоява добре, а сосът - значително редуцира. За да не изври съвсем, котлонът трябва да бъде на средна, до ниска степен - оставям на 1/3 от мощността му. В този момент ако знаете какъв аромат се носи от тигана


* Напоената палачинка се прегъва на 4, прехвърля в чиния и залива с останалия сос.
* Може да гарнитарате с резени портокал (без ципата, естествено), или с други плодове

Чудесно изглеждат, мака и доста популярни, да си призная, не само не съм приготвяла, но не съм и опитвала, ще взема да си взема забележка:))
ОтговорИзтриванеооо, много са сочни :) и маслени и вкусни! Да поправиш тази несправедливост, Веси!
Изтриване