16 март 2013 г.

Палачинки, палачинки :)


Палачинки с мед; палачинки с пилешко месо;
палачинки с шоколад; палачинки със сирене някакво;
палачинки със сладко; палачинки с пушена риба и крема сирене;
палачинки с лимоново сладко .....
 
И изобщо - палачинки обичаме всякакви. Нежни и тънки, почти прозрачни; както мама ме е учила - когато я вдигнеш - да виждаш през нея. Е сега, не всеки път  следвам послушно заръката и, но в общи линии - такива ги правя.  Или поне първата половина от палачинките.
Но и дебелите, американски палачинки обичаме.  На тях девойчето е майстор, че не и се виси на котлона с часове. Защото за 5-6 човека стоическо висене пред печката да стоиш не е за всеки работа.  И да, пробвала съм онази голяма, печена палачинка, но не е нашата. Колкото и мързелива да е. 
Важно! употребата на два тигана едновременно свежда  времето за правене на палачинки наполовина! 



У нас през последните години ги правя повече с кисело мляко, отколкото с прясно.
Обикновено започвам от яйцата и киселото мляко, което разреждам с вода, а след това - всичко останало. От 3-4 яйца на 450 гр. кисело мляко до 1 яйце. В забележителни пристъпи на щедрост съм отпускала и 5-6, но личното ми мнение е че те, освен, че правят палачинките по-жълти, ги правят и по-жилави. Каквото ми е мнението и за такива, направени с прясното мляко.   В други, забележителни пристъпи на мързел пък не съм слизала до магазина и съм правила палачинките с 0 или 1 яйце. Пак се получават, но и на тях вкуса им страда. Е, при обилно намазване с шоколад или сладко не се усеща, но със солената гарнитура - да, усеща се липсата им. 
Никога не измервам брашното. Само вчера; когато го направих по изрична молба "да го запиша някъде". Ако пък си намеря старата тетрадка някъде, та на. Нали наесен правих едно голямо прочистване на жизненоважните-вещи-наредени-по-откритите части на шкафове и секция.... та освен нея сега търся и малкото бързоварче и 2 отвертки.


Ето какво слагам за около 20 бр. палачинки:
3 яйца
1 кофичка кисело мляко (450г) 
1 каф. л. сода за хляб; 
450 мл вода 
1 каф. л. сол 
1 ч.л. захар 
2 с.л. олио 
~450-500 г. брашно  - получената каша трябва да е като боза (защото все пак зависи каква е големината на яйцата и каква е гъстотата на киселото мляко) .  
ок. 50 мл. разтопено масло или олио за намазване

масло за намазване на готовите палачинки 

Приготвянето до печене :) е в 3 стъпки:
1. Яйца, сол, захар, олио: разбиват се с телта за разбиване на яйца. Миксерът е излишен.
2. Киселото мляко, разбито с водата: Прибавя се към яйчената смес.
3 и последно: Брашното и содата; разбива се добре и се оставя 10 мин. да почине сместа. 
Загрява се тиган с незалепващо покритие и (съвсем равномерно е с четка, или парче ябълка, забодено на вилица) се намазва  с  маслото или олиото. Ако е със залепващо покритие - тигана се намазва по-обилно.
Изсипва се черпаче от сместа, която трябва да е толкова рядка, че като се наклони тигана във всички посоки сместа да се разстели равномерно по дъното му.   Най-добрата степен за печенето на палачинките според мен е 75% от мощността на котлона - от 9 степени на 6 (примерно). 
За минутка са запечени отдолу и трябва да се обърнат - може с помощта на шпатула, а ако сте сръчни може и с тигана да ги метнете и да се обърнат. Но ако са съвсем тънки палачинките по-скоро ще се получи купчинка от палачинково тесто в тигана, вместо да ви се обърне палачинката, затова- на кой както му  е лесно.

Веднага след като се извади от тигана палачинката се намазва тънка с масло. 

Внимание: Изчакайте да станат готови поне 3 палачинки, преди да започнете да  ги опитвате.


Предложения разни:
Правила съм палачинки с: 
пасирана сварена тиква в сместа;
газирана вода или безалкохолно, поради липса на кисело мляко в момента; 
нишесте или пълнозърнесто брашно в допълнение на бялото;

ПП: а най-много харесвам течностите в сместа да бъдат равни части кисело мляко, прясно мляко и вода -  за тази доза по 280 мл от всичко. 

42 коментара:

  1. Пепи, заделям си тази с лимоновата плънка за закуска и спокойно лягам! Лека нощ и на теб и хубава събота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубави на теб почивни дни, Игличе!
      Има и от двете, дано спокойно да си спала :)

      Изтриване
  2. Пепи,добре ги заформи утре за закуска!От тебе палачинките, от мене кафето!Става нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Става, Танче, идвай. Тъкмо и аз сега ставам :) Паднала ми се е почивна събота :))

      Изтриване
  3. Простиха Ви сушената бамя, простиха Ви салатата от бамя, простиха много неща... И преминавам на ти, защото ти си всеки ден на нашата трапеза! И пастърма направихме, и чушки във всякакъв вариант и какво ли още не. Ние сме едни истински канибали! Но ако утре успея да направя и палачинките - направо идвам да те отвличам. На живо на какво ще ме научиш, ей! С една дума:} Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) Пък щом и у вас предпочитате раслото на кокал, може и сама да дойда :)
      Благодаря и аз, че се доверяваш на вкуса ми и предложенията :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Не бях правила палачинките с кисело мляко, но на теб ти вярвам по отношение на готвенето безрезервно Затова идния път, като ги правя (разбирай като ги прави мъжа ми - мнооого обича обръщането на палачинки във въздуха), ще е с кисело мляко :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма значение кой ги прави :) важното е палачинки да има :)
      Благодаря ти за безрезервното доверие на теб, Миленка!

      Изтриване
  5. Пепи, благодаря за точната рецепта!
    Не съм на "ти" с палачинките :)
    Иначе мога да ги мятам!
    А това с прибирането на разнинещаразхвърляни много не го обичам, че и аз като теб после не ги намирам :)
    Е, не че у нас вървиш и подритваш нещо си....
    На тези палачинки не бих устояла да хапна още първата:)
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ама пък омръзва ми да гледам неща отвън, които си имат място някъде вътре. Лошото е, че това "вътре" е сменено и затова не намирам.
      Вземи си палачинка; този път бяха много и представи си :)) има още.
      Хубави и спокойни почивни дни на теб! (ние си имаме понатрупал сняг)

      Изтриване
  6. Чудесна закуска когато всички са си у дома, колкото и време да си висим на котлона:)
    Всички предложения за много вкусни, но със сигурност съм се спряла на това с лимоновото кремче, защото е нещо ново за мен което преди няколко дни видях и при Роси:)
    …с кисело мляко не съм правила кашичката, ще пробвам и този вариянт!
    Поздрави Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз вчера, последните, които правих, точно заради лимоновото кремче ги захванах :))
      Пробвай и двете, Дани, крема е чудесен за палачинките без друго.
      Хубав съботен ден и много усмивки :))

      Изтриване
  7. Палачинките на първата снимка ме грабнаха моментално, чак ми се дояде, при все, че сутрин не съм особено отворена за хапване. Аз най-много обичам палачинки с ванилов крем, но последният път, когато правих, дори не успях да опитам една - когато се наканих да си хапна вечерта, вече бяха "пометени".
    Усмихнат уикенд, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Затова правещия дегустира още първите, Инче. Иначе има опасност да остане валат :))
      Много добро настроение през уикенда и на теб!

      Изтриване
  8. Ох, само като ги гледам... Никаква забрана не важи при вида им. Но и мен това дълго стоене над котлона често ме отказва. Правя ги, но рядко. Преди година, или може би две, за първи път опитах с кисело мляко и много ми харесаха. И винаги се "награждавам" с първите готови палачинки :)) Поздрави, Пепчо и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, първите винаги са за майстора, Снежи :))
      Поздрави и на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  9. Палачинки, палачинки, те на всеки са любимки, а от Пепи, най-любимки:) Страхотни са, Пеп, как сервираш, как готвиш, да стои човек да те гледа в кухнята, няма да му омръзне! Просто си страхотен кулинар, това е, и не се скатавай, толкова дълго, че си ми липсваш! Рецептата ти обаче е доста различна от моите палачинки, с кисело мляко освен едни марудници, друго не съм правила. Ще ги пробвам обезателно, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само нотите липсват горе, Кате и ще го запеем :)
      Абе на човек си му трябва почивка, да ти кажа. В един момент ми дотегна. На компютър е работата; да седна да напиша нещо - пак у дома. Тук слава богу е равзлечение; не ми е задължение, затова си позволих да си почивам вечер. Видях те, че ме издирваш :) Благодаря ти много.
      Вземи пробвай тия палачинки. Може пък да ти харесат :)
      Прегръдка и хубава съботна вечер!

      Изтриване
  10. Много обичам палачинки, и домашните - също. Мой фаворит са тези със сметана, но сега отбелязвам, че с любимата ми заквасена не съм правила и е време да опитам. Ще си взема няколко от твоите, Пепи! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за теб, Еви!
      А щом е със заквасена сметана - вярвам в добрия резултат и ще чакам да ги покажеш. И на тях ще им дойде реда :)

      Изтриване
  11. Туй с двата тигана хич не съм се сетила, жива да не бях:)Страшни и любими!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мама е "бивш столови работник" и едни такива хитринки си знам от нея :)
      Тя и сега ги прави в два тигана. Дори малко да са бройките, времето е наполовина.

      Изтриване
  12. Пепи,с кисело и аз ги предпочитам,с прясното верно по-жилавки се усещат.
    Голяма сесия на тема палачинки,коя от коя по-вкусни!
    Пълнени с всичко ги харесвам,а най-лошото е,че от много време ми се иска да направя и нещо по-връткаво с тях като на Жоро Сънят на майстора,обаче уви,всичко заминава на момента.
    Прегръдка от мен и приятна да ти е почивката! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Роси, доста време почаках така да ми останат. Ама не би. Затова си направих палачинки специално за случая. А от вчерашните останаха, че единия младеж не закусва :) като нас.
    Хубава да е почивката ти и на теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Пепи, и аз обичам много палачинки. Всякакви - всичко ми е вкусно. НО... не се обичаме много, докато ги приготвям, описвах в един пост какви мъки са ми, като не искат да се получат.
    Твоите обаче са страхотни! И аз ги правя предимно с кисело мляко, много са вкусни. Но пък и с прясно. Изводът - палачинка да е.
    Сърдечни поздрави и весел празник утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти :) права си - палачинки да има :)
      Хубав ден и на теб да е утре!
      А за палачинките - трябва ти точната Т* на котлона си да хванеш. Ако е слаб - ще се сушат; ако е много силен - ще се журнат и остават сурови; поне аз така го разбрах за себе си, преди време, когато все се успокоявах с онази стара максима "първата палачинка на кучето". Да, да, при толкова чащи ръчички :)

      Изтриване
  15. Кой ще ти чака да станат 3 палачинки преди да се опитат?!!! Едва е изпечена първата и пареща се хапва! И непрекъснато се наднича - "няма ли готови?"
    Прекрасен неделен ден, Пепа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Затова ги започвам винаги, докато спят, или ги няма у нас :)
      Хубава и спорна седмица и на теб, Ина!

      Изтриване
  16. Любими палачинки -
    чудесни идеи и рецепта предлагаш, Пепи!
    Поздрави, успешна и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Дианка и спорна седмица да ти е!

      Изтриване
  17. Пепи,
    не слагам в тестото кисело мляко, предимно прясно ползвам, но предполагам че става още по-прекрасно с него.
    Изглеждат супер апетитно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги може да пробваш, Дани :)

      Изтриване
    2. М-да...От вкусно по-вкусно...Страхотни предложения си пуснала пак. А иначе и аз тази рецепта ползвам - колкото кисело мляко, толкова и вода...Само да не ставаха толкова бавно и да не се изяждаха мигновено )-:
      Весела седмица!

      Изтриване
    3. Така е, Диде :) Бавно се правят, бързо се унищожават.
      Весела и на теб да е, Весе!

      Изтриване
  18. Много обичам палачинки. И солени и сладки. Обикновено не изчаквам да направя брой - почвам веднага да ям, докато е готова първата:)
    Хаха

    ОтговорИзтриване
  19. Парят бе :)
    Ако можех да ям горещо, сигурно и аз не бих ги чакала :))

    ОтговорИзтриване
  20. http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=825.msg13864#msg13864 Ето тук видях рецептата Ви за катми . Някак си първо не успяха да втасат добре нямаше го характерните дупчици ,освен това изпекох 2 броя ,но и те останаха сурови. Накрая се ядосах и прехвърлих остатъка от тестото в тава във фурната ,но и то остана течно ,а отгоре препечено. Възможно ли е да е било по рядко и затова да съм получила този течен ефект. Извинявам се че коментарът не ми е за палачинките ,но не я намерих в Раздел " Закуски" . Моля за извинение.
    П.П Преди време правих палачинка на фурна и тя си остана течна отвътре,може би не е само проблема във " фаза втасване" .Начинаеща съм в приготвянето на закуски ,но имам желание да се науча.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има ги и тук катмите, но нищо.
      2. Щом и палачинката на фурна ти е останала течна; сместа от катмите - също, предлагам да търсиш проблема във фурната - градусите. И дали по-долу, или по-горе слагаш тавата с продукта, който се пече. Не може проблема да е във фаза "втасване", защото голямата палачинка е със сода (или бакпулвера) , не с мая и не втасва. Всяка фурна пече различно, аз до тук съм сменила 3 и ползвала 2 на мамите - ами една с една не са точни градусите. Най-добре ми беше с една Сименс, оригинал, не направена в Турция. Сегашната ми - на 180* = на 160 на онази. Но хващам начина си на печене на печката и свикваш с градусите. Подозирам, че при теб Т* е била по-висока, за да остане отгоре препечена, а вътре - течна. Или поставена над средата на фурната. Намали градусите и постави надолу. Това - предложение за голямата палачинка е.
      Катмите са катми, когато са на огън :)

      и 1. сега - Трябвало е да изчакаш да станат на хубави шупли - това е тайната не тестото, тогава се изпичат добре на сача, защото се отварят дупките и топлината прониква навсякъде. Възможно е недостатъчното втасване да е от маята - ако е стара; както и от по-студено място, на което втасва сместа им. Може също и брашно да е трябвало още малко, но в общи линии сместа си е съвсем рядка.
      Завивай купата с мая, дръж а топло място - ако трябва, включи фурната на 40* и остави вътре купата . И едва, когато ти втаса добре, тогава ппечи. Котлона също не на макс, защото ще ги грабне отдолу и ще останат сурови. На 2/3 мощност - пр. ако има 12 степени, ти включи на 9.

      И не се отказвай, никой не се е родил научен, аз и сега изхабявам по една палачинка, докато улуча степента на котлона :) Прави по-малки дози и пробвай. Ако не става - прибави брашно, дръж пак на топло място и пак пробвай.

      Изтриване
  21. Благодаря за съветите ще пробвам , имам спомен от баба си как ухаеха катмите и на мен ми се прииска да си направя . Наистина за катмите втасването смятам за определящо ,но котлонът на който сложих сача беше от тези които като си направят температурата и изгасват и после се включват. И понеже все пише " гъстота на боза" и аз не я направих гъста по- скоро рядка.Пак ще опитам и ще споделя.


    А за палачинката следващия път ще я направа сместа по -гъста и на 100 градуса ще печа( на Раховец съм ,но има и други хора при които в някои градуси Раховеца хич не се представя добре ).Палачинката я пекох на най- ниско .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моите котлони също са с реле - включват/изключват. но сача е глинен, дебел и задържа топлината, не е в това проблема.
      стискам палци следващия път да се получат катмите.

      Изтриване
  22. Абсолютно подвеждаща рецепта. Следя блога от много години, но този път давам "минус".
    Втори път се лъжа да правя с кисело мляко, и втори път нищо не става. Но този път се предоверих и направих доста материал.
    Сместа е гадна, бавно се пекат, наливам страшно много олио, залепва, става на парцали. По средата се надига, пробивам с вилица. Никога не го правя с нормална смес.
    Променям гъстотата и нищо.
    Налага се да ги правя дебели, пекат се безкрайно, кухнята се опушва цялата, отвън изгарят, отвътре сурови, кошмар!
    На всичкото отгоре, е страшно безвкусна самата палачинка.
    Жал ми беше да изхвърля килограм и половина смес, че и с три яйца, които са по-скъпи и от златото.
    1000 палачинки може и да не съм правил до сега, но ги наближавам. Обаче такъв кошмар...
    Винаги ще споря докато съм жив, че шкембето се прави само с кисело мляко, обаче палчинки - единствено с прясно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз докато съм жива ще споря, че палачинките ги правя с кисело мляко :-) и сигурно са над 1000, имайки предвид възрастта ми и честото им правене. Никъде няма надути по средата, няма накъсани, няма изхвърлени, пекат си се нормално. Някъде по трасето бъркате. А за вкус - какво да Ви кажа - мазнина, кисело мляко, яйце и брашно - от кое да е безвкусно?!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...