25 март 2013 г.
Кодрит кадир или голямото отлагане
Точно 6 и половина години го отлагах този сладкиш. Откакто Мими го пусна в Гответе с мен.
И то защото не можех да си обясня как ще изплува отгоре тежката кексова смес. Докато седнах и не разчоплих сивото под перуката, което се сети, че кексовата смес при печене се изпълва с мехурчета от набухвателя, става лека и изплува. В общи линии
Подробности, кой го интересуват химичните процеси по време на печене на сладкишите?
Подбраната от мен форма, според количеството продукти бе дълга кексова, коятореших да пека заедно с тава с мъфини във фурната. Тъй де, тока е скъп, спестява се и време и едно печене на фурната. Но явно заради това, че не беше в средата на фурната, сладкиша се наду повече в единия край на формата, а когато отлежа и обърнах - кремовата част се пропука ей там, в средата.
Подробности. Без друго го предложих нарязан.
И след като реших, че ще го направя, избрах подходящия момент, да няма никой в къщи (тъй като сладкиша трябва да отлежи поне над 7-8 ч. в хладилник), но и прясно мляко нямаше. Затова ползвах каквото имаше - т.е. подобие на прясно мляко от кутия. В знак на което кремовата част ми стана на шупли. Иначе съм на мнение, че крем-карамела го докарвам гладък. Но с мляко от кутия и друг ми се е случвало така.
Подробности. Колкото повече шупли - толкова повече се пълни със сос сладкиша :)
Оригиналната рецепта на Мими може да видите и горе и тук.
Ето и продуктите според формата ( 42/11/11см) ., в която направих аз и моето изпълнение.
За карамела:
6-7 с.л. захар
За крема:
6 яйца
250 г захар
700 мл. прясно мляко
2 ванилии
За кекса:
1 яйце
100 г захар
110 мл прясно мляко
80мл. олио
100 гр. брашно
1/2ч.л. бакпулвер (5 гр)
1 с.л. какао
Приготвяне:
Карамела: приготвих отделно - карамелизирах захарта в съд с дебело дъно и изсипах във формата за печене.
Крема: разбих яйцата със захарта за 3-4 мин. и прибавих прясното мляко; ванилиите. Изсипах върху студения карамел.
Кекса: Яйцето разбих със захарта; прибавих мазнината, прясното мляко, накрая пресятото брашно с бакпулвера и какаото. Кексовата част внимателно изсипах върху кремовата, по средата на формата; тя пада долу, но това не бива да притеснява, тъй като по време на печенето определено излиза отгоре.
Формата сложих в по-голяма, в която налях гореща вода. Долу-горе 3см. да покрива от формата със сладкиша. Печене: - в предварително загрята на 160* С фурна около 90 минути. Оставих да изстине във фурната, след което прибрах формата в хладилник за една нощ и едва на следващия ден обърнах.
Да си кажа, въпреки, че сладкиша беше унищожен за два дни. Ами не е чудото на сладкишите, както се изписа в нета. Или поне мен не ме впечатли толкова. Преди години, когато оставаше козунак след Великден и нямаше такова разнообразие от сладкиши, правехме Крем карамел с козунак. Е, него повече го харесвам от този сладкиш. А най-много си харесвам тази Шоколадова торта с круши, която също в дъното си е крем-карамелена торта.
Но познавам и двама млади човеци, които много ще му се зарадват - единия на какаовата част; другия - на карамеленета част.
Днес е Благовещение. Честит празник на всички жени и майки!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Пепи, привет!
ОтговорИзтриванеЧестито Благовещение!
Прекрасен разрез на сладкиша.
И да си кажа: чудя се как такъв смел експериментатор като теб е отлагал приготвянето му толкова дълго време.
С паздрав!
Стаси, това си е истината - все не си обяснявах как ще отдели кексовата смес.
ИзтриванеСега в кулинарните блогове е плъзнал един магически сладкиш, но с това, че е бял, май ме губи като експериментатор :)
Поздрави и на теб и хубава седмица!
Пепи, чудесен е! И аз го отлагам, защото нямам мира да чакам да ми отлежава сладкиш в хладилника, но ти ме съблазняваш жестоко!
ОтговорИзтриванеЧестит празник!!!
Единствения начин е да се направи привечер, за да може на сутринта да закусиш с него :)
ИзтриванеБлагодаря Михаела :)
Ех, Пепи, разсмя ме с тези 6 години и половина, дето си отлагала този сладкиш! Ти, която правиш какви ли не чудесии. Аз само мога да ти дишам праха, но съм го правила - разкошен! В кръгла тава, в кексова с дупка в средата, но не и правоъгълна. Няма значение формата на тавата, резултатът е впечатляващ. Но пробвай и с "мляко от крава"! Честит Благовец и на теб! Ана
ОтговорИзтриванеО, ще пробвам задължително с истинско мляко. Най-малко крем-карамелът ще придобие плътен вкус, а не такъв воднист.
ИзтриванеБлагодаря ти, Ани :)
Честит празник и на теб, Пепи! Здраве, дълголетие и много обич ти желая!
ОтговорИзтриванекаквото и да напиша за сладкиша, ще е малко. Само кусури му намираш - идеален си е и с удоволствие ще си взема едно парче с кафето. Прегръдки с пожелания за прекрасна нова седмица! :)
Благодаря ти, Еви и да ти е сладко :))
ИзтриванеПрегръдка и спорна седмица и на теб!
Аз те видях с корите, ти мен с кодрита:) Чуден е станал! Квит сме:)
ОтговорИзтриванеДобре де, за сега само.
ИзтриванеАааа явно тъй му е писано на сладкиша, защото и аз го отлагам, ама само втора година :)) Все не се дорежда да го направя туй чудо. Сега ще се порадвам на твоя - изглежда великолепно :)
ОтговорИзтриванеЧестито Благовещение!
Прегръдки!
Благодаря, ЛЕти, прегръдка и за теб.
ИзтриванеИ не отлагай :) поне ще знаеш дали ще го правиш и втори път :)
Ето това е нещо, което още не съм правила!
ОтговорИзтриванеМяркам го на различни места, любопитно ми е, защо все отлагам не знам.
Уникално изглежда, сочно и вкусно. Ще го направя задължително и даже още сега ще си запиша, защото вероятно пак ще забравя.
Честито Благовещение, Пепи! Здраве и щастие на цялото семейство!
Мария, много лесно се прави. Дано това те мотивира :)
ИзтриванеА после мнения обменяме всякакви :)
Благодаря ти, Здрави да сте и вие!
Пепа, честит празник Благовещение! Бъдете благословени!
ОтговорИзтриванеМного сочен и вкусен изглежда сладкиша! Не му намирай кусури - щом е унищожен, значи си заслужава направата!
Сърдечни поздрави и успешна седмица!
Добре ,Инче, ще те послушам :)
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица и на теб!
Честит Празник, Пеп!
ОтговорИзтриванеИ аз отлагам от много отдавна този сладкиш :) Ще му дойде и у нас времето :)
Хубава нова седмица ти пожелавам!
Охо, все си мислех, че съм една от малкото, които не са правили. А явно не съм :)
ИзтриванеХубава и спорна седмица и на теб, Зори!
Честит празник, Пепи!
ОтговорИзтриванеСладкишът изглежда превъзходно!
И аз съм с нагласата да го направя от много време, а както виждам не съм сама в тази ситуация:) Но твоите снимки абсолютно ме стимулираха!
Хубава вечер!
Благодаря, Албенка, хубава вечер и на теб :)
ИзтриванеЧестито Благовещение, Пепи! Пожелавам ти здраве и добри вести да радват дните ти! "Дефекти" само ти си виждаш, изглежда страхотно, аз да си призная, още не съм му се наканила на това блаженство, с това стоене дълго в хладилника....ама живот и здраве, може и да му дойде редът и на него!
ОтговорИзтриванеИгличе, решението е само едно - правиш го вечер, а сутрин вадиш за калорична закуска :)
ИзтриванеБлагодаря ти! Здраве и благополучие и у вас!
Пепи,честито Благовещение!И аз не съм събрала достатъчно смелост за този сладкиш,но ще му дойде реда някой ден,щом и ти се престраши!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня, поздрави и на теб!
ИзтриванеПепчо, и аз го отлагам, но не от 6, а от 2 години;) Сега ще взема да се навия по-бързо;) Страшен е!
ОтговорИзтриванеИ да не забравя: Честит празник!
Не успях ли да те навия достатъчно, Мъхче :))
ИзтриванеБлагодаря ти! Живи и здрави да сте!
Невероятно колко много сме били отлагащите сладкиша,а мислех,че ще сме по-малко от опиталите го.
ОтговорИзтриванеУ дома отлагането знаеш е по вина на моите не обичащи крем карамел,все това ме спира,но пък може като твоите човеци всеки да изчопли това,което му е интересно :) .
Скоро ще го направя,а ти защо му изнамери една камара косури на твоя грам не разбрах,като изглежда покъртително изкусителен и сочен,и колко дебела креместа пелена има,уха!
Жалко,че не съм била наблизо,нямаше да му простя изобщо,хич!
Честит и благословен празник за цялото ти семейство,Пепи!Много обич да има в дома ви!
Дебелата креместа пелена е умишлена :) Нали пък ние обичаме крем карамел.
ИзтриванеС удоволствие щях да е почерпя, Роси!
Благодаря ти за пожеланието, на вас хубава вечер да е!
Да, това е един прекрасен сладкиш, Пепи,
ОтговорИзтриванемного красив, вкусен и ефектен - чудесен и в твое изпълнение!
Сърдечни поздрави с празника, хубав и усмихнат ден, Диана
Благодаря ти, Дианка. А сладкиша наистина е впечатляващ.
ИзтриванеПоздрави сърдечни и хубав вторник!
На въпроса :Кой се интересува химичните процеси при различни видове термична обработка? - Аз! :))))
ОтговорИзтриванеПепи, моето отлагане, признавам, е само наполовина, имам време, с други думи :Р
Размазващи снимки!!!
Защо бе Иве се побъркваш като мен :))
Изтриванеза другото си права - имаш още някоя и друга годинка време.
Благодаря ти :)
Пепи отдъхнах си като прочеток твоя пост.И аз съм правила този сладкиш ,но и мен не ме впечетли.Някак си двете смеси поотделно са перфектни , но в комбинация като вкус не ми допадна. И при нас се изяде- нали е сладко :) ,но няма да го правя пак.
ОтговорИзтриванеИначе на вид е доста впечетляващ!
Снимките ти са страхотни!Поздрави!
Благодаря, Наталия!
ИзтриванеА може би след големите суперлативи за него сме очаквали нещо повече. Нищо де, хора разни и вкусове, разбира се, че няма как всички да припадат по него. Явно сме чели само мненията на хора, които много са впечатлени от него (те и у дома се впечатлиха де, аз явно не съм критерий)
Поздрави и на теб и хубава вечер!
Много хубав е станал, Пепи! Ние сме големи фенове на този сладкиш. А сега ще запиша и препоръчаната, с крушите - не бях попадала на рецептата и благодаря, че ме насочи към това сладичко :)Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеСнежи, ще се радвам да пробваш крушово-шоколадовата торта. На мен и половинът много ни хареса бадемовия аромат.
ИзтриванеХубава вечер и на теб да е!
Аз съм от хората, които вече са го пробвали и ни харесва. Хапваме си го с кеф, но не е чак толкова невероятен, колкото се пише за него :). Твоя изглежда толкова апетитно и цветно, че бих си хапнала :)).
ОтговорИзтриванеНа едно мнение сме, явно :)
ИзтриванеНищо, важно е, че има кой да му се радва, като го направим, Диде :)
Прекрасно изглежда сладкишът ти, Пепи!
ОтговорИзтриванеЯвно защото си отлагала е решил да ти го върне леко с тази цепка, но на кой му пука все пак! ;)
И аз го отлагам доста години, но не заради друго, а заради името - странно, но факт! Ама, гледайки твоето изкушение май ще се реша накрая да го пробвам - поне да не изпадам от листата на опиталите го, нали? :)))
Хубава, уютна вечер, мила! Прегръдки за теб!
Страхотна рецепта! Изпробвах я ,сполучлива и вкусна, благодаря !
ОтговорИзтриванеБраво, много се радвам, че сте решили да го направите и Ви е харесал :)
Изтриване