25 март 2013 г.

Кодрит кадир или голямото отлагане


      Точно 6 и половина години го отлагах този сладкиш. Откакто  Мими го пусна в Гответе с мен. 
     И то защото не можех да си обясня как ще изплува отгоре тежката кексова смес. Докато седнах и не разчоплих сивото под перуката, което се сети, че кексовата смес при печене се изпълва с мехурчета от набухвателя, става лека и изплува. В общи линии :smile1: 
     Подробности, кой го  интересуват химичните процеси по време на печене на сладкишите?  



     Подбраната от мен форма, според количеството продукти бе дълга кексова, коятореших да пека заедно с тава с мъфини във фурната. Тъй де, тока е скъп, спестява се и време и едно печене на фурната. Но явно заради това, че не беше в средата на фурната, сладкиша се наду  повече в единия край на формата, а когато отлежа и обърнах - кремовата част се пропука ей там, в средата. 
    Подробности.  Без друго го предложих нарязан.

    
     И след като реших, че ще го направя, избрах подходящия момент, да няма никой в къщи (тъй като сладкиша трябва да отлежи поне над 7-8 ч. в хладилник), но и прясно мляко нямаше. Затова ползвах  каквото имаше - т.е. подобие на прясно мляко от кутия. В знак на което кремовата част ми стана на шупли. Иначе съм на мнение, че крем-карамела го докарвам гладък. Но с мляко от кутия и друг ми се е случвало така.
     Подробности. Колкото повече шупли - толкова повече се пълни със сос сладкиша :)


Оригиналната рецепта на Мими може да видите и горе  и тук.

Ето и продуктите според формата ( 42/11/11см) ., в която направих аз  и моето изпълнение.

За карамела: 
6-7 с.л. захар
За крема: 
6 яйца
250 г захар
700 мл. прясно мляко
2 ванилии

За кекса:
1 яйце
100 г захар
110 мл прясно мляко

80мл. олио
100 гр. брашно

1/2ч.л. бакпулвер (5 гр)
1 с.л. какао


Приготвяне: 
Карамела:  приготвих отделно - карамелизирах захарта в съд с дебело дъно  и изсипах във формата за печене. 

Крема:  разбих яйцата със захарта  за 3-4 мин. и прибавих  прясното мляко; ванилиите.  Изсипах върху студения карамел.

Кекса:  Яйцето разбих със захарта; прибавих мазнината, прясното мляко, накрая  пресятото брашно с бакпулвера и какаото.  Кексовата част внимателно изсипах върху кремовата, по средата на формата; тя пада долу, но това не бива да притеснява, тъй като по време на печенето определено излиза отгоре. 
Формата сложих в по-голяма, в която налях  гореща вода.  Долу-горе 3см. да покрива от формата със сладкиша. Печене: -  в предварително загрята на 160* С фурна около 90 минути.  Оставих да изстине във фурната, след което прибрах формата в хладилник за една нощ и едва на следващия ден обърнах. 

     Да си кажа, въпреки, че сладкиша беше унищожен за два дни. Ами не е чудото на сладкишите, както се изписа в нета. Или поне мен не ме впечатли толкова. Преди години, когато оставаше козунак след Великден и нямаше такова разнообразие от сладкиши, правехме Крем карамел с козунак. Е, него повече го харесвам от този сладкиш.  А най-много си харесвам тази Шоколадова торта с круши, която също в дъното си е крем-карамелена торта. 
     Но познавам и двама млади човеци, които много ще му се зарадват - единия на какаовата част; другия - на карамеленета част. 


Днес е Благовещение. Честит празник на всички жени и майки! 

41 коментара:

  1. Пепи, привет!
    Честито Благовещение!
    Прекрасен разрез на сладкиша.
    И да си кажа: чудя се как такъв смел експериментатор като теб е отлагал приготвянето му толкова дълго време.
    С паздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стаси, това си е истината - все не си обяснявах как ще отдели кексовата смес.
      Сега в кулинарните блогове е плъзнал един магически сладкиш, но с това, че е бял, май ме губи като експериментатор :)
      Поздрави и на теб и хубава седмица!

      Изтриване
  2. Пепи, чудесен е! И аз го отлагам, защото нямам мира да чакам да ми отлежава сладкиш в хладилника, но ти ме съблазняваш жестоко!
    Честит празник!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Единствения начин е да се направи привечер, за да може на сутринта да закусиш с него :)
      Благодаря Михаела :)

      Изтриване
  3. Ех, Пепи, разсмя ме с тези 6 години и половина, дето си отлагала този сладкиш! Ти, която правиш какви ли не чудесии. Аз само мога да ти дишам праха, но съм го правила - разкошен! В кръгла тава, в кексова с дупка в средата, но не и правоъгълна. Няма значение формата на тавата, резултатът е впечатляващ. Но пробвай и с "мляко от крава"! Честит Благовец и на теб! Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, ще пробвам задължително с истинско мляко. Най-малко крем-карамелът ще придобие плътен вкус, а не такъв воднист.
      Благодаря ти, Ани :)

      Изтриване
  4. Честит празник и на теб, Пепи! Здраве, дълголетие и много обич ти желая!
    каквото и да напиша за сладкиша, ще е малко. Само кусури му намираш - идеален си е и с удоволствие ще си взема едно парче с кафето. Прегръдки с пожелания за прекрасна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Еви и да ти е сладко :))
      Прегръдка и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Аз те видях с корите, ти мен с кодрита:) Чуден е станал! Квит сме:)

    ОтговорИзтриване
  6. Аааа явно тъй му е писано на сладкиша, защото и аз го отлагам, ама само втора година :)) Все не се дорежда да го направя туй чудо. Сега ще се порадвам на твоя - изглежда великолепно :)
    Честито Благовещение!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, ЛЕти, прегръдка и за теб.
      И не отлагай :) поне ще знаеш дали ще го правиш и втори път :)

      Изтриване
  7. Ето това е нещо, което още не съм правила!
    Мяркам го на различни места, любопитно ми е, защо все отлагам не знам.
    Уникално изглежда, сочно и вкусно. Ще го направя задължително и даже още сега ще си запиша, защото вероятно пак ще забравя.
    Честито Благовещение, Пепи! Здраве и щастие на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, много лесно се прави. Дано това те мотивира :)
      А после мнения обменяме всякакви :)
      Благодаря ти, Здрави да сте и вие!

      Изтриване
  8. Пепа, честит празник Благовещение! Бъдете благословени!
    Много сочен и вкусен изглежда сладкиша! Не му намирай кусури - щом е унищожен, значи си заслужава направата!
    Сърдечни поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре ,Инче, ще те послушам :)
      Поздрави и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  9. Честит Празник, Пеп!
    И аз отлагам от много отдавна този сладкиш :) Ще му дойде и у нас времето :)
    Хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Охо, все си мислех, че съм една от малкото, които не са правили. А явно не съм :)
      Хубава и спорна седмица и на теб, Зори!

      Изтриване
  10. Честит празник, Пепи!
    Сладкишът изглежда превъзходно!
    И аз съм с нагласата да го направя от много време, а както виждам не съм сама в тази ситуация:) Но твоите снимки абсолютно ме стимулираха!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенка, хубава вечер и на теб :)

      Изтриване
  11. Честито Благовещение, Пепи! Пожелавам ти здраве и добри вести да радват дните ти! "Дефекти" само ти си виждаш, изглежда страхотно, аз да си призная, още не съм му се наканила на това блаженство, с това стоене дълго в хладилника....ама живот и здраве, може и да му дойде редът и на него!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, решението е само едно - правиш го вечер, а сутрин вадиш за калорична закуска :)
      Благодаря ти! Здраве и благополучие и у вас!

      Изтриване
  12. Пепи,честито Благовещение!И аз не съм събрала достатъчно смелост за този сладкиш,но ще му дойде реда някой ден,щом и ти се престраши!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Пепчо, и аз го отлагам, но не от 6, а от 2 години;) Сега ще взема да се навия по-бързо;) Страшен е!
    И да не забравя: Честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не успях ли да те навия достатъчно, Мъхче :))
      Благодаря ти! Живи и здрави да сте!

      Изтриване
  14. Невероятно колко много сме били отлагащите сладкиша,а мислех,че ще сме по-малко от опиталите го.
    У дома отлагането знаеш е по вина на моите не обичащи крем карамел,все това ме спира,но пък може като твоите човеци всеки да изчопли това,което му е интересно :) .
    Скоро ще го направя,а ти защо му изнамери една камара косури на твоя грам не разбрах,като изглежда покъртително изкусителен и сочен,и колко дебела креместа пелена има,уха!
    Жалко,че не съм била наблизо,нямаше да му простя изобщо,хич!
    Честит и благословен празник за цялото ти семейство,Пепи!Много обич да има в дома ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дебелата креместа пелена е умишлена :) Нали пък ние обичаме крем карамел.
      С удоволствие щях да е почерпя, Роси!
      Благодаря ти за пожеланието, на вас хубава вечер да е!

      Изтриване
  15. Да, това е един прекрасен сладкиш, Пепи,
    много красив, вкусен и ефектен - чудесен и в твое изпълнение!
    Сърдечни поздрави с празника, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка. А сладкиша наистина е впечатляващ.
      Поздрави сърдечни и хубав вторник!

      Изтриване
  16. На въпроса :Кой се интересува химичните процеси при различни видове термична обработка? - Аз! :))))
    Пепи, моето отлагане, признавам, е само наполовина, имам време, с други думи :Р
    Размазващи снимки!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо бе Иве се побъркваш като мен :))
      за другото си права - имаш още някоя и друга годинка време.
      Благодаря ти :)

      Изтриване
  17. Пепи отдъхнах си като прочеток твоя пост.И аз съм правила този сладкиш ,но и мен не ме впечетли.Някак си двете смеси поотделно са перфектни , но в комбинация като вкус не ми допадна. И при нас се изяде- нали е сладко :) ,но няма да го правя пак.
    Иначе на вид е доста впечетляващ!
    Снимките ти са страхотни!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Наталия!
      А може би след големите суперлативи за него сме очаквали нещо повече. Нищо де, хора разни и вкусове, разбира се, че няма как всички да припадат по него. Явно сме чели само мненията на хора, които много са впечатлени от него (те и у дома се впечатлиха де, аз явно не съм критерий)
      Поздрави и на теб и хубава вечер!

      Изтриване
  18. Много хубав е станал, Пепи! Ние сме големи фенове на този сладкиш. А сега ще запиша и препоръчаната, с крушите - не бях попадала на рецептата и благодаря, че ме насочи към това сладичко :)Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, ще се радвам да пробваш крушово-шоколадовата торта. На мен и половинът много ни хареса бадемовия аромат.
      Хубава вечер и на теб да е!

      Изтриване
  19. Аз съм от хората, които вече са го пробвали и ни харесва. Хапваме си го с кеф, но не е чак толкова невероятен, колкото се пише за него :). Твоя изглежда толкова апетитно и цветно, че бих си хапнала :)).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На едно мнение сме, явно :)
      Нищо, важно е, че има кой да му се радва, като го направим, Диде :)

      Изтриване
  20. Прекрасно изглежда сладкишът ти, Пепи!
    Явно защото си отлагала е решил да ти го върне леко с тази цепка, но на кой му пука все пак! ;)
    И аз го отлагам доста години, но не заради друго, а заради името - странно, но факт! Ама, гледайки твоето изкушение май ще се реша накрая да го пробвам - поне да не изпадам от листата на опиталите го, нали? :)))
    Хубава, уютна вечер, мила! Прегръдки за теб!

    ОтговорИзтриване
  21. Страхотна рецепта! Изпробвах я ,сполучлива и вкусна, благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, много се радвам, че сте решили да го направите и Ви е харесал :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...