13 август 2021 г.

Печени зеленчуци с моцарела и песто

       Или "Печено Капрезе с патладжани;D а още по-точно - запечена любимата ми салата от домати с патладжани, моцарела и песто.  Няма как да пропусна летен сезон без  нова рецепта с патладжани.  Скоро младият Стоев се чудеше защо не съм правила рататуй, но му обясних, че това ястие освен, че изглежда много добре на снимка, няма нито сирене, нито мръвка. Хайде, без мръвка ще минем, но без сирене дори на мен ми е трудно да преглъщам печените зеленчуци :) И тъй като от 2-3 седмици съм на вълна "преобразуване на босилека във вид на песто (и за  фризера), се сетих, че тази ни любима салата може да се запече за кратко и пак ще е толкова вкусна като нея. Без сосове, само печени зеленчуци и разтапяща се моцарела. 
      Първи вариант, който виждате е запечен с пестото, а втори, който ще видите (ще добавя тук) тези дни е с песто, поставено след като се извади тавата от фурната - от горещината на зеленчуците пак ухае ароматно,  а видът отгоре  не е с такива тъмни петна :) а приятно зелени.  Леко, бързо и много вкусно зеленчуково ястие, еднакво добро и за основно, и за предястие.
        Смятам го за бързо, тъй като запечени на кръгчета във фурната тиквичките и патладжаните   могат да постоят в хладилника ден-два (както в момента имам едни у нас), докато стане време за приготвяне, или се прибирате късно и знаете, че няма да има много време за приготвяне на вечерята. Хубаво е зеленчуците  да бъдат горе-долу с  еднаква дебелина, но чак за рулетка ;D няма да издребняваме. 
Продукти за 4 порции: 
2 средни патладжана 
1 средна тиквичка 
2-3 с.л. олио 

2-3 средни домата (сорт по-дълги  и месести- Сан Марцано, Албенга, Ръгби, Сърце..)
~250 г твърда моцарела  
2-3 с.л. олио 
2-3 с.л. зехтин 
пармезан за поръсване, или друго подобно жълто твърдо сирене 

Приготвяне: 
* Патладжаните и тиквите се почистват и режат на кръгове с еднаква дебелина. 
* Посоляват се и оставят за 1,30-2ч.  да се "изпотят" - пускат си част от водата, която няма смисъл да се обработва/готви. А патладжаните си пускат част от горчивината/соланина, ако има такава.  
       Вариант 1 е да се запържат за кратко в малко олио, а вариант 2 - да се запекат във фурната. 
* Измиват се, отцеждат и нареждат  в тава на хартия за печене. Може и направо в тавата, но ще трябва да намажете с олио тогава. 
* Поръсват се с малко олио (онези първи 2-3 лъжици олио в продуктите.)
* Пекат се за 12-15 мин. в предварително загрята на 220* фурна до омекването и зачервяването им. 
* Тавата за сглобяване и печене :) се намазва с олио (втората част). 
* Доматите и моцарелата се нарязват с дебелина като тиквичките и патладжаните. 
* Зеленчуците се подреждат последователно, а парчетата моцарела  - между тях. 
* Посоляват се съвсем малко и върху тях се разпределя пестото. 
* Запича се във фурната - зависи от съда, в който ще печете, ако е керамичен, или от стъкло - в студена фурна;  ако е метален - в предварително загрята (така става и по-бързо). Но след като започне да къкри времето за печене отново е 10-12 мин.  На доматите им трябва малко печене, а тиквичките и патладжанът са почти готови и преди фурната. 

Докато е още топло върху изпечените зеленчуци се покапват онези 2-3 лъжици зехтин и  настъргва пармезанът. 
Или  намазват с пестото, ако ще го слагате след запичането на зеленчуците. 



1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...