Или "сьомга Уелингтън". Като филе Уелингтън, което никога няма да приготвя в оригинал, защото само един човек в къщи би ял розово телешко месо, не сготвено до крехкост. Правила съм го с пилешко месо, но вместо спанак - с песто от босилек. Във всички случаи тук имаме мека, сочна плънка с хрупкава коричка. Желателно е да се хапва топло, защото бутертесто като изстине губи своята хрупкавост и пухкавост. Варианти в интернет за подобна рецепта - много. Тук представям моят начин :) а след няколко дни ще споделя и гарнитурата - картофено пюре от обикновени и сладки картофи (страхотно го правя и друг път съм си го хвалила, но все някой ден ще го напиша и тук)
Продукти за 2 порции:
2 филета сьомга по ок. 200-250г.
1 лист охладено бутертесто (275г)
200г листа от спанак
зелената част на 6-7 стръка пресен лук
2-3 скилидки чесън
1 с.л. галета
2 + 1 с.л. масло
200г . крема сирене ( ако нямам домашно, ползвам това )
сол и черен пипер
1 малко яйце и 2 с.л. прясно мляко за намазване
семена сусам за поръсване
Приготвяне:
* Филетата от сьомгата се почистват от кожата и останали кости (почти винаг иима по някоя). Посоляват се и подправят с черен пипер. Оставят се покрити в хладилник за ок. час (може и повече, но това е минимално време, за да поемат от солта)
* Спанакът и лукът се почистват, измиват и нарязват на дребно (подсушавам в центрофугата за зеленчуци).
* Заедно с нарязаните скилидки чесън се задушават в тиган, или касерола, в двете лъжици масло - толкова, че да се изпари водата и останат на мазнината.
* Подправят се с щипка сол, черен пипер и смесват с галетата (тя ще обере излишната влага, защото в спанака все пак остава малко).
* Филетата риба се запечатват в тиган, в останалата една лъжица масло за по 1 мин. от двете страни (отново за да излезе влагата от повърхностния слой на рибата, ако има такава).
* Фурната се загрява на 200* С.
* Бутертестото се разстила и срязва на две части - от лист 275г се получават два почти квадрата. Ако е голям лист се преценява как да се среже според парчетата риба - всяко филе трябва да бъде веднъж и половина в бутертестото. Ако се сетите може да отделите 2 тънки, дълги ленти за декорация отгоре.
* В средата се поставя и разстила на правоъгълник - с големина размера на филето, половината от спаначената плънка.
* Върху него се разстилат 2-3 лъжици крема сирене - на пласт с еднаква дебелина :), а върху него се поставят филетата риба.
* Бутертестото се намазва по краищата с разбитото яйце с прясно мляко и повдига от двете страни върху рибата. Завива се добре, а страничните краища прищипват с вилица, или остър нож.
* Приготвеният пакет се обръща върху лист хартия за печене в тава - така, че парчето риба да остане в долната част, а плънката от спанак - в горната.
* Повърхностият слой се надрязва съвсем леко по диагонал с много остър нож (нали съм писала, че ползвам макетен такъв и за кухненаски цели :)) , а ако сте си отрязали ленти за декорация, или имате още бутертесто - тънки ленти от него се нареждат като решетка върху оформения пакет за печене.
* Намазва се с разбитото яйце и поръсва със семена (бял и черен сусам в случая).
* Пече се в долната част (но не на дъното) на загрятата вече фурна за около 30 мин :) или по-точно - до приятното зачервяване на коричката отгоре.
* Сервира се топло - най-вкусно е със свежа салата, но когато няма - картофено пюре и снежанка са добър вариант за гарниране.
Превъзходна е тази рецепта и изключително вкусна е гледката!
ОтговорИзтриванеВкусничка е, да :)
ИзтриванеМного красиво изглежда тази сьомга Пепи.Чудесна е рецептата, ще я запиша и изпробвам.
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека и спорна нова седмица !
И е вкусна. Пробвай някога така , Ели :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Красиво е!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, изглежда апетитно и много вкусно, а как се прави завиването с бутертесто?
ОтговорИзтриванеСрязвате на правоъгълник, поставяте парчето сьомга в единия край и завивате с другия
Изтриванепосле прищипвате с вилица двата тесни края. А отгоре украсяват с тънко отрязани ленти.