8 февруари 2021 г.

Сьомга в бутертесто

 
       Или "сьомга Уелингтън". Като филе Уелингтън, което никога няма да приготвя в оригинал, защото само един човек в къщи би ял розово телешко месо, не сготвено до крехкост.   Правила съм го с пилешко месо, но вместо спанак -  с песто от босилек. Във всички случаи тук имаме мека, сочна  плънка с хрупкава коричка.  Желателно е да се хапва топло, защото   бутертесто като изстине губи своята  хрупкавост и пухкавост. Варианти в интернет за подобна рецепта - много. Тук представям моят начин :) а след няколко дни ще споделя и гарнитурата - картофено пюре от обикновени и сладки картофи (страхотно го правя и друг път съм си го хвалила, но все някой ден ще го напиша и тук) 

      Ще допълня, че в бутертесто може да се изпече всякакво филе риба, стига да са му почистени добре костите и да е без кожа. Много подходящи са пъстървата, сьомгова пъстърва, лаврак и ципура. И тъй като те са по-тънки, могат да се завият две филета в една кора, а между тях отново пласт задушен спанак. Така и гледката при срязване е по-цветна :)  Само дебелината на филетата да бъде долу-горе еднаква навсякъде. (остатъците, тези тънките части си ги прибирам за рибена супа ) Ако филетата са по-малки, може да направите 3-4 пакетчета, вместо 2.  Важното е да бъдат добре завити от бутертестото. 
Продукти за 2 порции: 
2 филета сьомга по ок. 200-250г. 
1 лист охладено бутертесто (275г)
200г листа от спанак  
зелената част на 6-7 стръка пресен лук 
2-3 скилидки чесън 
1 с.л. галета 
2  + 1 с.л. масло 
200г . крема сирене ( ако нямам домашно, ползвам това )
сол и черен пипер 

1 малко яйце и 2 с.л. прясно мляко за намазване 
семена сусам за поръсване 

Приготвяне
* Филетата  от сьомгата се почистват от кожата и останали кости (почти винаг иима по някоя). Посоляват се и подправят с черен пипер. Оставят се покрити в хладилник за ок. час (може и повече, но това е  минимално време, за да поемат от солта)
* Спанакът и лукът се почистват, измиват и нарязват на дребно (подсушавам в центрофугата за зеленчуци). 
* Заедно с нарязаните скилидки чесън се задушават в тиган, или касерола, в  двете лъжици масло - толкова, че да се изпари водата  и останат на мазнината. 
* Подправят се с щипка сол, черен пипер и смесват с галетата (тя ще обере излишната влага, защото в спанака все пак остава малко).
* Филетата риба се запечатват в тиган, в останалата една лъжица масло за по 1 мин. от двете страни (отново за да излезе влагата от повърхностния слой на рибата, ако има такава).

* Фурната се загрява на 200* С.
* Бутертестото се разстила и срязва на две части - от лист 275г  се получават два почти квадрата. Ако е голям лист се преценява как да се среже според парчетата риба - всяко филе трябва да бъде веднъж и половина в бутертестото. Ако се сетите може да отделите 2 тънки, дълги ленти за декорация отгоре. 
* В средата се поставя и разстила на правоъгълник - с големина размера на филето, половината от спаначената плънка. 
* Върху него  се разстилат 2-3  лъжици крема сирене - на пласт с еднаква дебелина :), а върху него се поставят  филетата риба. 
* Бутертестото се намазва по краищата с разбитото яйце с прясно мляко и повдига от двете страни върху рибата. Завива се добре, а страничните краища прищипват с вилица, или остър нож. 
* Приготвеният пакет  се обръща върху лист хартия за печене в тава - така, че парчето риба да остане в долната част, а плънката от спанак - в горната. 
* Повърхностият слой се надрязва съвсем леко по диагонал с много остър нож (нали съм писала, че ползвам макетен такъв и за кухненаски цели :)) , а ако сте си отрязали ленти за декорация, или имате още бутертесто - тънки ленти от него се нареждат като решетка върху оформения пакет за печене. 
* Намазва се с разбитото яйце и поръсва със семена (бял и черен сусам в случая). 
* Пече се в долната част (но не на дъното) на  загрятата вече фурна за около 30 мин :) или по-точно - до приятното зачервяване на коричката  отгоре. 
* Сервира се топло - най-вкусно е със свежа салата, но когато няма - картофено пюре и снежанка са добър вариант за гарниране. 
 

7 коментара:

  1. Превъзходна е тази рецепта и изключително вкусна е гледката!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиво изглежда тази сьомга Пепи.Чудесна е рецептата, ще я запиша и изпробвам.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И е вкусна. Пробвай някога така , Ели :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Здравейте, изглежда апетитно и много вкусно, а как се прави завиването с бутертесто?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Срязвате на правоъгълник, поставяте парчето сьомга в единия край и завивате с другия

      после прищипвате с вилица двата тесни края. А отгоре украсяват с тънко отрязани ленти.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...