12 февруари 2021 г.

Крамбъл с круши и боровинки

 
      Крамбълът е един от най-лесните, но пък и най-вкусни сладкиши :) сочни сладки задушени плодове с хрупкава захарна коричка, ухаеща на масло  :heart::heart: Или  плодова пита.  Тук е рецептата на първия, който правих преди 10 години :) Най-хубавото при него е, че може да се приготви с всякакви плодове, а крушата :pear: :pear: за мен е един от най-зимните плодове. Е,  боровинките съм си замразила лятото, но това е друга тема. Може да си приготвите маслено тесто  за него ден-два по-рано, а когато Ви потрябва за компания на чаша :coffee: - само задушавате плодовете и печете. Сладостта може да коригирате по свой вкус - зависи колко сладки са плодовете. Тези круши не бяха от най-сладките. Затова първо ги опитвате, после слагате половината количество захар и ако трябва - чак тогава цялото, което съм посочила.   Мерките са в лъжици, но те съвсем не са толкова важни за крамбъла. 
Продукти за тава с размери 33/25см. (или подобна)
1,5 кг круши
400 г ябълки /2 средни
250г  замразени боровинки 
3 с.л. балсамов оцет 
3 с.л. масло 
6 с.л. захар 

За масления блат:
250г брашно 
5 г бакпулвер (1/2  пакетче)
120г масло  меко 
2 с. л. студена вода 
2 с.л. захар 

и още 2 лъжици захар 

Приготвяне
* Мекото масло се омесва с останалите продукти  на тесто - тесто е силно казано, трябва да се посъбере на прилична топка от маслените трохи, които се получават. 
* Прибира се в плик и в хладилника за поне час. 
* Крушите и ябълките се мият, белят, почистват и нарязват на дребни кубчета. 
* Задушават се с маслото, захарта и балсамовия оцет - това ще рече под капак :) за около 10 мин - те си пускат малко сос и няма да загорят. За това време достатъчно са омекнали. 
* Прибавят се замразените боровинки и задушават още 3-4 мин.  Ако боровинките са пресни, прибавете 2-3 лъжици вода. 
* Задушените плодове се изсипват в тавата за печене. 
* Студеното тесто се  разпределя върху плодовете  (ако искате може да го разточите на кора, ако искате - просто го нарязвате и подреждате върху плодовете).
* Поръсва се със захарта. 
* Поставя се да се пече в студена фурна (заради формата) и включва на 190* С. 
* Готов е за около 25-30 мин - зависи колко бързо Ви загрява фурната - до бледо или не толкова бледо зачервяване на коричката - както прецените, че искате да бъде - много хрупкава, или по-малко. 
Ако ползвате метална форма, може да я поставите в загрятата вече фурна и времето за печене се намалява наполовина.  


7 коментара:

  1. Много си лоша. От вчера само това ми е в главата. Искам да ям 😀

    ОтговорИзтриване
  2. Красив и интересен крамбъл Пепи.Чудесно изглежда, а е и много вкусен.
    Поздрав от сърце !

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам такива десерти, с плодов пълнеж и хрупкава коричка. Присъединявам се към останалите коментари. Поздрави, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Поздрави и на теб!
      И аз ги обичам тези лесни десерти!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...