Крамбълът е един от най-лесните, но пък и най-вкусни сладкиши :) сочни сладки задушени плодове с хрупкава захарна коричка, ухаеща на масло Или плодова пита. Тук е рецептата на първия, който правих преди 10 години Най-хубавото при него е, че може да се приготви с всякакви плодове, а крушата за мен е един от най-зимните плодове. Е, боровинките съм си замразила лятото, но това е друга тема. Може да си приготвите маслено тесто за него ден-два по-рано, а когато Ви потрябва за компания на чаша - само задушавате плодовете и печете. Сладостта може да коригирате по свой вкус - зависи колко сладки са плодовете. Тези круши не бяха от най-сладките. Затова първо ги опитвате, после слагате половината количество захар и ако трябва - чак тогава цялото, което съм посочила. Мерките са в лъжици, но те съвсем не са толкова важни за крамбъла.
Продукти за тава с размери 33/25см. (или подобна)
1,5 кг круши
400 г ябълки /2 средни
250г замразени боровинки
3 с.л. балсамов оцет
3 с.л. масло
6 с.л. захар
За масления блат:
250г брашно
5 г бакпулвер (1/2 пакетче)
120г масло меко
2 с. л. студена вода
2 с.л. захар
и още 2 лъжици захар
Приготвяне:
* Мекото масло се омесва с останалите продукти на тесто - тесто е силно казано, трябва да се посъбере на прилична топка от маслените трохи, които се получават.
* Прибира се в плик и в хладилника за поне час.
* Крушите и ябълките се мият, белят, почистват и нарязват на дребни кубчета.
* Задушават се с маслото, захарта и балсамовия оцет - това ще рече под капак :) за около 10 мин - те си пускат малко сос и няма да загорят. За това време достатъчно са омекнали.
* Прибавят се замразените боровинки и задушават още 3-4 мин. Ако боровинките са пресни, прибавете 2-3 лъжици вода.
* Задушените плодове се изсипват в тавата за печене.
* Студеното тесто се разпределя върху плодовете (ако искате може да го разточите на кора, ако искате - просто го нарязвате и подреждате върху плодовете).
* Поръсва се със захарта.
* Поставя се да се пече в студена фурна (заради формата) и включва на 190* С. * Готов е за около 25-30 мин - зависи колко бързо Ви загрява фурната - до бледо или не толкова бледо зачервяване на коричката - както прецените, че искате да бъде - много хрупкава, или по-малко.
Ако ползвате метална форма, може да я поставите в загрятата вече фурна и времето за печене се намалява наполовина.
Много си лоша. От вчера само това ми е в главата. Искам да ям 😀
ОтговорИзтриваневидях, че не си издържала и си хапнала вече :)
ИзтриванеКрасив и интересен крамбъл Пепи.Чудесно изглежда, а е и много вкусен.
ОтговорИзтриванеПоздрав от сърце !
Благодаря ти, Ели!
ИзтриванеОбичам такива десерти, с плодов пълнеж и хрупкава коричка. Присъединявам се към останалите коментари. Поздрави, Пеп!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Поздрави и на теб!
ИзтриванеИ аз ги обичам тези лесни десерти!
О, и любимите круши!
ОтговорИзтриване