4 ноември 2020 г.

Печена сьомга с хрупкава коричка

 
       Хрупкавата коричка е от галета, семена и ароматна от подправките :)  Правя уточнението, че е хрупкава, докато е топла :) извадена веднага от фурната и сервирана. Хубавото е, че се приготвя едновременно с гарнитурата. По този начин се получават вкусни и други рибни филета - пъстърва, бяла риба, хек... Охладени, защото замразените са пълни с вода и повече време ще варят, отколкото запържват на тигана преди фурната. Филето е приготвено без кожата - нея я отделих и запекох отделно, за  да се получи хрупкава :)  така или иначе вече само аз хапвам рибната кожа....и в този ред, докато разпределя рибата в чиниите и снимам Relaxed кожата-чипс свърши.  Ако ще се приготвя с кожата, тя трябва да остане отдолу, а хрупкавата коричка да е върху самото месо. Зеленчуците за гарнитура може да се увеличат, намалят, или бъдат различни, според Вашия вкус. 
Продукти за 3 порции: 
За рибните филета:
3 филета от сьомга (по ок  220-250г)
2 с.л. соев сос, 2 с.л. сок от лимон  и 2 с.л. зехтин, щипка-две сол

3 ч.л. семена бял сусам 
1 ч.л. семена от мак 
3 ч.л. галета (или по-едро смлян сухар)
3 ч.л. настъргано твърдо сирене (пекорино, пармезан, грана падано. Ако ползвате трохи от сухар, които са по-едри от галетата, спокойно може да пропуснете сиренето, макар че аз не бих :) )

черен/шарен пипер 
7-8 стръка магданоз 
1 скилидка чесън 

За гарнитурата: 
2-3 средни картофа 
1 малък сладък картоф/батат 
1 морков 
по 1 ч.л. мащерка, риган
2-3 с.л. олио /зехтин
1 с.л. масло  
1 лимон 

1 малка консерва грах (ок 150г)
2 лъжици масло 

Приготвяне: 
* Филетата риба се подсушават :) и ако ще се готвят бе кожата - тя се отделя. 
* Поставят се в плик/или кутия и заливат със  соевия сос, лимоновия сок зехтина; прибавя се и  щипката сол. Солта трябва да се прецени на вкус колко да е, защото ако соевият сос е тъмен, той е  обикновено достатъчен, а в пестото също има сол.  
* Прибират се в хладилник за 30-40 мин. Ако планирате да я готвите за вечеря след работа, може да я овкусите и приберете в хладилника от предната вечер, или сутринта. 
* Фурната се загрява на 200*С. 
* Картофите и морковите се белят, нарязват на пръчици, кръгчета, или както Ви харесва и варят в подсолена вода за 4-5  мин. (поставят се във вряща вода, така тези минути са им достатъчни. Тук подробно съм писала за приготвянето на тези картофи
* През това време рибните филета се запечатват от двете страни на  загрят тиган за по 2 мин. (до леко зачервяване на месото и) - без допълнителна мазнина, само с маринатата от овкусяването .  
* Изваждат се и  нареждат  в тава,  застлана с хартия за печене. Колкото е по-голяма, толкова по-добре, за да не се струпват продуктите едни върху други. 
* В тавата се поставят   и бланшираните картофи и моркови, нарязания сладък картоф и кръгчета лимон.  Всички те се намазват с олио/зехтин с четка и поръсват със сол и подправките. 
* Ситно нарязаният магданоз и фино пасирана скилидка чесън се смесват с пестото от босилек и намазва върху рибните филета. 
* Семената се смесват с галетата и настърганото сирене (пекорино е моето) и поръсват обилно върху рибата.Всичко се поръсва с черния/шарен пипер. 
* Поставя се в загрятата вече фурна и пече за ок 12-15 мин,  до зачервяване на коричката отгоре. 
* Когато е готова и се извади тавата, картофите се събират на купчинка и смесват с лъжицата масло. 
* През това време се подготвя и задушеният грах - поставя се  с маслото в касерола  и задушава за 2-3 мин :) По желание може да се подправи с копър, но при рибата и картофите има достатъчно подправки и аз не го правя. 
* Сервирането е ясно :) както се вижда, или както Ви харесва, ако решите да си приготвите рибката така.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...