Отдавна не ми се беше случвало публикация да отлежава :) но пък сладката баница е тъкмо за студеното вече време и е редно да си я приготвите :) ако не постите. Млечна баница е, нещо като крем карамел със запечени кори за баница. Сигурно много от Вас са хапвали такава. Прави се бързо и лесно, само печенето е малко по-дълго :). Порциите видимо са 7, ще дам и количеството млечно-яйчена смес за тях. Ако я правите в по-голяма тава, избройте си корите и смятайте пропорционално останалите продукти за заливката. Важно е да не завивате стегнато корите, а да оставяте хлабаво, за да могат да се напоят (вярвайте ми, ако не са завити хлабаво изобщо не е сочна баницата, горчив опит...) Тавата е с размер d 26-27 см.
Продукти: 7 бр. фини кори/листи за баница
60 г масло
500мл прясно мляко
3 яйца
160-170г захар
2 ванилии
Приготвяне:
* Маслото се разтопява.
* Всеки лист кора се намазва тънко с четка (слагате първо 2 с.л. разтопено масло по кората и тогава размазвате)
* Навива се по късата страна - съвсем хлабаво и готовият охлюв поставя в тавата за печене, намазана с малко масло.
* Когато всички кори са завити, тавата се поставя във фурната и пече на 170-180 до леко зачервяване - тази тава ми е стъклена и поставям в студена фурна, но когато е метална, поставям в загрята и се изпича по-бързо, затова не уточнявам времето.
* Яйцата се разбиват със захарта и към тях прибавя затопленото мляко и ванилиите.
* Запечените кори се заливат със сместа, оставя се за 5 мин. да поемат добре от млякото и тавата се връща във фурната.
* Тавата се изважда и сладката баница се поръсва с пудра захар. Ако не искате горните корички да са хрупкави, може да я покриете с кърпа за 10-15 мин. и тогава поръсвате със захарта.
Идейно. Правя нещо подобно но слагам вътре и ситно нарязан локум, както и в едно две парчета халва
ОтговорИзтриванеЗа халва не знам, но локум със сигурност ще сложа следващ път
ИзтриванеСложих вътре сушени боровинки, много свежо!
ОтговорИзтриванеМоже и замразени да сложите, още по-свежо е.
Изтриване