26 ноември 2020 г.

Сладка баница на розички

 
       Отдавна не ми се беше случвало публикация да отлежава :) но пък сладката баница е тъкмо за студеното вече време и е редно да си я приготвите :) ако не постите.  Млечна баница е, нещо като крем карамел със запечени кори за баница. Сигурно много от Вас са хапвали такава.  Прави се бързо и лесно, само печенето е малко по-дълго :). Порциите видимо са 7,  ще дам и количеството млечно-яйчена смес за тях. Ако я правите в по-голяма тава, избройте си корите и смятайте пропорционално останалите продукти за заливката.  Важно е да не завивате стегнато корите, а да оставяте хлабаво, за да могат да се напоят (вярвайте ми, ако не са завити хлабаво изобщо не е сочна баницата, горчив опит...) Тавата е с размер d 26-27 см.
Продукти: 
7 бр. фини кори/листи за баница 
60 г масло 

500мл прясно мляко 
3 яйца 
160-170г захар 
2 ванилии 

Приготвяне: 
* Маслото се разтопява. 
* Всеки лист кора се намазва тънко с четка (слагате първо 2 с.л. разтопено масло по кората и тогава размазвате)
* Навива се по късата страна - съвсем хлабаво и готовият охлюв  поставя в тавата за печене, намазана с малко   масло. 
* Когато всички кори са завити, тавата се поставя  във фурната и пече на 170-180 до леко зачервяване - тази тава ми е стъклена и поставям в студена фурна, но когато е метална, поставям в загрята и се изпича по-бързо, затова не уточнявам времето. 
* Яйцата се разбиват със захарта и към тях прибавя затопленото мляко и ванилиите. 
* Запечените кори се заливат със сместа, оставя се за 5 мин. да поемат добре от млякото и тавата се  връща във фурната. 

* Пече се за още 15-20 мин . Млечната смес трябва да остане светла на цвят, да не се запича. 
* Тавата се изважда и сладката баница се поръсва с пудра захар. Ако не искате горните корички да са хрупкави, може да я покриете с кърпа за 10-15 мин. и тогава поръсвате със захарта. 

4 коментара:

  1. Идейно. Правя нещо подобно но слагам вътре и ситно нарязан локум, както и в едно две парчета халва

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За халва не знам, но локум със сигурност ще сложа следващ път

      Изтриване
  2. Сложих вътре сушени боровинки, много свежо!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...