1 май 2012 г.

Морски хапки в лют сладко-кисел сос


Тази "рецепта" е една измишльотина, която много се харесва на женската част у нас. На мъжката също, но в съвсем изчистен  вариант, т.е. само риба :)) Затова и количествата са долу-горе за  две порции, но все пак зависи кой колко е гладен.
Най-вкусен е соса; в повечето случаи го правя с домашен кетчуп. А знаете, той е с истински домати. Не като купения. В случаи, когато нямам домашен под ръка слагам гъсто доматено пюре, разредено с 2 лъжици оцет и лъжица мед или захар. А чили соса е готов; купен, от него прибавям, защото придава леко пикантен, но не отровно лют вкус. И в крайна сметка се получава едно нагаждане на продуктите, докато се получи.



Продукти за 2 порции:

~ 150-200гр. скариди
~ 250-300 гр филе от риба
4-6 бр. рулца от раци/сурими
1-2 туби от калмари

2-3  с л олио
2 с.л. соев сос (или сос Терияки)
сока на 1 лимон
~ 150мл кетчуп (домашен е моя  ;D
1-2 с. л. чили сос
зависи колко е сладникав кетчупа - може още лъжичка захар или мед
7-8 пресовани скилидки чесън



Приготвяне:

* Скаридите се почистват (само по желание), тубите калмари нарязват на тънки шайби,  пръчиците сурими и филето риба се нарязват на кубчета.
* Заедно с пресованите  скилидки чесън се задушава в олиото, соевия сос   и лимоновия сок  за 10-на мин. (докато се изпарят течностите)
* Прибавя се  кетчупа, чили соса  и  задушава за още 2-3 мин.
* Отмества се от котлона, разпределя в две чинии и  сервира веднага. 




***Моите пръчици сурими бяха замразени и сложих в началото. Друг път, когато са размразени,   ги слагам почти в края, с кетчупа. Ако и скаридите са от малките, коктейлни, които са готови за консумация - също се прибавят накрая.



21 коментара:

  1. Звучи и изглежда добре, като изключим скаридите и калмарите, но аз съм предубедена към тях. Мисля, че нищо не разбирам :)) Останалите нещица, обаче, с кеф бих си ги хапнала :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не съм фен на скаридите :) само тук се "жертвам" за асортимент. Но виж, калмарите наистина ми харесват. Я в земи пробвай, Инче, с някое от другите неща :))

      Изтриване
  2. Невероятно вкусно, Пепи. Обичам всичко, което си споменала, а порцията, която си ни поднесла е неустоима!

    Прегръдки и една прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, ВЕни!
      Прегръдка и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Изглежда ми много вкусно. Би опитала с удоволствие :)
    Поздрави от мен, Пеп :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, леле, Пепи, ако знаеш как ми приляга на сърце тази ти гозба!
    На мен ако може и порцията на Ина? Нищо, че след това няма да мога да дишам...поне ще е от тотален кеф!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, Иве, ей сега ще ти я събера :))

      Изтриване
  5. Пепчо, сега и това ли да приготвям?
    Едно твое друго сладко-кисело жъне тук овации веднъж месечно, та ако споделя и това, няма да ми остане време да се опъна пред телевизора;)
    Много добро попадение е тази измишльотина;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Аааа, Мъхче, пилешкото ли? Виж, него всички го обичат в къщи, не се правят на неразбрали какво ще ядат, като на това.
    Редно е да пробваш :)
    Хубава и спорна седмица да ти е и на теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Ще се изпробва при първа възможност! Пробвала съм няколко такива твои "измишльотини" и досега винаги се е получавало мнооого вкусно! Само да те питам какво филе от риба използваш най-често? Питам, защото вече от доста време не съм купувала замразено, което като го размразиш цялото е като прокиснато с вода и напоследък взимам само цяла риба.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дида,
      извинявам се, за позакъснелия отговор, но предната седмица си беше истинска отпуска.
      Най-често ползвам замразена скумрия, рядко паламуд, херинга и хек и твърде рядко - филета, от които се бях отказала преди няколко години, но скоро направих грешката да пробвам тилапия, мислейки си, че може би нещата са се променили към добро. От 2 филета - 700 гр. останаха 340 риба, другия грамаж беше вода. Скумрията и паламуда (а и целите риби явно) не са с такова съдържание на вода.
      Избирам по-едри риби, изваждам им филетата и така ползвам.
      Не знам ти къде си, но тук при нас има само една търговска верига, в която има прясна риба и винаги, когато мога да отида там си накупвам. А там избора е голям. Дори аз да я замразя, ако е повече количество, пак е по-добре от онази, опакована в плочки лед.

      Изтриване
  8. Вкусно, Пепи! Много вкусно при това и си мисля, че вкъщи половинът ще го хареса. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. супер, щом ще намериш и съмишленик в негово лице :)

      Изтриване
  9. Ех,че любимо нещо ..... великолепно,Пеп!

    ОтговорИзтриване
  10. Много вкусно, Пепи, аз правя нещо подобно, само че със зехтин. Чудно изглежда :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зорница, ще ми бъде интересно да видя така приготвена. Ще очаквам да покажеш!

      Изтриване
  11. Охааа,къде ми е чашата с бира и да присядам на тази порцийка!Много,много приветствам!Супер е!
    Надявам се си изкарваш страхотно,Пепи!
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,Пепи, неустоимо вкусно нещо си приготвила!

      Изтриване
    2. Роси, вземи чаша и за мен и давай бирата :))

      Радвам се, че ти допада, Бети!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...